Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017
Θέατρο: Πολιτισμός, μία κοσμική τραγωδία, του Δημήτρη Δημητριάδη (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης)
Δημοσίευση: Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014 12:55
Θέατρο: Πολιτισμός, μία κοσμική τραγωδία, του Δημήτρη Δημητριάδη (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης)

Το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Πολιτισμός: μία κοσμική τραγωδία » ανεβαίνει από την ομάδα «Bijoux de Kant» και την Καριοφυλλιά Καραμπέτη στο υπόγειο γκαράζ του Ιδρύματος Κακογιάννη. «Ανεβαίνει» στο υπόγειο… Αντιθετικό σχήμα, όπως και το «πολιτισμός-τραγωδία».


Η πόρτα άνοιξε. Η κάθοδος στο υπόγειο και η πορεία προς τις θέσεις μας μου δημιουργεί στο μυαλό συσχετισμούς με την κάθοδο του Ορφέα στον Άδη. Το γκαράζ δεν θυμίζει σε τίποτα την αρχική του χρήση. Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον ημιφωτισμένο, με σώματα-ψυχές να περιφέρονται ή να παρατηρούμε από απόσταση. Μας προσπερνούν ή τα προσπερνάμε. Πλήρως εικαστική η πρώτη επαφή με την παράσταση . Η διαδρομή τελειώνει στις καρέκλες μας, των ζώντων, και απέναντι ένα βάθος υλικού κόσμου, παρατεταγμένο, μια γειτονιά δωματίων από αντικείμενα ανακυκλωμένα, σκουπίδια, παραπεταμένα ενθύμια, πολιτιστικές παραπομπές. Κι εκεί, αντί να βρούμε την Ευρυδίκη, μας συναντά η Μήδεια , όχι η Ευριπίδεια, αλλά η μετεγγραφή της από τον Δημήτρη Δημητριάδη.

«Είμαι η Μήδεια» μας λέει. Σαφής. Και οι προκάτοχοί της είχαν πει παρομοίως: «Ήμουν ο Άμλετ», «Είμαι η Οφηλία» και ο κόσμος τους και κόσμος μας υπό κατάρρευση, όπως στη «Μηχανή Άμλετ» του Χάινερ Μύλλερ.


Στο πρώτο μισό της παράστασης παρακολουθούμε το γνωστό μύθο της Μήδειας, μέσα από την προσέγγιση του Δημ. Δημητριάδη, με ελάχιστες παρεκκλίσεις από το πρωτότυπο. Έρχεται όμως και η ανατροπή. Ο Αιγέας, επιστρέφοντας από το μαντείο των Δελφών φέρνει ως είδηση πως οι Θεοί πέθαναν. Οι άνθρωποι είναι πλέον μόνοι τους. Και η Μήδεια. Τα παιδιά της, ο Κρέοντας, η Γλαύκη δεν είναι πλέον έρμαια των δικών της ιδιοτήτων και αποφάσεων. Αποκτούν λόγο, επιλέγουν και πράττουν. Γίνονται οι ίδιοι θύτες. Κι εκείνη μας αποκαλύπτεται ως μια απλή θνητή, χωρίς μαγικές ικανότητες, έρημη και τρωτή. Με έναν Ιάσονα σκληρό απέναντί της, αγέρωχο, χωρίς την παραμικρή θέληση να οπισθοχωρήσει από τις ειλημμένες του αποφάσεις. Και ο γνωστός μύθος μεταμορφώνεται σε κάτι καινούργιο, αναπάντεχο, παραμυθικό, υπερβολικό.


Εξαρχής, το εικαστικό περιβάλλον των: Γιάννη Σκουρλέτη, Δήμητρας Λιάκουρα, Περικλή Πραβήτα, Κωνσταντίνου Σκουρλέτη, μας μεταφέρει σε έναν κόσμο συμπυκνωμένο και βαρύ, πολυδιάστατο και πολυερμηνευμένο. Πολλά στοιχεία περφόρμανς και έντονη σωματικότητα απ’ όλους τους ήρωες, με τη Λένα Δροσάκη να κερδίζει τις εντυπώσεις και το ενδιαφέρον μας με τις μεταμορφώσεις της. Η Καριοφυλλιά Καραμπέτη μας στέρησε από το κλασσικό κρεσέντο που θα περιμέναμε από μια Μήδεια και μας παρουσίασε περισσότερο μια γυναίκα εμμονική, θύμα του πάθους της, με χαρακτηριστικά υστερίας. Αλλά και πάλι, μια Μήδεια θνητή και όχι μάγισσα, προδομένη, κάπως έτσι δεν θα μπορούσε να είναι; Συνέχεια σε έξαρση. Επιπλέον, πανταχού παρούσα μια σκιά, ένας χορευτής (Τάσος Καραχάλιος) που δεν αφήνει τίποτα ασχολίαστο με το σώμα του. Παρεισφρέει παντού, στο κρεβάτι, στο ζευγάρι, στον τοίχο, στη μνήμη, στο πάθος, στο μαχαίρι, στον θάνατο. Είναι το άυλο συναίσθημα, οι τύψεις, οι εμμονές, ο αγγελιοφόρος, ο εκτελεστής.


Αν ρωτήσει κάποιος νεαρές σπουδάστριες του θεάτρου «ποιο γυναικείο ρόλο θα ήθελες να παίξεις» οι περισσότερες απαντούν τη Μήδεια. Και στο επόμενο ερώτημα «γιατί;» αποκρίνονται απλά «Γιατί έχει πάθος». Δεν είναι όπως η Φαίδρα για παράδειγμα, που έχει μια παθητικότητα στη στάση της. Η Μήδεια είναι μεγάλη, φτάνει έως το τέλος, σκοτώνει, εκδικείται. Τι γίνεται όμως όταν η Μήδεια δεν καταφέρνει να εκδικηθεί; Δεν καταφέρνει να σκοτώσει; Και γίνεται απλά μια γυναίκα-Μήδεια;


Μήδεια και Πολιτισμός , κοινή μοίρα. Στην πρώτη, όταν χάνει τις τιμές και τα ιδιαίτερα χαρίσματά της τί της μένει; Μια οντότητα θνησιγενής, ευπαθής, που πρέπει να βρει καινούργιους τρόπους για να επιβιώσει. Και ο πολιτισμός; Τι συμβαίνει με αυτόν όταν τον απαξιώνουν και θέλουν να τον ισοπεδώσουν; Ποιο είναι το τελευταίο στοιχείο που θα εξαφανιστεί από αυτόν κατά την σήψη του;
Με τις αρχαίες τραγωδίες συμβαίνει το εξής: δεν τις παρακολουθούμε ξανά και ξανά για να δούμε «τι θα συμβεί στο τέλος». Ξέρουμε την κατάληξή τους. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο τρόπος που αναπαρίστανται, η συνολική πορεία, το «ταξίδι». Στο συγκεκριμένο έργο και παράσταση, πέρα από το διαφοροποιημένο τέλος, μας δίνεται όντως μια διαφορετική οπτική του τι ή ποια είναι η Μήδεια. Είναι το μαχαίρι; Είναι αυτή που είναι επειδή υπάρχει ο Ιάσονας; Και αν ο Κρέοντας φέρεται ως ένας ισχυρός τρομοκράτης; Αν η Γλαύκη δεν είναι τόσο αθώα, αλλά περισσότερο μια Σαλώμη; Και ο πολιτισμός πού κολλάει σε όλα αυτά; Αν αποκαθηλωθεί ο ογκόλιθος του «τι εκπροσωπεί η Μήδεια», καταρρίπτεται και ένας μέρος του πολιτισμού όπως τον ξέρουμε;


Πολλά ερωτήματα πηγάζουν από το έργο και το ανέβασμά του από τον Γιάννη Σκουρλέτη. Και αυτό προσωπικά με ενεργοποιεί σε μια παράσταση. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει σωστό ή λάθος, αλλά με αφορά αν αυτό που γίνεται έχει κάποιο λόγο ύπαρξης και αν μπορώ να μεταλάβω, ένα κομμάτι έστω, αυτής ως θεατής. Οι ερμηνείες όπως πάντα πολλές. Εγώ πάντως δεν είδα αγάπη, αλλά καταστροφή, εμμονή, ποιος θα επικρατήσει. Παρά την φορτωμένη από σκηνικά, αλλά και από ιδέες σκηνοθεσία , στο πρώτο μισό της παράστασης αναρωτιόμουν τι παρακολουθώ, γιατί να είμαι εκεί. Έπειτα όπως τα πράγματα πήραν ουσιαστική μορφή και το τέλος της παράστασης άφησε κάτι δυνατό πίσω της.


Η παράσταση Πολιτισμός: μια κοσμική τραγωδία, παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης . ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εκτύπωση
Περισσότερα
Θέατρο: Blasted - Ερείπια, της Σάρα Κέιν
15.05.2014 16:13
Όταν αυτοκτόνησε η Σάρα Κέιν ήμουν 15 χρονών. Δεν την ήξερα. Αν ζούσε τώρα, είμαι σίγουρη ότι θα πήγαινα στην Αγγλία για να της χτυπήσω το κουδούνι.
Θέατρο: Τα ραδίκια ανάποδα, σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη (Eliart)
27.03.2014 10:15
Ήθελα να δω κωμωδία. Μαύρη, άσπρη, κίτρινη, κόκκινη, μπλε, δεν με ενδιέφερε. Κάτι που θα με κάνει να γελάσω χωρίς να σκέφτομαι. Βέβαια και η κωμωδία, όπως χρησιμοποιούμε τη λέξη σήμερα, το χιούμορ, προκαλούν το πνεύμα μας, το νοητικό μας κομμάτι, άρα είναι μάλλον αναπόφευκτο να θέλω να γελάσω χωρίς να συμβάλλει σε αυτό η σκέψη μου. Εξού και η έκφραση «πνευματώδες αστείο». Κατέληξα τελικά σε μια μαύρη κωμωδία: «Τα ραδίκια ανάποδα».
Θεατρο: Πνιγμονή στο θέατρο Vault
03.02.2014 09:44
Ελλείψει διαδικτυακής σύνδεσης και με επιπλέον εργασιακές υποχρεώσεις, πάλι ανυποψίαστη πήγα στο θέατρο. Δεν είναι απαραίτητα αρνητικό αυτό. Το στοιχείο της έκπληξης είναι πάντα ευπρόσδεκτο σε τέτοιες περιπτώσεις. Από τον τίτλο βέβαια και μόνο, ήμουν σίγουρη ότι δεν θα πήγαινα σε κάποια ανάλαφρη παράσταση.
Θέατρο: Η ζωή μπροστά σου, σε σκηνοθεσία Άννας Βαγενά (Θέατρο Μεταξουργείο)
09.01.2014 16:18
Είμαι στο λεωφορείο, κάπου στα προάστια της Αθήνας. Μόλις έχω μετακομίσει και δεν έχω ίντερνετ σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχω καμιά πληροφορία για τη παράσταση που μου προτάθηκε να δω και να γράψω. Μιλώ στο τηλέφωνο με φίλη για να πάμε μαζί το βραδάκι να δούμε την παράσταση «Η ζωή μπροστά σου». «Δεν έχω ιδέα περί τίνος πρόκειται, παίζει η Βαγενά» της λέω. Μια κυρία μεγάλης ηλικίας, από το μπροστινό κάθισμα, γυρίζει και μου λέει: «ααα! Να πάτε, πάρα πολύ ωραία παράσταση!».
Θέατρο: Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην, σε σκηνοθεσία Γ. Μιχαλακόπουλου στο Άνεσις
11.12.2013 10:56
Αναμονή έξω από το θέατρο Άνεσις, Παρασκευή βράδυ. Ένας νεαρός σαξοφωνίστας στην είσοδο. «Έξυπνη ιδέα να παίζεις έξω από το θέατρο», σκέφτηκα. Όλο και κάποιος θεατής θα σου ρίξει κανένα κέρμα και επιπλέον οι τζαζ μελωδίες του παραπέμπουν σε αμερικάνικες γειτονιές. Και τελικά ο σαξοφωνίστας είναι κομμάτι της παράστασης, μέρος της αμερικάνικης ατμόσφαιρας, που κυρίως μέσα από τη μουσική προσπαθεί να μας περάσει η παράσταση «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην».
Θέατρο: Ο μικρός εγώ, του Βασίλη Ανδρέου (Βρυσάκι)
30.10.2013 09:45
Βράδυ Παρασκευής στον πολιτιστικό χώρο «Βρυσάκι». Περιμένω την φίλη μου, Ειρήνη, για να μπούμε να δούμε την παράσταση «Ο μικρός Εγώ». Αργεί. Αρχίζουν τα τηλέφωνα, τα μηνύματα, καμία απάντηση. “Η παράσταση θα πρέπει να ξεκινήσει, παρακαλώ μπείτε στην αυλή” μου είπαν και πήγα όντως στη θέση μου. Τηλεφώνημα Ειρήνης: “Ρε συ, συγγνώμη, με πήρε ο ύπνος. Φταίει που δούλευα βράδυ αυτές τις μέρες” μου λέει “τα λέμε μετά” της απαντάω.
Θέατρο: Άτιτλη Βία, από την ομάδα LEGΩ
10.10.2013 15:04
Τον περασμένο Μάιο στην Αθήνα και στο Bob Theatre Festival η ομάδα του Κ. Ανδρικόπουλου επικράτησε στο Scratch Night διαγωνισμό, συναγωνιζόμενη άλλες 11 ομάδες. 15 λεπτά παρουσίασης της υπό διαμόρφωσης παράστασής του έκαναν το κοινό να ψηφίσει υπέρ της ολοκληρωμένης του δημιουργικής πρότασης. Έτσι λοιπόν, πέντε μήνες μετά, η ομάδα βαφτίστηκε “LEGω” και ξεκίνησε τον θεατρικό της βίο στο BIOS με την παράσταση, ολοκληρωμένης πια, «Άτιτλη Βία» .
Θέατρο: Amo da Morte, Μαθήματα καλής συμπεριφοράς, Από τα μικράτα μου κρατώ – Οff off Athens
02.07.2013 15:26
Το 5ο off off Athens Festival στο Θέατρο Επί Κολωνώ μπήκε στο τελευταίο 10ήμερο παραστάσεών του με την παράσταση “Amo da Morte”.