Τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014 και ώρα 19:30 η δρ Καλλιόπη-Φαίδρα Καλαφάτη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου θα δώσει διάλεξη στο Μουσείο με θέμα «Από τις Συλλογές του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Ζωγραφική».

Η τέχνη της ζωγραφικής των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων αναδεικνύεται μοναδικά μέσα από τα πολυάριθμα αντικείμενα των Συλλογών του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Εικόνες, ανθίβολα, τοιχογραφίες, χειρόγραφα πιστοποιούν τη μακραίωνη επιβίωση της θρησκευτικής ζωγραφικής και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από τον 9ο έως και τον 19ο αιώνα.

Η Καλλιόπη-Φαίδρα Καλαφάτη είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο London University [Courtauld Institute of Arts], και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2008 είναι Προϊσταμένη του τμήματος Αρχαιολογικής Συλλογής εικόνων, τοιχογραφιών, ψηφιδωτών, χειρογράφων, ανθιβόλων, χαρακτικών, σχεδίων, παλαιτύπων και Συλλογής Λοβέρδου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Συμμετέχει στην επιμέλεια εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει δημοσιεύσει μελέτες σχετικά με τη ζωγραφική των μεταβυζαντινών εικόνων.

Η διάλεξη εντάσσεται στον κύκλο ομιλιών για το 2014, που είναι αφιερωμένος στα 100 χρόνια από την ίδρυση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, τις οποίες διοργανώνει ο Σύλλογος των Φίλων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.