Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

Barry Guy και Maya Homburger στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Barry Guy και Maya Homburger στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

O κοντραμπασίστας Barry Guy, που έχει εμφανιστεί με επιτυχία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, καλύπτει όλο το φάσμα από την προκλασική μουσική έως τη σύγχρονη σύνθεση και τον αυτοσχεδιασμό, συμπράττει εδώ με τη σύντροφό του στη ζωή, την βιολονίστα Maya Homburger, που ειδικεύεται στην προκλασική μουσική.


Ένα ευαίσθητο πρόγραμμα , που γεφυρώνει την παλιά με τη σύγχρονη μουσική, από δύο εξαιρετικά ταλαντούχους μουσικούς, την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.


Ο Μπάρρυ Γκάυ είναι ένας «πολυστυλιστικός» μουσικός με τεράστιο κατάλογο ηχογραφήσεων και συνεργασιών τόσο στον τομέα της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής όσο και σε αυτόν της σύγχρονης σύνθεσης. Μαζί με τη Μάγια Χόμπουργκερ, δεξιοτέχνη στο μπαρόκ βιολί , έχουν φέρει πιο κοντά τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους, ωθώντας ο ένας τον άλλον προς νέες περιοχές της μουσικής έκφρασης.


Το γεφύρωμα του χρόνου που επιτυγχάνεται στο πρόγραμμα τους δεν είναι ένα μεταμοντέρνο παιχνίδι, αλλά μια μουσική αφήγηση που εκτείνεται σαν τόξο για να συμπεριλάβει και άλλες ιστορίες μέσα της. Ακολουθώντας τα βήματα και άλλων σπουδαίων μουσικών που έχουν εντοπίσει και αναπτύξει τις εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ της προκλασικής και της σύγχρονης μουσικής (ο Klaus Huber με τη μουσική του Gesualdo, για παράδειγμα), οι δύο μουσικοί μεταφέρουν τα λεξιλόγια των τόσο διαφορετικών εποχών σε πρωτόγνωρες και συναρπαστικές συνηχήσεις. Έτσι, το ιντερλούδιο που ο Γκάυ συνέθεσε «εμβόλιμα»στο Mystery Sonata IX (“The carrying of the cross”) του H.I.F. Biber, δεν αντιμετωπίζει το έργο ως νεκρό, μουσειακό αντικείμενο, αλλά ως ένα ζωντανό μουσικό κείμενο που επιδέχεται ερμηνεία και προσκαλεί σε διάλογο.


Παράλληλη Δράση

Παρασκευή 28 Μαρτίου: Workshop με τον Barry Guy και τη Maya Homburger


Barry Guy: κοντραμπάσο
Maya Homburger: μπαρόκ βιολί


Πρόγραμμα

Ύμνος του 8ου αι.
“Veni Creator Spiritus”

Barry Guy
Hommage à Max Bill,
για βιολί και μπάσο

Annalisa, σόλο μπάσο
αυτοσχεδιασμός

Celebration,
για βιολί και αυτοσχεδιασμό μπάσου

H.I.F. Biber
“Crucifixion” Mystery Sonata X

“The carrying of the cross”
Mystery Sonata IX με ιντερλούδιο
από τον Barry Guy

Barry Guy
5 Fizzles, σόλο μπάσο

Tales of Enchantment,
για βιολί και μπάσο

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική για το νέο κόσμο από το ARTéfacts Ensemble και τους Όχι Παίζουμε στη Στέγη
04.04.2016 16:40
Ένα καινούριο μουσικό πείραμα γεννιέται στη φιλόξενη γειτονιά της Στέγης με ξεχωριστό ρυθμό από το μουσικό σύνολο ARTéfacts, την ομάδα παραστατικών τεχνών Όχι Παίζουμε και αληθινά βιώματα.
Open Day: Minimalism(s) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
23.02.2016 13:21
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μας προσκαλεί στις 6 Μαρτίου 2016 στο Open Day με τίτλο Minimalism(s).
Συνηχήσεις 2016: Έργα Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής Δωματίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
17.02.2016 15:15
Για δεύτερη χρονιά ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνει τον καλλιτεχνικό θεσμό «Συνηχήσεις», αυτή τη φορά παρουσιάζοντας έργα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής δωματίου.
Συναυλίες από τη Στέγη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
04.02.2016 11:43
Δύο γείτονες, η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεργάζονται σε έναν κύκλο συναυλιών σύγχρονης μουσικής παρουσιάζοντας τον ήχο του σήμερα.
Αφιέρωμα στον Claude Vivier από το Ergon Ensemble στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
26.01.2016 11:45
Το ελληνικό μουσικό σύνολο Ergon Ensemble, που αγαπάει τη σύγχρονη μουσική, κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Κλωντ Βιβιέ.