Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο της Caroline Alexander, με τίτλο «Ο πόλεμος του Αχιλλέα. Η πραγματική ιστορία της Ιλιάδας και του Τρωικού Πολέμου» σε μετάφραση της Κωνσταντίνας  Τριανταφυλλοπουλου.

Στις µέρες µας, οι τίτλοι των ειδήσεων από όλα τα µήκη και τα πλάτη της γης δεν παύουν να µας θυµίζουν τον Όµηρο…Μια νεαρή Αµερικανίδα προσπάθησε να κλείσει την πόρτα στον στρατιώτη που εµφανίστηκε στο σπίτι της, πιστεύοντας πως, αν τον εµπόδιζε να της µεταφέρει την είδηση για τον θάνατο του συζύγου της στο Ιράκ, τα νέα δε θα έφταναν ποτέ σ’ αυτήν – κι αυτό το στιγµιότυπο φέρνει στον νου τη σπαραχτική παράκληση της αφοσιωμένης γυναίκας του Έκτορα, της Ανδρομάχης: «Τέτοιο ποτέ µη φτάσει µήνυµα στ’ αυτιά µου εµένα, κι όµως/ τρέµω φριχτά…» (Χ 454-5). H υπενθύμιση της καταστροφικής φύσης του πολέμου έχει τόση απήχηση σήμερα όση είχε και στους χρόνους του Οµήρου. Η Ιλιάδα είναι ένα έπος που µας αφορά όλους σήµερα, όπως αφορά και τους ανθρώπους κάθε εποχής.

Κι ενώ όλοι σ’ όλες τις εποχές εκθειάζουν τη λογοτεχνική αξία της και το τραγικό όραµά της, υπάρχει στον νεότερο και σύγχρονο κόσµο έντονη τάση να παραγνωρίζεται η ωµότητα του µηνύµατος του έργου. Τραγικοί ποιητές και ιστορικοί της κλασικής εποχής, αιώνες νωρίτερα, είχαν καθαρά και ξάστερα καταλάβει ότι ο Τρωικός Πόλεµος ήταν πραγµατική καταστροφή: Αλλά οι µεταγενέστερες γενιές επέλεγαν τους ηρωικούς αγώνες και τις µεγαλοστοµίες των ηρώων της Ιλιάδας για να µάθουν οι νέοι του έθνους πόσο επιθυμητός ήταν ο θάνατος για το καλό της πατρίδας τους. Το επικίνδυνο παράδειγµα της γεμάτης περιφρόνηση ανυπακοής του Αχιλλέα απέναντι στον ανεπαρκή στρατηγό της εκστρατείας εκμηδενίστηκε µε ένα πολυχρησιµοποιηµένο ευφυολόγηµα: ο λαµπρός Αχιλλέας «καθόταν χολωµένος στη σκηνή του».

Το βιβλίο αυτό δεν παρουσιάζει τις πτυχές µε τις οποίες ασχολήθηκε η ομηρική έρευνα, αν και αναπόφευκτα θα θίξει ορισµένες. Το βιβλίο αυτό δεν εξετάζει εποµένως πώς µεταδόθηκαν τα οµηρικά έπη ή τι σήµαινε ο Όµηρος για κάθε εποχή. To βιβλίο αυτό ασχολείται µε το θέµα της Ιλιάδας• ασχολείται µε ό,τι λέει η Ιλιάδα για τον πόλεµο.

Η Caroline Alexander είναι συγγραφέας επτά βιβλίων, µεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα διεθνή µπεστ σέλερ The Endurance (ελλ. τίτλος Η Καρτερία, εκδ. Ωκεανίδα 2000) και The Bounty, καθώς και αρθρογράφος στα περιοδικά New Yorker, National Geographic και Granta. Γεννήθηκε στη Φλόριντα από Άγγλους γονείς, πραγματοποίησε πολλά ταξίδια σε όλο τον κόσµο και έχει ζήσει στην Ευρώπη, στην Αφρική και στην Καραϊβική. Συγκαταλέγεται στις πρώτες γυναίκες που έλαβαν την υποτροφία Rhodes Scholarship του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης, είναι διδάκτωρ Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Columbia της Νέας Υόρκης, µε ειδίκευση στις οµηρικές σπουδές, και ίδρυσε το Τµήµα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου του Μαλάουι στην Ανατολική Αφρική. Σήµερα ζει σε ένα αγρόκτηµα στο Νιου Χάµσαϊρ.