Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και με σημείο αναφοράς, την ζωή και το έργο της Frida Kahlo θα πραγματοποιηθεί ένα τριήμερο 7, 8, 9 Μαρτίου 2014 στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο Εμπρός με παρουσιάσεις που θα αφορούν σε γυναικεία κινήματα από τις αρχές τους μέχρι τις μέρες μας, ενάντια σε κάθε κυριαρχία έμφυλη, πολιτική ή πολιτισμική.

Παραφράζοντας τη σκέψη του Αντονέν Αρτώ για το θέατρο, θεωρούμε ότι μπορεί να εκφρασθεί ως εξής: ‹‹Ακόμα φαίνεται ότι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκαν οι τέχνες είναι για να καταπιαστούν με τον άνθρωπο και τις επιθυμίες του, στο βαθμό που οι άνθρωποι να συναντιούνται μαγνητικά με το πεπρωμένο τους. Όχι για να υποταγούν σε αυτό αλλά για να αναμετρηθούν μαζί του››. Αντιμέτωποι με την ειμαρμένη.

Δύο γεγονότα στάθηκαν σημαδιακά στη ζωή της Frida Kahlo που την έφεραν αντιμέτωπη με την ειμαρμένη: Ένα η επανάσταση στο Μεξικο με την οποία ταύτισε η ίδια την γέννησή της. Δύο η ασθένεια και το ατύχημα που της στοίχισαν την σωματική της ακεραιότητα. Αυτά τα σημάδια αποτυπώθηκαν στον τρόπο ζωής της και στο εικαστικό της έργο.Το εξεγερσιακό της πνέυμα εκφράστηκε μέσα από τις σχέσεις της με την αριστερά, την τέχνη και τον έρωτα. Η πολιτική της δραστηριότητα δημιουργεί πολιτιστικό αγαθό αλλά και η πολιτιστικής της ταυτότητα προκαλεί πολιτική αγωνιστικότητα. Το κοινό σημείο συναντησης ανάμεσα στο πολιτικό και το πολιτιστικό είναι η φύση της ως γυναίκα που υπερασπίζεται όχι μονάχα την ισότητα του φύλου της αλλά και την καθολικότητα της φύσης της, ως ανθρώπινης φύσης και κατ΄επέκταση ως όλης της Φύσης.

Πρόγραμμα

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Εγκαίνια ομαδικής εικαστικής έκθεσης (επάνω χώρος – φουαγιέ)
17:00-19:00

Amesqua Blanca (ζωγραφική), Βεργοπούλου Σοφία (φωτογραφία), Γιαννακού Λιάνα (video poetry), Ζαχαρίου Κυβέλη (ζωγραφική), Θωμαΐδης Χάρης (video), Καπερνάρου Τζένη (ζωγραφική), Κάτσαρη Χριστίνα (εγκατάσταση), Πέτρου – Χατζηπαναγιώτου (εγκατάσταση), Χριστάκου Ιωάννα (αναπαραγωγές), Χρυσοβιτσάνου Αγγέλα (ζωγραφική)-Η έκθεση θα διαρκέσει και τις τρεις μέρες

Ομιλίες
18:00-22:00
Δημοπούλου Ελένη «Κατάρι – Σίζα» , Θεοδωροπούλου Σοφία «Γυναίκα και εργασία», Καρκαγιάννη Βάσια «Frida Column», Ξυδιάς Βασίλης «Κοινότητα και θηλυκό στοιχείο», Πετινάκη Μαρία «οικοφεμινισμός», Πέτρου- Χατζηπαναγιώτου «Manifesto for an Independent Revolutionary Art», Ρογκάκος Μεγακλής «Τα δάκρυα της Φρίντας» Σάββας Μιχαήλ «Γυναικα και εξέγερση», Σακαρέλλη Σοφία «Φρίντα κι Αναρχία», Τζιρτζιλάκη Ελένη «Σαν κορδέλα τυλιγμένη σε βόμβα».

Performances
22:00-23:00
Βέλλιου Μαρία
23:00-00:00
bodarch «Youkali = ου τόπος» (συμμετέχουν οι: Γιαννακού Λιάνα, Κρυσταλλινού Μάγδα, Πέτρου Πέτρος, Χατζηπαναγιώτου Στέλλα)

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Τίτλος Ενότητας: Το σώμα μου, μου ανήκει: «Φωνές αντίστασης στην απανταχού πατριαρχία»

Ομιλίες
17:00-18:00
«Φεμινισμός και αναπηρία: ποιες, ποιοι, πότε, τι, γιατί;» Πωλίνα Παπανικολάου, υποψήφια Δρ. Εγκληματολογίας Νομικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών. Η ομιλία θα συνδυαστεί με προβολή βίντεο: Τζούντιθ Μπάτλερ «Γυναίκες με αναπηρία» & «Alison Lapper».

18.00-19.00
«Τρεις φορές πονάει η αγάπη: Γυναικείος σεξουαλικός ακρωτηριασμός…», Nuru Sheikh, πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας και Lauretta Macauley, Πρόεδρος Ένωσης Αφρικανών Γυναικών. Η ομιλία θα συνδυαστεί με προβολή μέρους του ντοκιμαντέρ «Το Μυστικό της Αυγής» του Γιώργου Αυγερόπουλου, της σειράς ντοκιμαντέρ Εξάντας, παραγωγή Small Planet, ΕΡΤ ©.

19.00-20.00
«Η διαφορά των φύλων και οι αντιστάσεις των γυναικών», Κατερίνα Μάτσα, Ψυχίατρος- Συγγραφέας Συντονίστρια συν/ομιλιών: Χαρά Αλεξάκη, δραματοπαιδαγωγός – πρ. Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εκπ/κων Πολιτιστικών Θεμάτων (Π.Ε.Ε.ΠΟ.ΘΕ)

Performance
20:00-21:00
«Δώσε μου το χέρι σου», από το ανοιχτό εργαστήρι ελεύθερης έκφρασης και δημιουργικής επικοινωνίας του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός.

Οπτικοακουστικό-θεατρικό δρώμενο
21:00-22:00: «Φρίδα Κάλο αυτοπροσωπογραφία»
Επιμέλεια-ερμηνεία: Τατιάνα ΣκανάτοΒιτς, Σταυρούλα Μουσούλη

Performance
22:00-23:00: bodarch «Youkali = ου τόπος» (συμμετέχουν οι: Γιαννακού Λιάνα, Κρυσταλλινού Μάγδα, Πέτρου Πέτρος, Χατζηπαναγιώτου Στέλλα)

Μουσική
23:00-00:00: Κλειώ Καραμπελιά «Άρπα συνθέσεις και αυτοσχεδιασμοί».

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Προβολή ταινίας
17:00-19:00
«Νaturalezza viva», Paul Ledouk(1986), παρουσίαση Νίκος Κανάκης σκηνοθέτης
 
(19:00-22:00: Ανοιχτή συνέλευση του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός)

Performance
23:00-00:00: bodarch «Υoukali = ου τόπος» (συμμετέχουν οι: Γιαννaκού Λιάνα, Κρυσταλλινού Μάγδα, Πέτρου Πέτρος, Χατζηπαναγιώτου Στέλλα)