Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Το Τυφλό Σημείο, του Γιάννη Μαυριτσάκη στη Θεατρική Σκηνή του Π.Ε.ΣΥ.Θ.

Το Τυφλό Σημείο, του Γιάννη Μαυριτσάκη στη Θεατρική Σκηνή του Π.Ε.ΣΥ.Θ.

H Θεατρική Σκηνή του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων παρουσιάζει το έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη, με τίτλο Το Τυφλό Σημείο, από τις 28 Απριλίου έως τις 19 Μαΐου 2014.


«Ο τυφλός εαυτός είναι ο εαυτός μας, που τον βλέπουν όλοι οι άλλοι, εκτός από εμάς τους ίδιους». Και είναι τρομακτικός, «πιο τρομακτικός κι απ’ το χάος».

 

Ελλάδα, 2008. Το μεταίχμιο μιας εποχής, η αδιόρατη κρίση της ευημερίας  και η εύθραυστη ισορροπία μιας κοινωνίας λίγο πριν την πτώση. Η Νίκη, μια φαινομενικά ευάλωτη νεαρή γυναίκα, προσπαθεί να δει τον εαυτό της κατά πρόσωπο και να  αντιδράσει.

Με αφορμή την απώλεια του άντρα της συγκρούεται με την πραγματικότητα του σαθρού και κυνικού συστήματος, όπου όλα περιστρέφονται  γύρω από το χρήμα, την εξουσία και  τον καθωσπρεπισμό. Αρνείται την ήττα της αγάπης από το θάνατο κι αναζητά το δρόμο του θαύματος. Στέκεται στο φανάρι, «στειρωμένη και μελαγχολική», αλλά αποφασισμένη να ορθώσει το ανάστημά της στην κυριαρχία της ύλης. Θυσιάζοντας ακόμα και τον εαυτό της.


Η θεατρική ομάδα του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων παρουσιάζει στην τρίτη της παράσταση το έργο του Γ. Μαυριτσάκη «Το Τυφλό Σημείο», και εγκαινιάζει τη νέα της θεατρική σκηνή στο χώρο του συλλόγου.


Ο Π.Ε.ΣΥ.Θ. λειτουργεί ως φορέας καλλιτεχνικής, επιστημονικής και επαγγελματικής ενημέρωσης των μελών του και όχι μόνο. Έχει ως σταθερή επιδίωξη τη συνεχή και σε βάθος μελέτη της τέχνης του θεάτρου, τη διάδοση και καθιέρωση της θεατρολογίας ως επιστήμης, την ενεργοποίηση ενός νέου επιστημονικού δυναμικού στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και κατά συνέπεια την απορρόφησή του. Η θεατρική ομάδα εντάσσεται στις δράσεις του συλλόγου και έχει στόχο την καλλιτεχνική δραστηριοποίηση και το ανέβασμα παραστάσεων.


Συγγραφέας: Γιάννης Μαυριτσάκης
Σκηνοθεσία: Αντώνης Τολάκης
Δραματουργική επιμέλεια: Ευδοκία Δεληπέτρου, Αγαθή Τέλη
Σκηνικά / Κοστούμια: Μαρία Ζαχαρογιάννη
Φωτισμοί: Νίκος Βασιλόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαίρη Άσπρου
Μουσική: I am no hero (Γιώργος Μουλατσιώτης κιθάρα, Θανάσης Βασιλείου Drums, Τάσος Μουλατσιώτης κιθάρα, Στέλιος Τακτικός μπάσο)
Σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Καρτάλος
Βίντεο (Σκηνοθεσία: Εύη Στάμου. Μοντάζ: Πιέτρο Ραντίν. Voice over: Λεωνίδας Αργυρόπουλος, Τζούλια Σπυροπούλου)
Κατασκευή Σκηνικού: Γιάννης Σπανάκης
Αφίσα: Μίλβα Πολυζώη
Εκτέλεση Παραγωγής: Νεόφυτος Παναγιώτου, Μαρία Πλάτανου, Αγαθή Τέλη
Χορηγίες Επικοινωνίας: Σοφία Καραγιάννη, Μαρία Μπούμπα
Επικοινωνία-Προβολή: Μαρία Μπούμπα
Παραγωγή: Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων


Ηθοποιοί: Γιώργος Αργυρόπουλος, Αλέξανδρος Βάρθης, Σπύρος Δημακόπουλος, Χρύσα Ζιώρη Αστέριος Κρικώνης, Γιάννης Κωσταράς, Γιάννης Μάρτιν, Ζωή Μίχα, Τζούλια Σπυροπούλου

Διάρκεια: 110΄

Σχετικές ειδήσεις
Η Ομάδα Σημείο Μηδέν με το
19.10.2016 17:24
Η Ομάδα Σημείο Μηδέν ανακοινώνει τη συμμετοχή της στην 7η Θεατρική Ολυμπιάδα, που θα διεξαχθεί στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, με την παράσταση του έργου "Εμείς" του Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 11 και 12 Νοεμβρίου, στον ιστορικό χώρο Laboratorium του Γιέρζι Γκροτόφσκι.
Camille Claudel Mudness του Γιάννη Λασπιά για λίγες παραστάσεις στο Vault
13.09.2016 12:25
Τρία χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στη θεατρική σκηνή του Αγγέλων Βήμα, το έργο του Γιάννη Λασπιά «Camille Claudel Mudness» επανέρχεται στο Vault Theatre Plus από 15 Οκτωβρίου κάθε Σάββατο και Κυριακή για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Ιππής, του Αριστοφάνη από την Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας στα Αισχύλεια 2016
26.08.2016 15:50
Η Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας παρουσιάζει τους ΙΠΠΗΣ του Αριστοφάνη, που θα παρουσιαστούν στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας στις 18 Σεπτεμβρίου 2016.
Πρόγραμμα της Ομάδας Νάμα για την θεατρική περίοδο 2016-2017
26.08.2016 10:53
Η θεατρική Ομάδα Νάμα της Ελένης Σκότη και του Γιώργου Χατζηνικολάου την φετινή θεατρική περίοδο για πρώτη φορά θα δραστηριοποιηθεί ταυτόχρονα σε δύο θέατρα με τέσσερις παραστάσεις.
Η επίτευξη του Φοίνικα του Γιάννη Μαυριτσάκη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
17.05.2016 13:54
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά φιλοξενεί για δύο παραστάσεις στις 23 και 24 Μαΐου 2016 το έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη, Η επίτευξη του Φοίνικα, σε σκηνοθεσία της Clemence Weill.