Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Κρυμμένη στους Ελαιώνες, της Μαρίας Γοργία στο Rabbithole

Κρυμμένη στους Ελαιώνες, της Μαρίας Γοργία στο Rabbithole

Η “Κρυμμένη στους Ελαιώνες” αποτελεί το 2ο σκέλος μιας τριλογίας, αποτελούμενης από τα έργα: «Το στρώμα», «Κρυμμένη στους Ελαιώνες», «στην τραμπάλα».

Και τα 3 έργα εμπνέονται από την πολιτικοκοικωνική πραγματικότητα κατά κύριο λόγο της Ελλάδας. Τα δύο πρώτα, χρονολογικά αναφέρονται στο  μεγάλο διάστημα ανάμεσα στο 1ο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος μέχρι σήμερα, ενώ το τελευταίο μιλάει μόνο για το σήμερα.

Η  πορεία της γυναικείας χειραφέτησης στην Ελλάδα, από τη χρονική στιγμή που δημιουργήθηκε το  πρώτο ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος μέχρι σήμερα, αποτέλεσε αφετηρία και πλούσια πηγή έμπνευσης για το έργο της ομάδας Αμάλγαμα που δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε για το Φεστιβάλ Αθηνών 2012.

 

Μια γυναίκα και ένα στρώμα ύπνου  αποπειρώνται να εκφράσουν τη σχέση του ανθρώπου με τη χώρα όπου ζει, (είτε γεννήθηκε είτε όχι σε αυτή) παράγει αλλά και καταστρέφει.

 

Αναφορές σε κεντρικές φυσιογνωμίες που δρουν  «ηρωικά» για την εποχή τους και ασκούν επιρροή στη δημόσια σφαίρα, καθώς και παράλληλες αναφορές στις σκληρές κοινωνικές συνθήκες της ζωής των γυναικών στην Ελλάδα από τον 19ο αιώνα και έπειτα, προσδίδουν την «ελληνικότητα» στις δράσεις του ατόμου-γυναίκα και στις σχέσεις που  αναπτύσσει με το αντικείμενο-στρώμα. Η θέση της έμφυλης- γυναικείας ταυτότητας στην ελληνική κοινωνία, η αργή πορεία της χειραφέτησης της γυναίκας, τα ωφέλη και οι επιρροές του εξευρωπαισμού της ελληνικής κοινωνίας, ο ρόλος της γυναίκας σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των ιστορικών-πολιτικοκοινωνικών γεγονότων και η «ασημαντότητά» του, όλα τα παραπάνω  αποτελούν τόπους εκκίνησης του χοροθεατρικού δρώμενου, το οποίο  καταλήγει τη δημιουργική αφήγηση του στο Σήμερα.

 

 Με εργαλεία την κίνηση, το αντικείμενο, τον ήχο, το λόγο και το βίντεο, το  έργο της ομάδας Αμάλγαμα  στοχεύει στο να φωτίσει τον οικείο τόπο και τις σκοτεινές πτυχές του ρόλου της γυναίκας ως προς το πολιτικο-ιστορικό γίγνεσθαι.

 

Συντελεστές

Σύλληψη-Χορογραφία-Σκηνοθεσία-Σκηνογραφία: Μαρία Γοργία

Ερμηνεία: Ράνια Γλυμίτσα

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Lost Bodies

Βίντεο: Βάνα Κωσταγιόλα, Περικλής Μαθιέλλης

Κοστούμια: Ολυμπία Τοπτσίδου

Κατασκευή κοστουμιών: Πόπη Τοπτσίδου

Κατασκευή μάσκας και σκηνικών αντικειμένων: Κωνσταντίνα Σκεπετάρη

Επιστημονικός σύμβουλος: Αλέξανδρος Κιουπκιολής

Συνέντευξη στη Βούλα Πιερράκου

Ακούγονται οι φωνές των Μαρία Μπέικου και Έλλης Παππά

Σχετικές ειδήσεις
Το Μονόπετρο του Πύργου από την ομάδα χορού Αμάλγαμα της Μαρίας Γοργία
13.02.2017 14:48
Εκεί όπου κάποτε στεγάζονταν οι μοδίστρες του Εθνικού Θεάτρου, εκεί όπου έραβαν τα κοστούμια των παραστάσεων και πραγματοποιούσαν τις μοδιστρικές πρόβες, τις επιδιορθώσεις και τη συναρμολόγηση τoυς, εγκαινιάζεται από τις 24 Μαρτίου ο νέος χώρος παραστάσεων και δράσεων της ομάδας Αμάλγαμα της Μαρίας Γοργία.
Η ομάδα Αμάλγαμα έχει νέο χώρο και το γιορτάζει!
07.12.2016 11:51
Στο νούμερο 47 της οδού Μενάνδρου, στον 5ο όροφο του κτιρίου κοντά στην Ομόνοια, η ομάδα Αμάλγαμα της Μαρίας Γοργίας θα στεγάσει τα χορευτικά της σχέδια για την επόμενη χρονιά. Εκεί όπου θα παρουσιάζει τις παραγωγές της και θα πραγματοποιεί σεμινάρια.
Σημείο, της Μαρίας Μιχαηλίδου στο θέατρο Αλκμήνη
08.11.2016 13:35
Το θέατρο Αλκμήνη παρουσιάζει την παράσταση χοροθεάτρου "Σημείο" της Μαρίας Μιχαηλίδου από το Σάββατο 26 Νοεμβρίου και για 8 παραστάσεις.
Το Νηπιαγωγείο επιστρέφει στο Μπαγκλαντές
31.08.2016 10:18
Η ομάδα χορού Αμάλγαμα της Μαρίας Γοργία επιστρέφει στο Μπαγκλαντές για να παρουσιάζει την sold out διαδραστική παράσταση «Νηπιαγωγείο», από 23 Σεπτεμβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
StandStill: τρεις χορογραφίες στο Rabbithole
20.04.2016 12:45
Η Μυρτώ Δελημιχάλη, η Ειρήνη Παπανικολάου και η Κατερίνα Φώτη παρουσιάζουν στο Rabbithole το StandStill, τρεις χορογραφίες για τη στιγμή της ακινητοποίησης.