Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Barry Guy και Maya Homburger στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Barry Guy και Maya Homburger στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

O κοντραμπασίστας Barry Guy, που έχει εμφανιστεί με επιτυχία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, καλύπτει όλο το φάσμα από την προκλασική μουσική έως τη σύγχρονη σύνθεση και τον αυτοσχεδιασμό, συμπράττει εδώ με τη σύντροφό του στη ζωή, την βιολονίστα Maya Homburger, που ειδικεύεται στην προκλασική μουσική.


Ένα ευαίσθητο πρόγραμμα , που γεφυρώνει την παλιά με τη σύγχρονη μουσική, από δύο εξαιρετικά ταλαντούχους μουσικούς, την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.


Ο Μπάρρυ Γκάυ είναι ένας «πολυστυλιστικός» μουσικός με τεράστιο κατάλογο ηχογραφήσεων και συνεργασιών τόσο στον τομέα της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής όσο και σε αυτόν της σύγχρονης σύνθεσης. Μαζί με τη Μάγια Χόμπουργκερ, δεξιοτέχνη στο μπαρόκ βιολί , έχουν φέρει πιο κοντά τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους, ωθώντας ο ένας τον άλλον προς νέες περιοχές της μουσικής έκφρασης.


Το γεφύρωμα του χρόνου που επιτυγχάνεται στο πρόγραμμα τους δεν είναι ένα μεταμοντέρνο παιχνίδι, αλλά μια μουσική αφήγηση που εκτείνεται σαν τόξο για να συμπεριλάβει και άλλες ιστορίες μέσα της. Ακολουθώντας τα βήματα και άλλων σπουδαίων μουσικών που έχουν εντοπίσει και αναπτύξει τις εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ της προκλασικής και της σύγχρονης μουσικής (ο Klaus Huber με τη μουσική του Gesualdo, για παράδειγμα), οι δύο μουσικοί μεταφέρουν τα λεξιλόγια των τόσο διαφορετικών εποχών σε πρωτόγνωρες και συναρπαστικές συνηχήσεις. Έτσι, το ιντερλούδιο που ο Γκάυ συνέθεσε «εμβόλιμα»στο Mystery Sonata IX (“The carrying of the cross”) του H.I.F. Biber, δεν αντιμετωπίζει το έργο ως νεκρό, μουσειακό αντικείμενο, αλλά ως ένα ζωντανό μουσικό κείμενο που επιδέχεται ερμηνεία και προσκαλεί σε διάλογο.


Παράλληλη Δράση

Παρασκευή 28 Μαρτίου: Workshop με τον Barry Guy και τη Maya Homburger


Barry Guy: κοντραμπάσο
Maya Homburger: μπαρόκ βιολί


Πρόγραμμα

Ύμνος του 8ου αι.
“Veni Creator Spiritus”

Barry Guy
Hommage à Max Bill,
για βιολί και μπάσο

Annalisa, σόλο μπάσο
αυτοσχεδιασμός

Celebration,
για βιολί και αυτοσχεδιασμό μπάσου

H.I.F. Biber
“Crucifixion” Mystery Sonata X

“The carrying of the cross”
Mystery Sonata IX με ιντερλούδιο
από τον Barry Guy

Barry Guy
5 Fizzles, σόλο μπάσο

Tales of Enchantment,
για βιολί και μπάσο

Σχετικές ειδήσεις
Μπετόβεν - Τσαλαχούρης: Ένας συναρπαστικός μουσικός διάλογος στο Μέγαρο Μουσικής
17.01.2017 14:26
Ένας μουσικός διάλογος ανάμεσα στο χτες και το σήμερα με τους μουσικούς της διάσημης πλέον Καμεράτα-ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη.
In The Now: Solo άλμπουμ του Barry Gibb
05.10.2016 12:31
Ο θρυλικός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και παραγωγός, Barry Gibb, παρουσιάζει το πρώτο solo άλμπουμ της καριέρας του, In The Now
Διήμερο μουσικό ταξίδι στην Κρήτη και στη Κύπρο στο Τελλόγλειο
10.06.2016 14:31
Ένα διήμερο αφιερωμένο στη μουσική παράδοση της Κρήτης και της Κύπρου με δύο συναυλίες από τα σχήματα των Ross Daly, Ζαχαρία Σπυριδάκη και Βασίλη Χατζημακρή και μία έκθεση γλυπτών και μουσικών οργάνων θα παρουσιάσει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., στις 16 και 17 Ιουνίου 2016.
Μουσική για το νέο κόσμο από το ARTéfacts Ensemble και τους Όχι Παίζουμε στη Στέγη
04.04.2016 16:40
Ένα καινούριο μουσικό πείραμα γεννιέται στη φιλόξενη γειτονιά της Στέγης με ξεχωριστό ρυθμό από το μουσικό σύνολο ARTéfacts, την ομάδα παραστατικών τεχνών Όχι Παίζουμε και αληθινά βιώματα.
Μια γέφυρα μουσικής επάνω από τη Συγγρού: Η δεύτερη συναυλία από τη Στέγη και το Πάντειο
09.03.2016 17:12
Δύο γείτονες, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεργάζονται σε έναν κύκλο συναυλιών σύγχρονης μουσικής παρουσιάζοντας τον ήχο του σήμερα.