Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Αντιγόνη Γύρα: ΕΚ-ΠΛΗΞΗ: Δύναμη αντίστασης μέσα από το χορό και την τέχνη

Αντιγόνη Γύρα: ΕΚ-ΠΛΗΞΗ: Δύναμη αντίστασης μέσα από το χορό και την τέχνη

Ζούμε στις αρχές ενός νέου αιώνα. Δεν ξέρω πόσο καιρό μας πήρε να το συνειδητοποιήσουμε αυτό, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Το κοινωνικό κράτος διαλύεται, οι κατακτήσεις του προηγούμενου αιώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων καταρρέουν μέσα σε μια νύχτα, η δημόσια υγεία και η παιδεία κυριολεκτικά διαλύονται. ΚΙ ΕΜΕΙΣ; Τι κάνουμε ΕΜΕΙΣ σαν καλλιτέχνες , σαν γονείς, σαν υπεύθυνοι πολίτες;


Ο δρόμος μας είναι ΕΝΑΣ: ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ: ΝΑ ΜΗ ΤΟ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΤΩ,ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΤΑΧΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ μέσα στην καθημερινότητα μας να υπερασπιζόμαστε τις βασικές ανθρώπινες αξίες και να εμψυχώνουμε τους ανθρώπους. Από ποιους ανθρώπους λοιπόν οφείλουμε να ξεκινήσουμε; μα φυσικά από τα παιδιά. Γιατί αυτά είναι το μέλλον.


Η δράση ΕΚΠΛΗΞΗ της ομάδας του Κινητήρα, είναι βασισμένη στο έργο ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΠΟΥ ΚΟΙΜΗΘΗΚΕ της Χαράς Γιαννακοπούλου, το οποίο γράφτηκε κατά τη διάρκεια των προβών. Ο κύριος άξονας είναι ο χορός, η κίνηση και το σωματικό θέατρο.


Φέρνοντας το χοροθέατρο μέσα στο σχολείο συμβάλλουμε -έστω και στο μέτρο της προσωπικής μας εμβέλειας- στη δημιουργία για το χτίσιμο νέων βάσεων σε αυτόν το νέο αιώνα. Βασιζόμαστε στην προσωπική μας πρόθεση και κάνουμε προσωπική μας υπόθεση αυτή την ευθύνη. Ανεξάρτητα από κρατικές στηρίξεις, ιδρύματα, κ.λ.π.


Χρόνια τώρα, πολλοί συνάδελφοι  έχουν καταναλώσει άπειρο χρόνο, προσπαθώντας να φέρουν το χορό στα σχολεία μέσω του κρατικού μηχανισμού. Στο τέλος αυτό που τους περίμενε πάντα ήταν :ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΚΙΛΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΣΕ ΣΚΟΝΙΣΜΕΝΑ ΡΑΦΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ. ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ.


Ο χορός από μόνος του ως τέχνη  δεν μπορεί να καλύψει τις εσωτερικές μου ανησυχίες και ανάγκες γιατί κατά τη γνώμη μου έχει έντονο το στοιχείο του ναρκισσισμού. Προσωπικά με ενδιαφέρει να μιλήσω για κοινωνικά, πολιτικά κι ανθρώπινα θέματα. Γι' αυτό ενέπλεξα το λόγο και το θέατρο από τα πρώτα βήματα της ομάδας. Επίσης με ενδιαφέρει η αφήγηση και η πραγματικότητα. Βέβαια τα τελευταία χρόνια έχουν πια εξαφανιστεί οι ταυτότητες στην τέχνη. Δεν υπάρχει μόνος του ο χορός, το θέατρο ή η περφόρμανς. Μιλάμε για μια εποχή των παραστατικών τεχνών στο σύνολο τους.


Έτσι λοιπόν πέρυσι, προσκάλεσα 16 συνεργάτες για να τολμήσουμε μονοί μας την ΕΚ-ΠΛΗΞΗ. Χαρήκαμε, δυσκολευτήκαμε, κουραστήκαμε αλλά τα καταφέραμε κι έτσι φέτος συνεχίζουμε δριμύτεροι, χωρίς να χάνουμε το κουράγιο μας....

Φέτος πήραμε μια πρωτοβουλία και μαζεύουμε χρήματα ώστε να κάνουμε... την  «ΕΚ-ΠΛΗΞΗ» δωρεάν σε σχολεία που βρίσκονται σε περιοχές όπου τα παιδιά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της τέχνης. Αυτή η πρωτοβουλία, δεν είναι ακριβώς απόφαση. Είναι τρόπος σκέψης και ζωής . Έχουμε δουλέψει πολύ για να καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε το αναγκαίο ποσό κι έχουμε πάει ήδη σε έξι σχολειά στο Πέραμα, τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, το Καματερό...


Θέλουμε τα παιδιά που οι γονείς τους δεν μπορούν να καλύψουν ούτε την τροφή τους καλά-καλά να νιώσουν ελπίδα και χαρά, να βρουν τη δύναμη που η τέχνη μπορεί να δώσει στους ανθρώπους. Σε αυτούς τους καιρούς εμείς οι καλλιτέχνες έχουμε υποχρέωση αν εφεύρουμε  τρόπους ώστε η τέχνη να μη σταματά ποτέ τη ροή της... Ο 21ος αιώνας ανακηρύσσεται σε αιώνα προσωπικής ευθύνης... Για να μην πάρει ο ύπνος εμάς ή τα παιδιά μας...


Περισσότερα στο http://www.ekplixi.com και στο http://www.kinitirastudio.com

Σχετικές ειδήσεις
Μόνικα Κασάνη: Summer Camp - Μια ξεχωριστή καλοκαιρινή εμπειρία για τα παιδιά στην Τεχνόπολη
15.06.2016 10:42
Γιατί Summer Camp στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων; Μια καλοκαιρινή εμπειρία περιμένει τα παιδιά σας στην Τεχνόπολη, 100% διαδραστική και διασκεδαστική. Μέσα από τη βιωματική μάθηση, το θεατρικό παιχνίδι και τη συνεργασία, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις τέχνες, διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς, να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες και να μάθουν να ζουν καλύτερα.
Γιάννης Κατσιγιάννης: Ο Σούπερ Φιστίκης Ενάντια στο Τεράστιο Παγωτό Χωνάκι!
01.04.2016 11:07
Θέλω και θα προσπαθήσω να είμαι ειλικρινής. Λέω θα προσπαθήσω, γιατί μέσα από ανάλογα σημειώματα, μπορεί κανείς εύκολα να ξεστρατίσει από την προσωπική του αλήθεια. Γράφοντας τον Σούπερ Φιστίκη, είχα κατά νου, τα παιδιά με τους γονείς, πακέτο, έχοντας σαν στόχο μου πρώτιστα, «να περάσουν όλοι καλά». Πολλοί ταυτίζουν την παραπάνω έκφραση με έκπτωση διδακτισμού, ποιότητας και μηνυμάτων… Αυτό ακριβώς προσπάθησα να αποφύγω. Προσπάθησα να αποφύγω τον στείρο και τον παλιάς κοπής διδακτισμό όπως και την πεπατημένη ποιοτική οδό. Σαν μαθητής, αρκετές φορές θυμάμαι να έγειρα γλυκά το κεφάλι μου στο θρανίο, ακούγοντας με τον πλέον νανουριστικό τρόπο, αναλύσεις επί αναλύσεων, και τι θέλει τέλος πάντων να πει ο ποιητής και… και… Κλείνοντας άλλοτε τ’ αυτιά μου, μην αντέχοντας να ακούω την λογοτεχνία να στενάζει κάτω από το τότε αδυσώπητο φιλολογικό νυστέρι…
Βαλέρια Χριστοδουλίδου: Ο μαγικός κόσμος της «Ονειροχώρας»...
22.12.2015 10:44
Άραγε εσύ θυμάσαι τον εαυτό σου όταν ήσουν παιδί, να μπερδεύει τα όνειρα με την πραγματικότητα ή την πραγματικότητα με όνειρο? Μαγικές επιθυμίες... στιγμές που ήθελες να γίνεις αόρατος & να περιπλανηθείς παντού απαρατήρητος... κι έκλεινες τα μάτια κι όλα γίνονταν με την αναπνοή της φαντασίας σου. Να γίνεις τοσοδούλης & να χωρέσεις μέσα στο παιχνιδοσπιτάκι που σου έκαναν δώρο τα Χριστούγεννα & να παίξεις μαζί με τα μικροσκοπικά σου κουκλάκια ή να πολεμήσεις παρέα με τα στρατιωτάκια σου.
Παναγιώτης Τσιρίδης: Ένα ταξίδι από την μοναξιά στη φιλία, παρέα με τον μικρό κάστορα
09.11.2015 16:59
Τι μπορεί να σημαίνει μοναξιά για ένα παιδί; Πως τη βιώνει και ποια είναι η σημασία της; Αυτά είναι δύο από τα ερωτήματα που ανοίγει το εξαιρετικό παραμύθι της Amy Mac Donald το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ρώσση και μεταφέρεται στο θέατρο από την ομάδα Λόγου Παίγνιον. Το έργο, με τίτλο «Ο μικρός κάστορας και η ηχώ» έρχεται να ανοίξει αυτά τα ερωτήματα, αλλά και ως οφείλει το παιδικό θέατρο, να δώσει και κάποιες στοιχειώδεις απαντήσεις. Απαντήσεις όμως που δεν αποτελούν κατήχηση ή διδασκαλία.
Λένα Τερκεσίδου: Οι σωματοφύλακες της κατσαρόλας
05.11.2015 13:36
«Οι σωματοφύλακες της κατσαρόλας» είναι ένα θεατρικό έργο που έχει σκοπό να μάθει στα παιδιά την έννοια της σωστής διατροφής.