Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Αλέκος Παπαδόπουλος: Η Επιστημονική Φαντασία είναι ένα απαιτητικό είδος τέχνης

Αλέκος Παπαδόπουλος: Η Επιστημονική Φαντασία είναι ένα απαιτητικό είδος τέχνης

To 9o Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας και Φανταστικού της Αθήνας είναι γεγονός! Θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως και τις 26 Μαρτίου στον Μικρόκοσμο και καλεί τους λάτρεις του είδους σε μια κινηματογραφική περιπέτεια 7 ημερών! Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, κ. Αλέκος Παπαδόπουλος απαντά στις ερωτήσεις μας για τη φετινή διοργάνωση, τους στόχους αλλά και την προσιτή τιμή του εισιτηρίου που αποτελεί ένα ακόμα κίνητρο για να βάλουμε στο πρόγραμμά μας το SFF-rated ATHENS!

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

Culturenow.gr:  Από την Πέμπτη 20 έως και την Τετάρτη 26 Μαρτίου θα διαρκέσει το SFF-rated ATHENS. Πείτε μας λίγα λόγια για τη φετινή διοργάνωση και τις διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες 8!

Αλέκος Παπαδόπουλος: Φέτος γίναμε σπιτόγατοι. Το πρώτο σπίτι, το μικρό, ο κινηματογράφος ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ, αναβάθμισε τον εξοπλισμό του και έτσι πλέον όλες μας οι προβολές ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους θα είναι σε High Definition. Γι’ αυτό και φέτος προβάλλουμε μόνο στον ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ. To μεγαλύτερο σπίτι, αυτή η παράξενη χώρα στην οποία ζούμε, είχε αυτή την περίοδο να μας προσφέρει δύο πολύ καλές ταινίες στο είδος του Φανταστικού -οπότε αποφασίσαμε να δώσουμε συνολικότερα έμφαση στους Έλληνες κινηματογραφιστές -  προβάλλοντας συνολικά 4 ταινίες μεγάλου μήκους και 15 μικρού.

 

Cul.N.: Ο χώρος της επιστημονικής φαντασίας έχει πιστό κοινό στην Ελλάδα! Πού το αποδίδετε αυτό; Υπάρχουν σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες του είδους;

ΑΠ: Η Επιστημονική Φαντασία είναι ένα απαιτητικό είδος τέχνης. Σπανίως  χαϊδεύει τον αναγνώστη ή τον θεατή της. Αυτοί  λοιπόν που την αγαπούν, την αγαπούν πολύ, δεν χωράνε εδώ χλιαρότητες. Ο κινηματογράφος επιστημονικής φαντασίας και φανταστικού δεν έχει παράδοση στη χώρα μας, οπότε δεν υπάρχουν και δημιουργοί που να ασχολούνται συστηματικά με το είδος. Στο επίπεδο της λογοτεχνίας τα πράγματα είναι μάλλον καλύτερα.

 

Cul.N.: Σημαντική κίνηση είναι και η προσιτή τιμή του εισιτηρίου στο φετινό Φεστιβάλ. Πόσο χρήσιμο είναι για την επιτυχία ενός φεστιβάλ, στις μέρες μας, η προσιτή τιμή του εισιτηρίου;

ΑΠ: Επιτέλους, οι Έλληνες ασχολούνται με τις τιμές. Άλλα εμείς είμαστε έτοιμοι από καιρό: από την πρώτη του χρονιά,  το SFF-rated ATHENS είχε ενιαίο ημερήσιο εισιτήριο, απλώς παλιότερα ο κόσμος ίσως δεν έδινε και πολύ μεγάλη σημασία.  Θεωρώ σημαντική την προσιτή τιμή, διότι ένα φεστιβάλ δεν είναι απλώς μια συλλογή ταινιών, ένα μενού για να διαλέξεις. Αξίζει να παρευρεθείς σε περισσότερες από μία ημέρες του, να δημιουργήσει ς ένα έστω και προσωρινό συναισθηματικό δίκτυο με τους άλλους παρευρισκόμενους, να βιώσεις αλλά και να συνδημιουργήσεις την ατμόσφαιρα του φεστιβάλ... αν το εισιτήριο δεν είναι προσιτό, αυτό θα συνεπαγόταν ένα χρηματικό κόστος που, ειδικά στις μέρες μας , θα ήταν απαγορευτικό.

 

Cul.N.: Ποιοι είναι οι στόχοι της φετινής διοργάνωσης ;

ΑΠ: Εννοείτε, εκτός από το να περάσουμε όλοι μας καλά αυτό το 7ήμερο πίνοντας αψέντι 70 βαθμών; Oκ... Καταρχήν, θέλουμε να γίνει ξεκάθαρο στον κόσμο ότι το SFF-rated ATHENS από εδώ και μπρος θα λειτουργεί ως  πλατφόρμα συνάντησης του κοινού με τα έργα Ελλήνων κινηματογραφιστών που εντάσσονται στο σινεμά του Φανατστικού. Στο βαθμό που μπορούμε, θέλουμε να συμβάλλουμε στην δημιουργία αυτής της παράδοσης που προηγουμένως σας είπα ότι δεν υπάρχει στη χώρα μας. Και δεύτερον, να είναι επιτυχημένο το αφιέρωμα στα Games. 

Cul.N.: Πράγματι, φέτος αφιερώνετε μια ολόκληρη μέρα στα Games. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτή την ιδέα.

ΑΠ: Tα Games, τα "ηλεκτρονικά" ή βιντεοπαιχνίδια, είναι ένα πεδίο όπου η Φαντασία οργιάζει.  Οι άνθρωποι που παίζουν συστηματικά παιχνίδια,  πρέπει να βάζουν συνεχώς τη φαντασία τους να δουλέψει. Άρα είναι ένας πολύ συγγενικός κόσμος και θα ήταν κρίμα να μην του στείλουμε μια χειροπιαστή πρόσκληση να γνωριστούμε καλύτερα. Θα προβληθούν θρυλικές ταινίες μεγάλου μήκους που σχετίζονται με τον χώρο αυτόν (Tron, eXistenZ), ένα πολυβραβευμένο καναδικό ντοκυμαντέρ για τους ανεξάρτητους σχεδιαστές παιχνιδιών, και πολλές ταινίες μικρού μήκους, συχνά βασισμένες σε δημοφιλή παιχνίδια... και δεν ξέρω ακόμα πόσες δεκάδες δώρα θα μοιράσουμε τελικά στο κοινό την μέρα αυτή, η ανταπόκριση των δωροθετών ήταν εντυπωσιακή.

 

Cul.N.: Έχετε ήδη στο μυαλό σας το πλάνο της επόμενης διοργάνωσης ή είναι πολύ νωρίς ακόμα;

AΠ: Το έχω - ως ευχάριστο εφιάλτη. Το 2015 θα είναι η 10η διοργάνωσή μας, και τα ανεξάρτητα φεστιβάλ σαν το δικό μας που κατορθώνουν να ζήσουν μια δεκαετία, είθισται και αξίζει να γιορτάζουν αυτή την επέτειο - ως εφαλτήριο για μια ακόμα δεκαετία!

 

Το SFF-rated ATHENS θα πραγματοποιηθεί από τις 20 μέχρι τις 26 Μαρτίου στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος».

Σχετικές ειδήσεις
Αναστάσιος Διόλατζης: Ένα φεστιβάλ δεν πρέπει να μένει στάσιμο, πρέπει να είναι πάντα επίκαιρο
08.09.2016 13:50
Ο Σεπτέμβρης έφτασε και το Reworks Festival είναι έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό του στη Θεσσαλονίκη. Το φεστιβάλ που σηματοδοτεί την επιστροφή μας στην πόλη έρχεται για ακόμη μία χρονιά με ένα line up με αγαπημένα ονόματα, γνώριμα, αλλά και φρέσκα που περιμένουν να τα γνωρίσουμε live.
Εικαστικό Φεστιβάλ Orange Water: Το όραμα που έγινε πράξη!
02.08.2016 15:49
Ο Αποστόλης Ζολωτάκης και η Κέλλυ Αθανασιάδου είναι δυο εικαστικοί που χτίζουν γέφυρες πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Ήταν στην έκθεση τους στα Χανιά το 2014 όταν ο τότε Ολλανδός Πρέσβης Jan Versteeg που τους επισκέφθηκε για να τελέσει τα επίσημα εγκαίνια, έδωσε την ιδέα για την επίσημη δράση ενός Ελληνο-Ολλανδικού εικαστικού φεστιβάλ. Την επόμενη χρονιά το “Orange Water” ήταν ήδη έτοιμο και ένωσε 10 χώρους σε Αθήνα, Πάρο και Κρήτη- παρουσιάζοντας 47 καλλιτέχνες σε 10 ομαδικές εικαστικές εκθέσεις στους πάνω από 50.000 επισκέπτες του!
Μενέλαος Πρόκος: Ο αυθορμητισμός του καθενός έχει ανείπωτες δυνατότητες!
06.06.2016 15:38
Το Mount Olymprov, το πρώτο διεθνές φεστιβάλ Improv Comedy Theater, είναι γεγονός! Για 5 ημέρες από τις 7 έως τις 11 Ιουνίου ετοιμαστείτε για μία έκρηξη θεατρικού αυτοσχεδιασμού από τους καλύτερους του είδους!
Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς: Οι ταινίες τρόμου είναι το πιο παρεξηγημένο είδος στη χώρα μας
06.05.2016 12:52
Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ταινιών τρόμου, Horrorant Film Festival ‘FRIGHT NIGHTS’ επιστρέφει για 3η συνεχή χρονιά, από 12 - 18 Μαΐου στην Αθήνα και από 19 - 25 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη! Εμείς, λίγο πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, ζητήσαμε να μάθουμε περισσότερα από τον Κωνσταντίνο Χατζηπαπά, οργανωτή του HFF, ιδρυτή της κινηματογραφικής κοινότητας Filmboy.gr, του θεματικού blog Horrorant.com και ιδιοκτήτη της εταιρείας διανομής FilmBoy Pictures.
Kati Juurus: Όσο δύσκολες και να είναι οι συνθήκες στην Αφρική, ο τόπος αυτός έχει μια απέραντη ομορφιά
16.03.2016 16:22
Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια γυρίζονται πολλά ντοκιμαντέρ για την Αφρική και τους κατοίκους της, εστιάζοντας ως επι το πλείστον στα τεράστια έως και αξεπέραστα προβλήματα που η μεγάλη ήπειρος αντιμετωπίζει. Λίγα όμως διαθέτουν μια διεισδυτική ματιά πάνω σ’αυτά. Ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, την Δευτέρα 14 Μαρτίου.