Στο Μουσείο Μπενάκη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Μαρτίου 2014 η φετινή απονομή του βραβείου Μελίνα Μερκούρη, το οποίο δόθηκε στη Γιούλικα Σκαφιδά, για την ερμηνεία της σε δύο παραστάσεις.

Η Γιούλικα Σκαφιδά κέρδισε το βραβείο για την ερμηνεία της στον ρόλο της Κάρολ Κατρήρ στο θεατρικό έργο «Ορφέας στον Άδη» του Τένεσι Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Barbara Weber, στο Εθνικό Θέατρο και για τον ρόλο της Χέιζελ Νάιλς στο θεατρικό έργο «Το Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα».

Η Γιούλικα Σκαφιδά παρέλαβε την καρφίτσα της Μελίνας από την περσινή νικήτρια, Λένα Παπαληγούρα. Της απονομής των βραβείων προηγήθηκε η  παράσταση «2013 / Melina M» του Κωνσταντίνου Ασπιώτη, καθώς και τα εγκαίνια της έκθεσης Οδός Μελίνας Μερκούρη, που παρουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη.

Το βραβείο απονέμεται σε αναγνώριση της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας της περασμένης θεατρικής περιόδου και ανέρχεται στο ποσό των 3.000 ευρώ.

Την επιτροπή αποτελούν οι Μάγια Λυμπεροπούλου (πρόεδρος), Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρης Λιγνάδης και Ρένη Πιττακή (μέλη).

Το θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη
 
Το 2007 με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη θεσπίστηκε το χρηματικό «Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» το οποίο απονέμεται ετησίως για την καλύτερη ερμηνεία νέας γυναίκας ηθοποιού την προηγούμενη θεατρική περίοδο. Στην ηθοποιό μαζί με το χρηματικό έπαθλο περιέρχεται και η καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη την οποία θα παραδώσει στην επόμενη βραβευθείσα.

Οι υποψήφιες πρέπει να είναι απόφοιτοι δραματικής σχολής και να έχουν εμφανιστεί για πρώτη φορά στο θέατρο, επαγγελματικά, έως πέντε χρόνια πριν από τη θεατρική περίοδο για την οποία τιμώνται.
 
Το Βραβείο έως τώρα απονέμετο σε κοινή τελετή με το «Θεατρικό Βραβείο Δημήτρης Χορν» για νέους άνδρες ηθοποιούς.
 
Το 2011 το Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη διαχωρίστηκε από το Βραβείο Χορν.

Η Επιτροπή του Θεατρικού Βραβείου Μελίνα Μερκούρη αποτελείται από τους: Μάγια Λυμπεροπούλου, Πρόεδρο, Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρη Λιγνάδη και Ρένη Πιττακή.