Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συμμετέχει και φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών με δύο συναυλίες, στις 23 Ιουνίου και στις 8 Ιουλίου, στο Ηρώδειο, κάθε μία εκ των οποίων εκπροσωπεί μία γοητευτική μουσική πρόταση.

Στην πρώτη από τις δύο συναυλίες, τον Ιούνιο, το Ηρώδειο μετατρέπεται σ΄έναν μαγευτικό θερινό κινηματογράφο στον οποίο το κοινό, με το διττό ρόλο του ακροατή-θεατή, θα απολαύσει την προβολή του αριστουργήματος του Τσάρλι  Τσάπλιν (1889-1977) και του βωβού  σινεμά «Ο Χρυσοθήρας»(1925) με την ζωντανή συνοδεία της Κ.Ο.Α. υπό την μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, στην μουσική που είχε συνθέσει ο ίδιος ο Τσάπλιν ειδικά για την ταινία του.  

Αξιοσημείωτο είναι ότι η παρτιτούρα περιλαμβάνει μουσική που «περιγράφει» φυσικά φαινόμενα (μία καταιγίδα),  κοινωνικές εκφάνσεις (έναν τσακωμό) ή ακόμα κι έναν ξαφνικό  λόξυγκα, καθώς και μία παλέτα συναισθημάτων και ψυχικών καταστάσεων. Στις μελωδίες εντοπίζονται επίσης αρκετές αναφορές σε ορχηστρική μουσική άλλων συνθετών (όπως π.χ.  των Ρίμσκυ-Κόρσακοφ και Τσαϊκόφσκι) ή σε  δημοφιλείς σκοπούς της εποχής. Κεντρικός ήρωας είναι και εδώ ο περίφημος «αλήτης», ο χαρακτήρας τον οποίο επινόησε ο Τσάπλιν, εμφανίζοντάς τον στην μεγάλη οθόνη ακριβώς πριν από 100 χρόνια!

Στο επόμενο συναυλιακό της ραντεβού στο Ηρώδειο, τον Ιούλιο, η Κ.Ο.Α. φιλοξενεί την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, της οποίας κορυφαίος αρχιμουσικός είναι από το 2005 ο Βασίλης Χριστόπουλος. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας η γερμανική Ορχήστρα θα ερμηνεύσει την μεγαλοπρεπή Συμφωνία αρ.41 ή «Συμφωνία του Διός», η οποία αποτελεί την κορωνίδα της συμφωνικής δημιουργίας του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791). Στο δεύτερο μέρος, το οποίο συνιστά πραγματική πρόκληση για όσους αγαπούν την συμφωνική μουσική, οι δύο ορχήστρες ενώνονται σε ένα μεγάλο σύνολο που θα παρουσιάσει την «Συμφωνία των Άλπεων» του Ρίχαρντ Στράους (1864-1949), τιμώντας την 150η επέτειο από την γέννηση του μεγάλου γερμανού συνθέτη.