Κάθε χρόνο τον Μάρτιο η Γαλλοφωνία γιορτάζεται στις πέντε ηπείρους. Το 2014, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και οι Γαλλόφωνες Πρεσβείες στην Ελλάδα προτείνουν ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων για να γιορτάσουν την συμμετοχή τους σε μία γλωσσική κοινότητα 300 εκατομμυρίων ανθρώπων που «μοιράζονται τη γαλλική γλώσσα».

Το σύνθημα της γιορτής, «Εμπρός παιδιά της Μεσογείου!», έδωσε ήδη ο εθνικός διαγωνισμός Γαλλοφωνίας που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και συγκεντρώνει περισσότερους από 6500 μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα, γύρω από θέματα ευαισθητοποίησης για την προστασία της Μεσογείου. Η πρώτη απονομή των βραβείων στους νικητές των δημοτικών σχολείων έλαβε χώρα με μεγάλη επιτυχία στις 12 Μαρτίου στην Αθήνα και η δεύτερη απονομή στους νικητές των γυμνασίων και λυκείων θα γίνει στις 15 Μαρτίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δεκαπέντε τυχεροί θα ταξιδέψουν στη Γαλλία το καλοκαίρι, για να συμμετάσχουν σε πολιτιστικά προγράμματα.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Αθήνα

11-13 ΜΑΡΤΙΟΥ | ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Συνέδριο: Η Γαλλοφωνία στην Ελλάδα : παρελθόν, παρόν και μέλλον

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο διοργανώνει ένα συνέδριο με θέμα την επίδραση της γαλλοφωνίας και των γαλλικών επιστημών στην Ελλάδα από μια διαχρονική σκοπιά.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα εστιάσουν σε δύο χώρους όπου η συνεισφορά της Γαλλίας και η πρωτεύουσα σημασία του γαλλικού μοντέλου υπήρξαν καθοριστικές για την ανάπτυξή τους στην Ελλάδα: πρόκειται για τις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες καθώς και για τις διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές. Ποια είναι η θέση τους και ποιες οι μελλοντικές τους προοπτικές στην Ελλάδα στα πλαίσια μιας παγκοσμιοποίησης της γνώσης;

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση (για τις 11/3)

11 ΜΑΡΤΙΟΥ – 19.00’ | ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
Bραδιά ποίησης [ΙΙ] : Mεταφράζοντας ελληνική ποίηση στα γαλλικά

Στα πλαίσια του εορτασμού της Γαλλοφωνίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σας προσκαλεί σε μια βραδιά όπου η ελληνική ποίηση θα έχει την τιμητική της με την παρουσίαση της ανθολογίας του Michel Volkovitch Έλληνες ποιητές του 21ου αιώνα (5 τόμοι, οι 2 τελευταίοι υπό έκδοση).

Συμμετέχουν οι ποιητές : Ζίσης Αϊναλής, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Νάσος Βαγενάς, Μιχάλης Γκανάς, Νίκος Ερηνάκης, Γιάννης Ευθυμιάδης, Αλέξανδρος Ίσαρης, Ναταλία Κατσού, Πάνος Κυπαρίσσης, Μαρία Λαϊνά, Χριστόφορος Λιοντάκης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Κώστας Παπαγεωργίου, Αθηνά Παπαδάκη, Αριστέα Παπαλεξάνδρου, Δημήτρης Περοδασκαλάκης, Σταμάτης Πολενάκης, Θοδωρής Ρακόπουλος, Βασίλης Ρούβαλης, Νίκος Σταυρόπουλος…

Ο Μichel Volkovitch θα συνομιλήσει με πολλούς από τους ποιητές που έργα τους παρουσιάζονται στην ανθολογία αυτή και θα ασχοληθεί με τα πάντοτε λεπτά ζητήματα της μετάφρασης. Την βραδιά συντονίζει ο Σπύρος Γιανναράς, κριτικός λογοτεχνίας.

Ποιήματα θα απαγγείλει η ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη.

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση

12-15 ΜΑΡΤΙΟΥ
Eurosimulation Athens

Το «EuroSimulation Athens 2014» είναι η επίσημη προσομοίωση των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά στην Αθήνα και αποτελεί μια προσπάθεια γνωριμίας και εξοικείωσης των νέων ατόμων, ιδιαίτερα φοιτητών των νομικών, πολιτικών και κοινωνικών επιστημών με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να γεμίσει το κενό ανάμεσα στη θεωρητική γνώση και στην πρακτική εφαρμογή και εμπειρία.

Κατά το διάστημα αυτό οι συμμετέχοντες μέσα στις συνεδριάσεις θα κληθούν να υποδυθούν τους εκλεγμένους ευρωβουλευτές, τους Πρωθυπουργούς, και τους Υπουργούς Εξωτερικών των κομμάτων και των χωρών που θα αντιπροσωπεύουν και να παράγουν μέσω της λεγόμενης «Συνήθους Νομοθετικής Διαδικασίας» (ex co-decision) τις αποφάσεις, τους κανονισμούς και τις οδηγίες που εφαρμόζονται στα κράτη και επηρεάζουν τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.eurosimulationathens.com

12 ΜΑΡΤΙΟΥ – ΠΡΩΪ | ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
Απονομή βραβείων – Δημοτικά σχολεία

Είσοδος αποκλειστικά για τους 500 νικητές.
Έκθεση των δημιουργιών των μαθητών (10-28 Μαρτίου)

12 ΜΑΡΤΙΟΥ – 21.00’ | GAZARTE
Συναυλία με την Έλλη Πασπαλά

Είσοδος με την κάρτα club IFG: προπώληση -3€ | ταμείο -5€
Κρατήσεις: www.gazarte.gr

13 ΜΑΡΤΙΟΥ – 21.30’ | GAZARTE
Συναυλία με την Mayra Andrade

Ποιητικά και αισθησιακά blues από το Πράσινο Ακρωτήριο μέχρι το Παρίσι, με τη διάδοχο της Cesaria Evora.
Είσοδος με την κάρτα club IFG: προπώληση -3€ | ταμείο -5€
Kρατήσεις: www.gazarte.gr

14 ΜΑΡΤΙΟΥ – 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ | GOLDEN HALL
Γαλλική εβδομάδα Vive la France !
Έκθεση, θεματικά περίπτερα, δρώμενα, γαστρονομία.

Η Γαλλία του πολιτισμού, της γεύσης, της τέχνης, της μόδας, του τουρισμού, της αυτοκίνησης, της τεχνολογίας, της βιομηχανίας μας περιμένει στο Golden Hall, το βραβευμένο ως Νο 1 Εμπορικό Κέντρο της Ευρώπης.

Από τις 14 Μαρτίου και κάθε μέρα, οι επισκέπτες του Golden Hall θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά έργα μεγάλων Γάλλων καλλιτεχνών, από τη συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του 1ου ορόφου θα φιλοξενηθούν έργα των Georges Braque, César, André Derain, Jean Fautrier, François-Xavier Lalanne, Henri Matisse, Germaine Richier, François Rouan, Maurice de Vlaminck.

Στον ίδιο χώρο η Γαλλική Σχολή Αθηνών θα μας θυμίσει τις σημαντικές ανασκαφικές της επιτυχίες στους Δελφούς, τους Φιλίππους , στο Άργος, στη Δήλο, στα Μάλια και στον Ιτάνο (Κρήτη). Θα εκθέσει μάλιστα και ορισμένα από τα ανασκαφικά εργαλεία που χρησιμοποίησε στις εργασίες της. Ειδικοί επιστήμονες της Σχολής θα κάνουν και επιδείξεις συντήρησης των σπασμένων αγγείων που βρίσκονται στις ανασκαφές.

Η Γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία χαρακτηρίζεται από την καινοτομία, την κομψότητα και την άνεση. Νέα μοντέλα, αλλά και αυτοκίνητα που χαρακτήρισαν την εποχή τους τον περασμένο αιώνα, θα εκτίθενται στο ισόγειο.

Η Γαλλία περηφανεύεται για τον κινηματογράφο της. Ταινίες που σημάδεψαν το χώρο της έβδομης τέχνης, Γάλλοι ηθοποιοί που έλαμψαν με τις ερμηνείες τους και σκηνοθέτες που υπέγραψαν σημαντικές δημιουργίες, θα περιλαμβάνονται σε φωτογραφική έκθεση στον 1ο όροφο.

Οι γεύσεις αποτελούν μέρος της καθημερινής μυσταγωγίας των Γάλλων και πυλώνα της κουλτούρας της φίλης χώρας. Καθημερινά θα παραδίδονται μαθήματα μαγειρικής, ενώ  εργαστήριο ζαχαροπλαστικής θα μας μυεί σε μια πανδαισία απόλαυσης στον 1ο όροφο. Τα Γαλλικά ποτά θα απογειώσουν την απόλαυση στον ουρανίσκο μας με επιδείξεις γευσιγνωσίας στον 1ο όροφο.

Τα παιδιά και στη Γαλλία είναι οι βασιλιάδες μας. Θα τα ταξιδέψουμε μέσα από ανάγνωση παραμυθιών και άλλες δραστηριότητες από ειδικούς παιδαγωγούς του Livre Ouvert στον 1ο όροφο.

Το Lycée Franco-Hellénique κάθε Σάββατο θα μας ταξιδεύει στους Γαλλικούς μουσικούς δρόμους με την χορωδία του. Η γυναικεία φιλαρέσκεια δεν μπορεί να βρει καλύτερο υποστηρικτή από τα Γαλλικά προϊόντα ομορφιάς. Για τη γυναίκα λοιπόν θα έχουμε επιδείξεις maquillage με τα πιο σύγχρονα προϊόντα των Γαλλικών οίκων.

Διοργανωτές είναι το Golden Hall και το Ελληνογαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

21 ΜΑΡΤΙΟΥ – 18.00’ | GOLDEN HALL
10 χρόνια Bonjour Athènes
Παρουσία των προσωπικοτήτων που φιλοξενήθηκαν στο μοναδικό γαλλόφωνο περιοδικό στην Ελλάδα.

15 ΜΑΡΤΙΟΥ – ΜΕΣΗΜΕΡΙ | ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
Απονομή βραβείων – Γυμνάσια, Λύκεια & Πανεπιστήμια

Είσοδος αποκλειστικά για τους 500 νικητές.

Δρώμενο από δύο street artists σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και το Athens Street Art Festival 2014.

15 ΜΑΡΤΙΟΥ – 22.00’ | GAZARTE
Συναυλία με τους Bibi Tanga & The Selenites

Soul-funk, afrobeat και hip-hop, από το γαλλικό τραγούδι στην σκοτεινή πλευρά της αστικής μουσικής κουλτούρας.
Είσοδος με την κάρτα club IFG: προπώληση -3€ | ταμείο -5€

Κρατήσεις: www.gazarte.gr

18 ΜΑΡΤΙΟΥ – 19.00’ | ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ
Natalie Nougayrède, Διευθύντρια της εφημερίδας Le Monde
Συζήτηση με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη.

Η Natalie Nougayrède, διευθύντρια της εφημερίδας Le Monde, ξεκίνησε το επάγγελμα του δημοσιογράφου στο τμήμα «εξωτερικών ειδήσεων» της Libération το 1990, δουλεύοντας επίσης στο γαλλικό τμήμα του BBC. Ήταν διπλωματική ανταποκρίτρια της Le Monde από το 2005 μέχρι το 2013, ενώ από το το 2001 έως το 2005 διετέλεσε μόνιμη ανταποκρίτρια της εφημερίδας στη Ρωσία.

Τη δεκαετία του ’90 κάλυψε για την Le Monde τις αλλαγές στην κεντρική Ευρώπη και την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Έχει συμμετάσχει σε συλλογικά βιβλία αφιερωμένα στη Ρωσία του Vladimir Poutine και τη δολοφονημένη ρωσίδα δημοσιογράφο Anna Politkosvkaia.

Το 2005 της απονεμήθηκε το βραβείο Albert Londres για τα ρεπορτάζ της στην Τσετσενία, καθώς και για τα ρεπορτάζ της για τους ομήρους του σχολείου του Μπεσλάν. Την ίδια χρονιά της απονεμήθηκε επίσης το βραβείο της Ένωσης Διπλωματικού Τύπου.

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση

18 ΜΑΡΤΙΟΥ – ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ – 20.30’
Προβολή 1930-1942 Εβραϊκή μνήμη της συνοικίας Marolles-Midi, Βρυξέλλες

Ντοκιμαντέρ της Marta Marin-Domine με αγγλικούς/ελληνικούς υπότιτλους.
Ακολουθεί η ταινία μικρού μήκους Dimanches της Valéry Rosier.
Διοργάνωση: Πρεσβεία του Βελγίου και Wallonie Bruxelles International

20 ΜΑΡΤΙΟΥ – 10.30’ | ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σχολική προβολή Ernest et Célestine

Ταινία των Benjamin Renner, Stéphane Aubier και Vincent Patar, υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ταινίας animation. Σχολικές προβολές: δωρεάν κατόπιν εγγραφής: sce@ifa.gr

Προβολές για το κοινό: www.festivalfilmfrancophone.gr

21 ΜΑΡΤΙΟΥ-10.30’ | ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
Σχολική προβολή Οι 4 Εποχές του Λεόν

Ταινία των Pierre-Luc Granjon, Antoine Lanciaux, Pascal Le Notre.
Σχολικές προβολές: δωρεάν κατόπιν εγγραφής: sce@ifa.gr Προβολές για το κοινό: www.festivalfilmfrancophone.gr

26 ΜΑΡΤΙΟΥ – 10.30’ | ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
Σχολική προβολή La Vie secrète des profs

Ταινία των Albert Pereira-Lazaro, Emmanuel Klotz.
Σχολικές προβολές: δωρεάν κατόπιν εγγραφής: sce@ifa.gr. Προβολές για το κοινό: www.festivalfilmfrancophone.gr

27 ΜΑΡΤΙΟΥ – 20.00’ | ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
Παράσταση L’opéra dans tous ses états – Comiqu’Opéra

Η λυρική τέχνη και το χιούμορ πυροδοτούν ένα εκρηκτικό φωνητικό και μουσικό μίγμα από την ελβετική ομάδα που φέρνει τα πάνω κάτω στην όπερα. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελβετίας.

Είσοδος ελεύθερη

Θεσσαλονίκη

Από 1η έως 31 Μαρτίου – ΓΙΘ, Βιβλιοθήκη
Έκθεση: «Οι 10 λέξεις της Γαλλοφωνίας»

Πέμπτη 13 Μαρτίου – 19.30 – Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ
Διάλεξη του Pierre Briant, ομότιμου καθηγητή του Collège de France : «Ο Μέγας Αλέξανδρος, η Ευρώπη και η Ελλάδα: το αποτύπωμα του Διαφωτισμού»  

Σάββατο 15 Μαρτίου – 14.00 – Δημαρχείο Θεσσαλονίκης
Απονομή βραβείων του Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας και του Διαγωνισμού « La Grèce vous invite » του Συλλόγου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου (APLF)

Δευτέρα 17 Μαρτίου – 10.00-12.00 και 12.00-14.00 – ΓΙΘ
Εργαστήρι για παιδιά: « Dis-moi 10 mots à la folie »  

Τρίτη 18 Μαρτίου – 20.30 – ΓΙΘ
Προβολή ταινίας: « La Vierge, les Coptes et Moi » του Namir Abdel Messeeh (2012).

Ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Γαλλία, μία εκπληκτική κωμωδία για τις ρίζες, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τον κινηματογράφο. Με ελληνικούς υπότιτλους, είσοδος ελεύθερη  

Τετάρτη 19 Μαρτίου – 20.30 – ΓΙΘ – αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ
«Στον κόσμο της μουσικής και των γεύσεων» από τη γαλλόφωνη χορωδία cHoralia
(συμμετοχή: 5 ευρώ)

Πέμπτη 20 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας – ΓΙΘ, αίθουσα Νεχάμα
10.00 και 12.00 – Προβολή ταινίας μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων « Madagascar, carnet de voyage »  & εργαστήρι για παιδιά: « Carnets de voyages en utopie » / ΓΙΘ

20.00 – Παρουσίαση βιβλίου: «Οι ελληνικές λέξεις στη γαλλική γλώσσα» από το συγγραφέα του βιβλίου Δημήτρη Μολύβδη, παρουσία του Σταύρου Καμαρούδη, επίκουρου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, και της Πολυτίμης Μακροπούλου, επίκουρης καθηγήτριας στο ΑΠΘ  

Παρασκευή 21 Μαρτίου – 17.30
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Δρώμενα (εργαστήρια γραφής, slam) σε συνεργασία με το Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης / ΓΙΘ
17.30 – Ποιητική διαδρομή / Πλατεία Αριστοτέλους

Τετάρτη 26 Μαρτίου – 19.30 – ΓΙΘ, αίθουσα Νεχάμα
Προβολή ταινίας σε avant-première: « Ana » σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ρουμανίας, παρουσία του σκηνοθέτη Alexa Visarion  

Παρασκευή 28 Μαρτίου – 19.00 – ΓΙΘ, αίθουσα Νεχάμα
Διάλεξη του καθηγητή γαλλικής γλώσσας, Πάρη Βορεόπουλου: «Η γαλλική ποιητική πρόζα»

Σάββατο 29 Μαρτίου – 17.00 – Θέατρο Ελληνογαλλικής Σχολής Καλαμαρί
Ημερίδα: «Εκφάνσεις της γαλλοφωνίας» 


Περισσότερες πληροφορίες: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
www.ift.gr / education@ift.gr / Τηλ. 2310 821231

Λάρισα

Από 3 έως 31 Μαρτίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ στα γαλλικά και στα ελληνικά. Δραστηριότητες για την εκμάθηση των γαλλικών μέσα από μια παιγνιώδη προσέγγιση της γλώσσας, για δημοτικά και γυμνάσια της Θεσσαλίας.

ΕΚΘΕΣΗ: «ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ»

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: 8η εβδομάδα γαλλικού κινηματογράφου. Μία επιλογή έξη ταινιών με ελληνικούς υπότιτλους.

Περισσότερες πληροφορίες & κρατήσεις: Παράρτημα Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στη Λάρισαlarissa@ifa.gr . Τηλ.: 2410 287508

Πάτρα

Από 17 Φεβρουαρίου έως 26 Απριλίου
Έκθεση: «Μικροαπορρίματα στη Μεσόγειο» & «Το πορτραίτο του θαλάσσιου πλαγκτόν» σε συνεργασία με το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Περισσότερες πληροφορίες: Παράρτημα Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στην Πάτρα
patras@ifa.gr. Τηλ.: 2610 273903