Ο Χρήστος Κατσίνας παρουσιάζει στο Βρυσάκι, Χώρος Τέχνη και Δράσης, την έκτη ατομική του έκθεση φωτογραφιάς «Guatemala» από τις 4 έως και τις 16 Μαρτίου 2014.

Στην περιήγησή του στην Λατινική Αμερική το 2009 και μέσα από τον φακό μιας αναλογικής φωτογραφικής μηχανής θα αποθανατίσει εικόνες του λαού και της φύσης  της Γουατεμάλας, μιας  από τις φτωχότερες χώρες της ηπείρου.

Τη σκυτάλη των κατακτητών έχουν πάρει εδώ και χρόνια από τους Ισπανούς οι ΗΠΑ. Στη χώρα των πραξικοπημάτων με αποκορύφωμα αυτό της “μπανάνας’” το 1954 οργανωμένο από τη CIA  για χάρη των συμφερόντων της United Fruit Company, ο λαός της μέσα στους αιώνες έχει μάθει να αντιστέκεται απέναντι στην τάξη αυτή που τους θέλει εξαθλιωμένους.

Οι αυτόχθονες αποτελούν το 40% του πληθυσμού. Το 1980 καταλαμβάνουν την ισπανική πρεσβεία, διαμαρτυρόμενοι για τις σφαγές των κυβερνητικών. Οι τελευταίοι πυρπολούν το κτήριο σκοτώνοντας 36 άτομα. Η πολιτική της ‘’καμένης γης’’, των εξαφανίσεων και των βασανιστηρίων συνεχίστηκε από τον δικτάτορα  Rios Mont το 1982  αναγκάζοντας 100.000 ανθρώπους να εκτοπιστούν προς το Μεξικό. Την ίδια χρονιά οι ομάδες ανταρτών ενώνονται δημιουργώντας την Εθνική Επαναστατική Ενότητα της Γουατεμάλα(URNG).Ο εμφύλιος που τερματίστηκε το 1996 με τον αφοπλισμό τους, διήρκησε 35 χρόνια.

Σήμερα, 30 χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ, οι δείκτες της οικονομίας αν και υψηλοί, η Γουατεμάλα έχει τον χαμηλότερο δείκτη αλφαβητισμού στην Κ. Αμερική και το 50% των παιδιών κάτω των 5 ετών υποσιτίζεται.

Από τα βάθη της ζούγκλας του Tiκal μέχρι τα ηφαίστεια της cordiliera οι φωνές και οι χοροί των προγόνων τους ηχούν ακόμα και θα ηχούν εώς  ότου ο λαός της Γουατεμάλα πάρει πίσω αυτό που του ανήκει.
 

Ο Χρήστος Κατσίνας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Φοίτησε 2 χρόνια σε σχολή φωτογραφίας. Αυτή είναι η έκτη ατομική του έκθεση ενώ έχει συμμετάσχει σε 2 ομαδικές. Όπως σε όλες τις προηγούμενες , έτσι και σ΄αυτή έχει χρησιμοποιήσει αναλογική φωτoγραφική μηχανή και οι εκτυπώσεις έγιναν σε σκοτεινό θάλαμο.