Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Άπολις, από την ομάδα χορού Pas.Par.Tu. στο Θέατρο Αυλαία

Άπολις, από την ομάδα χορού Pas.Par.Tu. στο Θέατρο Αυλαία

Το Θέατρο Αυλαία στη Θεσσαλονίκη φιλοξενεί την ομάδα χορού Pas.Par.Tu. και το έργο Άπολις, για τέσσερις παραστάσεις.


Μια χοροθεατρική παράσταση που διερευνά την σχέση πολίτη-κράτους, ανθρώπου -εξουσίας με όχημα το σώμα και οδηγό την μουσική . Αναγνώρισε στα σώματα-σύμβολα μια εικόνα οικεία. Αυτή της σύγχρονης κοινωνίας που επαναστατεί, εφησυχάζει, καθοδηγείται, νοσεί, συντάσσεται, απαιτεί, οραματίζεται.

Εσύ είσαι πολίτης ή άπολις;

Πόσο χώρο αφήνουν τα σύνολα και η οργανωμένη κοινωνία στην ανθρώπινη υπόσταση και πόσο χρήσιμη μπορεί να γίνει η επιλογή της μη ένταξης. Μέσα από μια διαδρομή στους αποπνικτικούς δρόμους μιας πόλης πρέπει να υπάρξεις είτε ως εξημερωμένος είτε ως θεριό, είτε ως άνθρωπος ή γιατί όχι ως θεός.


Σύλληψη, χορογραφία: Σοφία Μάντη                                                
Βοηθός Χορογράφου: Ευγενία Ψωμιάδου

Χορεύουν: Δέσποινα Γκούρλη, Ρία Λεονταρίδου, Χριστίνα Μαζμανίδου, Σοφία Μάντη, Τζωρτζίνα Μαργούδη, Μαρίνα Πινιατώρου, Αννέτα Στάχταρη, Βασιλική Χατζησαββίδου, Κέλλυ Χρηστίδου , Ευγενία Ψωμιάδου

Νταούλι: Γεωργία Παλιογιάννη

Σχεδιασμός φώτων: Δήμητρα Αλουτζανίδου    
Κατασκευή σκηνικών: Λεονταρίδου Κωνσταντίνα
Κοστούμια: sO.mA                                              
Σχεδιασμός video: socos       
Promo video: Σπύρος Χριστάκης

Παραγωγή: Pas.Par.Tu
Οργάνωση-εκτέλεση/διεύθυνση παραγωγής: Νικολέττα Χαρισίου-Καλλιαντοπούλου


Η ομάδα χορού Pas.Par.Tu Dance Company ιδρύθηκε το 2011 από τη Ψωμιάδου Χρύσα. Είναι μια αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα τη Θεσσαλονίκη και έχει ως μόνιμο μέλος της την Ψωμιάδου Ευγενία και καλλιτεχνική διευθύντρια την Σοφία Μάντη.  Πήρε το όνομα της από το γαλλικό passé-partout που σημαίνει το γενικό αντικλείδι. Η μεταφορική έννοια της λέξης έρχεται να αιτιολογήσει και το σκοπό της ομάδας, ο οποίος έχει πολυμορφικό χαρακτήρα.

Με γνώμονα και βασικό πυρήνα την έμπνευσή μας, θα συνεχίσουμε να εκφραζόμαστε μέσα από την τέχνη του χορού με την ευχή αυτή η χαρά να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για κάθε ομάδα.Η δική μας ομάδα ερευνά και μοιράζεται, τα διαφορετικά στυλ χορού προσπαθώντας να εντοπίσει μέσα από την διαφορετικότητα τους κοινούς κώδικες κινητικής συνεννόησης. Η ουσία του να προσεγγίζεις χορευτικούς μικρόκοσμους σε αναγκάζει να μάθεις πληροφορίες για τις καταβολές, την ιστορία, την κοινωνική διάσταση τους.

Η διερεύνηση του διαφορετικού αναδεικνύει όλες τις γωνίες ενός χορευτικού χάρτη που αν αξιοποιηθούν κατάλληλα συνθέτουν ένα παζλ γεμάτο συγκλίσεις και αποκλίσεις, εντάσεις και αρμονίες, που οδηγούν ένα σώμα να κινηθεί σε χώρους διάφορους σε χρόνους ανάλογους με την απαραίτητη ροή. Αυτό είναι για μας Χορός.

Στόχος της δουλειάς της ομάδας είναι το άνοιγμα προς όλα τα είδη χορού και το ανέβασμα  χοροθεατρικών παραγωγών που θα απευθυνθούν μαζικά στον κόσμο της Θεσσαλονίκης. Φιλοδοξία μας να λειτουργήσουμε ως πυλώνας πολιτισμού και σημείο συνάντησης δημιουργικών δράσεων της πόλης μας. 

Σχετικές ειδήσεις
Τέσσερις εποχές: Σύγχρονος χορός στο Μικροσκοπικό Θέατρο
04.11.2016 15:16
Στις «Τέσσερις Εποχές» του Μικροσκοπικού Θεάτρου, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, η Αναστασία Λύρα ιχνογραφεί τις κινήσεις του χορού πάνω σε τέσσερα κομμάτια μουσικής για πιάνο του Κλωντ Ντεμπυσσύ.
Μ’ ακούς, από την ομάδα DiZgravity στο Θέατρο ΠΚ
07.10.2016 12:21
Η χοροθεατρική ομάδα DiZgravity παρουσιάζει στο Θέατρο ΠΚ το έργο «Μ’ ακούς» για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Eορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Χορού 2016 στη Θεσσαλονίκη
10.05.2016 12:02
Το Σωματείο Καθηγητών Χορού, το Δημοτικό Κέντρο Μουσικής και Χορού Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνεργάζονται και γιορτάζουν μαζί την Παγκόσμια ημέρα χορού 2016.
Τέσσερις Εποχές: Παράσταση σύγχρονου χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο
09.05.2016 14:45
Στις Τέσσερις Εποχές του Μικροσκοπικού Θεάτρου, το Σάββατο 21 Μαΐου 2016 στις 20:00, η Αναστασία Λύρα ιχνογραφεί τις κινήσεις του χορού πάνω σε τέσσερα κομμάτια μουσικής για πιάνο του Κλωντ Ντεμπυσσύ.
Picturae Vitae από την ομάδα χορού a.dd στο θέατρο Olvio
27.04.2016 12:39
Μια ιδιαίτερη χορευτική παράσταση με τίτλο "Picturae Vitae" παρουσιάζει η ομάδα χορού a.dd στο θέατρο OLVIO το Σάββατο 7 και τη Κυριακή 8 Μαΐου 2016.