Η σοπράνο, συνθέτις και πιανίστρια, Μαρίκα Κλαμπατσέα θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για μία συναυλία την Παρασκευή 25 Απριλίου 2014.

Η Μαρίκα Κλαμπατσέα είναι γνωστή στην Αvant Garde σκηνή για την ανασύνθεση της κλασικής φόρμας, την πικρή παρωδία, αλλά και τη χωρίς όρια χρήση και ερμηνεία της φωνής της, που ξεπερνάει τη μουσικότητα των θεμάτων της και εκρήγνυται χρησιμοποιώντας ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς.

Το έργο της είναι ευρέως γνωστό σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και έχει δώσει πολλές συναυλίες μεταξύ άλλωνστο Εδιμβούργο, στην Αγγλία, στην Πράγα, στη Γαλλία, και στη Νέα Υόρκη. Το συνθετικό της έργο υποστηρίζεται από το Arts Council της Αγγλίας. Τον Απρίλιο του 2012 παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το συνθετικό έργο της «Τα Τραίνα», εμπνευσμένο από την επίσκεψή της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Dachau. Τον Απρίλιο του 2013 παρουσίασε, επίσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη βραβευμένη (Κρατικό Βραβείο 2003) όπερα δωματίου “Calamity Jane: Γράμματα στην Κόρη της (1877 – 1902)”.

Η συναυλία με τον τίτλο «Strange Fruit», που θα δοθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για πρώτη φορά, έχει σαν θέμα τις μουσικές μνήμες και τα ακούσματα που οριοθέτησαν τη Μαρίκα Κλαμπατσέα σαν μουσικό, οδηγώντας την στη δημιουργία της συναυλίας αυτής – μία διαδρομή σημαντικών σταθμών στην ιστορία της μουσικής μέσα στο χρόνο. Ο τίτλος δεν επιλέχτηκε τυχαία. Το Strange Fruit είναι ένα από τα πιο γνωστά αντιρατσιστικά τραγούδια στην ιστορία της μουσικής, που τραγούδησε η Billy Holiday ενάντια στον ρατσισμό, και γίνεται κεντρικός άξονας σε μια συναυλία που θέλει να τονίσει αλλά και να προβάλλει τη διαφορετικότητα.

Στο Strange Fruit η μουσικός ακολουθεί τις φωνές των Klaus Nomi, Andrea Sholl, Jannis Joplin, Judy Garland, Mahalia Jackson, Billy Holiday, Barbara, Edith Piaf και Lotte Lenya.

Το κλασικό συνυπάρχει με το σύγχρονο μέσα από τα blues, τα spirituals, τα gospels, τα slave songs, τα τραγούδια της φυλακής, αλλά και μέσα από το rock, την όπερα και το musical ή τη μουσική κινηματογράφου. Οι χροιές των φωνών του κόντρα τενόρου, της σοπράνο ή και κοντράλτο, ενώνονται μέσα στη διαφορετικότητα και τα ύφη και ερμηνείες των μουσικών έργων που τολμηρά επιλέγει.

Άριες, όπως «When I am laid» από τo έργο «Διδώ και Αινείας» και «What a power Art though» από τον Βασιλιά Αρθούρο του συνθέτη Heinrich Purcell, με οδηγό την ερμηνεία των κόντρα τενόρων Klaus Nomi και Andreas Scholl σε έργα Vivaldi, ενώνονται με τις φωνές των spirituals, τα τραγούδια της φυλακής και τα slave songs, τα blues της Billie Holiday η και το Summertime του Georges Gerswhin σε εκτέλεση των Big Brothers, όπως αυτό ερμηνεύτηκε από την Janis Joplin.

Στη συναυλία θα ακουστούν έργα των Vivaldi, Claudio Monteverdi, Heinrich Purcell, Giuseppe Verdi, Eric Satie, Georges Gerswhin, Kurt Weill, Cole Porter, Big Brothers, Animals, Νίκου Χαριζάνου και Μαρίκας Κλαμπατσέα.

Μαρίκα Κλαμπατσέα, Πιάνο – Φωνή
Gennadij Bikov, Βιολί
Ευγένιος Μπένσης, Τσέλο
Matasaru Laurentiu, Βιόλα
Μάριος Βαλινάκης, Σαξόφωνο, Τρομπέτα
Νίκος Παπαναγιώτου, Κρουστά
Κώστας Παπαδόπουλος, Πιάνο
Νίκος Χαριζάνος, Ενορχήστρωση
Νίκος Βεργίτσης, Σκηνοθεσία

Ρόζα Μαραγκοπούλου, Φωτογραφία
Χριστίνα Τσεκούρα, Επιμέλεια παραγωγής
Χρύσα Ματσαγκάνη, Δημόσιες σχέσεις