Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

3 Φορές κι έναν καιρό...τρία μουσικά παραμύθια στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

3 Φορές κι έναν καιρό...τρία μουσικά παραμύθια στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Στις 23 Μαρτίου θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τρία νέα μουσικά παραμύθια για αφηγητή και ορχήστρα εγχόρδων.


”Το άλλο μου μισό” του συνθέτη Αχιλλέα Γουάστωρ με αφηγητή τον Αντώνη Καφετζόπουλο, “Το όνειρο της πέτρας” του συνθέτη Κώστα Κριτσωτάκη με αφηγήτρια τη Μυρτώ Αλικάκη και “Το νερολούλουδο’’ του συνθέτη Τάσου Ρωσόπουλου με αφηγητή τον Μανώλη Μαυροματάκη.


Το Ελληνικό Σχέδιο κάλεσε σε διαγωνισμό / αγώνες ευγενούς άμιλλας παιδιά και εφήβους, ηλικίας έως 14 ετών, για τη συγγραφή παραμυθιού. Επιλέχθηκαν οι συμμετοχές τριών νέων κοριτσιών στις ιδέες των οποίων βασίστηκαν τρεις συγγραφείς – επιμελητές κειμένων κρατώντας και τον τίτλο τους για να γράψουν τα  παραμύθια για τα έργα των τριών συνθετών.


Ο Γιώργος Κορδέλλας βασίστηκε στην ομότιτλη ιδέα  της Μαρίας Λαπούρτα, ο Κώστας Φασουλάς βασίστηκε στην ομότιτλη ιδέα της Παναγιώτας Μαρίας-Μπουγάδη, ο Γιώργος Κοροπούλης βασίστηκε στην ομότιτλη ιδέα της Λυδίας-Ευθυμίας Ζωντανού.


Το Ελληνικό Σχέδιο κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2012-13, στο πλαίσιο του Κύκλου «Άγνωστος Ελληνισμός», ανέθεσε τη σύνθεση τριών νέων μουσικών παραμυθιών σε νέους συνθέτες, βασισμένα σε παραδοσιακά ελληνικά παραμύθια. Ο σκοπός ήταν διττός: η προώθηση νέας δημιουργίας, με αφετηρία τα ελληνικά λαϊκά παραμύθια, ο συνδυασμός του παλιού με το καινούργιο και η δημιουργία ρεπερτορίου αντίστοιχων έργων από Έλληνες συνθέτες. 

Στους στόχους της διαδικασίας με το κάλεσμα των παιδιών ζητούμενο ήταν η διαδραστικότητα να μην περιορίζεται στην πιο κοινή της μορφή στη διάρκεια μιας παράστασης, αλλά να υπάρξει συμμετοχή στη διαδικασία της γέννησης της παράστασης. Με αυτό τον τρόπο, η λαχτάρα της δημιουργίας ακολουθείται από την ικανοποίηση της υλοποίησης, προωθείται η συμμετοχικότητα και δίνεται έναυσμα δημιουργίας σε περισσότερους ανθρώπους από διαφορετικές ηλικίες και χώρους.

Παράλληλα, όσον αφορά στο ίδιο το μουσικό έργο , η ίδια η ιδέα ως αφορμή και αφετηρία οδηγεί σε αναζήτηση των διαφορετικών μορφών σύνθεσης. Εξάλλου, η προηγούμενη εμπειρία απέδειξε ότι τρεις διαφορετικοί άνθρωποι, τρεις διαφορετικοί συνθέτες, αντιμετωπίζουν τελείως προσωπικά το είδος, το αντιλαμβάνονται με το δικό τους τρόπο αποτυπώνοντάς το τελικά σε διαφορετικές φόρμες.


Την επιτροπή που επέλεξε τις τρεις ιστορίες ανάμεσα από τις υποψηφιότητες των παιδιών αποτέλεσαν οι: Σοφία Ζαραμπούκα, Δημήτρης Παπαδημητρίου , Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος, Κώστας Φασουλάς.


Ταυτότητα παράστασης

Όρχήστρα Καμεράτα
Διευθύνση ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης
Καλλιτεχνική επιμέλεια:ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Οργάνωση-εκτέλεση παραγωγής: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Ιδέα: Ραλλού Βογιατζή

Τα παραμύθια

Το άλλο του μισό
Συνθέτης: Αχιλλέας Γουάστωρ
Συγγραφή παραμυθιού: Γιώργος Κορδέλλας
βασίστηκε στην ομότιτλη ιστορία της Μαρίας Λαπούρτα

Το όνειρο της πέτρας
Συνθέτης: Κώστας Κριτσωτάκης
Συγγραφή παραμυθιού: Κώστας Φασουλάς
βασίστηκε στην ομότιτλη ιστορία της Παναγιώτας Μαρίας-Μπουγάδη

Το νερολούλουδο
Συνθέτης: Τάσος Ρωσόπουλος
Συγγραφή παραμυθιού: Γιώργος Κοροπούλης
βασίστηκε στην ομότιτλη ιστορία της Λυδίας-Ευθυμίας Ζωντανού.


Καλλιτεχνική επιμέλεια – Εκτέλεση Παραγωγής: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Σχετικές ειδήσεις
Μουσικά Παραμύθια με την Καμεράτα, ξανά στο Μέγαρο Μουσικής
13.01.2017 17:22
Μετά την μεγάλη επιτυχία της παράστασης «Μουσικά Παραμύθια με την Καμεράτα, Ο Πέτρος και ο Λύκος και η Πρώτη Συναυλία του Αρκούδου Πάντινγκτον» σε αφήγηση του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη με τη συνοδεία των Μουσικών της Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και τη βραβευμένη αρχιμουσικό Ζωή Ζενιώδη, συνεχίζουν λόγω εξάντλησης των εισιτηρίων για δύο ακόμα παραστάσεις την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Τα
19.10.2016 10:10
Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου σας περιμένουμε στο Bobos Arts Festival στην παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλογεροπούλου σε εικονογράφηση Φίλιππου Φωτιάδη Παραμύθια με την Ξένια για να την ακούσετε να μας αφηγείται ζωντανά ένα από τα παραμύθια.
Ποιός μου χάλασε το τραίνο; - Παρασκευάς Καρασούλος & Γιάννης Βασιλόπουλος
17.08.2016 13:23
Από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος κυκλοφορεί το βιβλίο – cd με 12 μουσικά παραμύθια και τον παράξενο τίτλο Ποιός μου χάλασε το τραίνο; των Παρασκευά Καρασούλο & Γιάννη Βασιλόπουλου.
Τα παραμύθια της Φωνής της Ελλάδας σε μετάδοση σε ολόκληρο τον κόσμο!
08.06.2016 15:40
Η Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, σε συνεργασία με τη Φωνή της Ελλάδας, παρουσιάζει «Τα παραμύθια της Φωνής της Ελλάδας», μια σειρά παραμυθιών για παιδιά προσχολικής και όχι μόνο ηλικίας. Τα παραμύθια γράφουν, δραματοποιούν και ηχογραφούν μαθητές της Σχολής στο στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, αφιλοκερδώς.
Μια φορά κι έναν καιρό: Δύο μουσικά παραμύθια για αφήγηση και ορχήστρα στη Στέγη
24.03.2016 16:28
Ο Μανώλης Μαυροματάκης και ο Ηλίας Καρελλάς ζωντανεύουν δύο μουσικά παραμύθια των Α. Γουάστωρ και Τ. Ρωσόπουλου, για ηλικίες από 5 ετών και άνω, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.