Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Η «Ανδρομάχη» του Άκη Δήμου στην Κέρκυρα

Η «Ανδρομάχη» του Άκη Δήμου στην Κέρκυρα

Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ παρουσιάζει για πρώτη φορά δουλειά της στην Κέρκυρα, στις 22 και 23 Μαρτίου -σε ώρα ματινέ- το μονολογικό έργο «Ανδρομάχη ή Τοπίο Γυναίκας στο Ύψος της Νύχτας» του θεατρικού συγγραφέα Άκη Δήμου , το οποίο έχει ήδη παρουσιαστεί με επιτυχία σε Ρόδο, Κω, Λέρο και Κρήτη, υπό τη μορφή εικαστικής performance.


Η ηρωίδα του νεοελληνικού έργου, Ανδρομάχη, βρίσκει εδώ διέξοδο στη ζωγραφική, στην παιδική της κλίση, που είναι ό,τι της έχει απομείνει μαζί με τη μνήμη και την επιθυμία. Ζωγραφίζει τοπία από το σκληρό παρελθόν και την Τροία, σε μια προσπάθεια να ξορκίσει όσα στοιχειώνουν το μυαλό της. Επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να τα απομυθοποιήσει και να τα εντάξει σε νεκρές φύσεις αναμνήσεων αποδυναμώνοντας έτσι την έντονη συναισθηματική φόρτιση που φέρουν –αδιάκοπα- εντός της.


Πρόκειται για ένα βαθιά αντιπολεμικό έργο σε ανοιχτό διάλογο με τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, που καταδεικνύει την οδύνη της προσφυγιάς και τη μοναξιά του Ξένου στην εκάστοτε χώρα «υποδοχής». Το πλήρες σώμα του κειμένου είναι ηχογραφημένο από επαγγελματία ηθοποιό και λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για τη ζωγράφο που αναλαμβάνει να σχεδιάσει τοπία του έργου σε πραγματικό χρόνο, αυτόν της παράστασης.


H performance θα λάβει χώρα στη Δημοτική Πινακοθήκη , στα Παλαιά Ανάκτορα -με μία διαφορετική ζωγράφο κάθε φορά, τις Κερκυραίες δημιουργούς Ίνα Γερογιάννη και Όλγα Σταύρου- το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014, στις 12 το μεσημέρι και για 70 λεπτά χωρίς διάλειμμα.

 
Έργο: Άκης Δήμου
Ιδέα - σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης
Φωνή Ανδρομάχης: Δήμητρα Παπαγιάννη
Χέρι Ανδρομάχης: Ίνα Γερογιάννη (Σάββατο 22/3),
Όλγα Σταύρου (Κυριακή 23/3)

Σχετικές ειδήσεις
Aurora, του Βλαδίμηρου Νικολούζου στο Θέατρο Ροές
20.02.2017 13:33
Το Rēs Ratio Network υποδέχεται στο Θέατρο Ροές την πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Βλαδίμηρου Νικολούζου, Αurora, με πρωταγωνίστρια την Ηλέκτρα Νικολούζου, από Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017 και για έξι μοναδικές παραστάσεις. Πρόκειται για έναν μονόλογο μιας γυναίκας που ακροβατεί στα όρια του πραγματικού, ανάμεσα στους ήχους και το σώμα.
«Η Φτέρενη Κόρη» σε Κέρκυρα, Λαμία, Αθήνα
21.12.2016 16:05
Η Φτέρενη Κόρη ανοίγει τα φτερά της και ταξιδεύει στην Κέρκυρα (29-30/12), τη Λαμία (2/1) και την Αθήνα (7-8/1), την περίοδο των εορτών.
Το Μυρολόγι της Φώκιας – το Καμίνι, σε σκηνοθεσία Δ. Αβδελιώδη στο Θέατρο της Α.Σ.Κ.Τ
30.09.2016 13:34
Ο Δήμος Αβδελιώδης παρουσιάζει για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό, τη τελευταία του θεατρική δουλειά «Το Μυρολόγι της Φώκιας – Το Καμίνι». Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Θέατρο της Α. Σ. Κ. Τ., στο οποίο θα στεγασθεί για 2 χρόνια το θεατρικό ρεπερτόριο του σκηνοθέτη, με την υποστήριξη και τη συνεργασία του Θεάτρου της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.
Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα
21.09.2016 14:02
Από τις 4 έως τις 8 Οκτωβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Από το χαρτί στη σκηνή: Τα έργα από το στούντιο συγγραφής θεατρικού έργου στο Νέο Rex
07.06.2016 15:23
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τα νέα έργα των συγγραφέων που συμμετείχαν στο φετινό Στούντιο συγγραφής θεατρικού έργου το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Ιουνίου στο Νέο Rex.