Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί ένα τιμητικό αφιέρωμα στη συγγραφέα Λούλα Αναγνωστάκη, μέσα από τον γυναικείο λόγο έξι έργων της, υπό τον τίτλο I Love U, με την Ελένη Ουζουνίδου. Η ηθοποιός απάντησε στις ερωτήσεις μας για τις ηρωίδες της σπουδαίας θεατρικής συγγραφέως αλλά και τον καθοριστικό διάλογο της γραφής με τη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη αναφέροντάς μας χαρακτηριστικά: «Άλλοτε νιώθω πως με τις νότες ρωτάει ο Σταμάτης και με τις λέξεις απαντάει η Λούλα και άλλες φορές το ανάποδο. Κι εγώ στη μέση, ο μεσάζων, που ακούω και προσπαθώ να πάλλομαι σύμφωνα με τους ρυθμούς αυτής της υπεροχής συνομιλίας».

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

Culturenow.gr: Από τις 10 Μαρτίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη θα παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η παράσταση «I Love U» σε σκηνοθεσία -μουσική σύνθεση και συνοδεία στο πιάνο του Σταμάτη Κραουνάκη. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτή την παράσταση που είναι ουσιαστικά ένα αφιέρωμα στο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη.

Ελένη Ουζουνίδου: Πρόκειται για μια σύνθεση κειμένων από το μεγάλο έργο της Αναγνωστακη, που κατά την προσωπική άποψη είναι μια από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες συγγραφείς του Θεάτρου. «Σ’ εσάς που μ ακούτε», «Αντόνιο ή το μήνυμα»,  «Η Πόλη», «Διαμάντια και Μπλουζ», «Ο ήχος του όπλου» και «Ο ουρανός κατακόκκινος» είναι τα έργα που επιλέχτηκαν για να διαμορφώσουν την παράσταση- αφιέρωμα. Στον τρίτο όροφο, λοιπόν, του ιδρύματος Κακογιάννη με θέα την “πόλη” κι ανάμεσα στα τραπέζια και τους καναπέδες , έχει στηθεί μια μικρή πασαρέλα , όπου θα παρελάσουν οι “μεγάλες” και γοητευτικές ηρωίδες της Αναγνωστάκη.

Cul.N.: Αν σας ζητούσα να δίνατε κάποια χαρακτηριστικά στη γυναίκα που σκιαγραφείται μέσα από το σύνολο των έργων της Λ. Αναγνωστάκη, ποια επίθετα θα επιλέγατε για την περιγραφή σας;

Ελένη Ουζουνίδου: Οι γυναίκες αυτές είναι γυναίκες σύμβολα, είναι ποιητικές μορφές . Θα τις αδικούσα αν τολμούσαν να τις χωρέσω σε λίγα επίθετα.

Cul.N.: Ποια συναισθήματα των γυναικών που ερμηνεύετε σας είναι οικεία και ποια σας ξαφνιάζουν;

Ελένη Ουζουνίδου: Δεν με ξενίζει τίποτα. Με απορία θαυμασμό και ενθουσιασμό κάνω την ταπεινή μου γνωριμία με τις ηρωίδες.

Cul.N.: Γιατί κατά τη γνώμη σας η γραφή της Λούλας Αναγνωστάκη είναι τόσο δημοφιλής, τόσο αγαπημένη και τόσο διαχρονική;

Ελένη Ουζουνίδου: Μα επειδή είναι διαχρονική είναι και τόσο δημοφιλής . Ανήκει στους “μεγάλους” συγγραφείς . Δεν είναι αντιπροσωπευτική μιας εποχής. Τα έργα της είναι σύγχρονα, φωτογραφίζουν το σήμερα της χώρας . Θέτουν ερωτηματικά και ταυτόχρονα απαντούν στο γιατί ζούμε έτσι τώρα.

Cul.N.: Πόσο σημαντική είναι η παρουσία της μουσικής στην παράσταση και ποια είναι η επιρροή μιας προσωπικότητας όπως ο Σταμάτης Κραουνάκης στην υποκριτική σας ;

Ελένη Ουζουνίδου: Η μουσική είναι ο διάλογος του Σταμάτη με το μοναδικό κόσμο της Λουλας. Άλλοτε νιώθω πως με τις νότες ρωτάει ο Σταμάτης και με τις λέξεις απαντάει η Λούλα και άλλες φορές το ανάποδο. Κι εγώ στη μέση, ο μεσάζων, που ακούω και προσπαθώ να πάλλομαι σύμφωνα με τους ρυθμούς αυτής της υπεροχής συνομιλίας.

Είναι μια πολύ σημαντική εμπειρία για μένα. Νιώθω πως με τη διδασκαλία του Σταμάτη, μετατοπίζομαι κι εξελίσσω την τέχνη μου. Απλώς με ουσία, απέραντο χιούμορ και δύναμη ψυχής με οδηγεί σ έναν κόσμο που δεν έχει φόβους κι ανασφάλειες αλλά γνώση, ελευθερία κι ομορφιά.

Cul.N.: Τελικά, πιστεύετε πως υπάρχει “γυναικεία” και “αντρική” γραφή ή τα θέματα είναι κοινά στην πρόσληψη και των δύο φύλων και αυτό που έχει σημασία είναι πόσο ουσιαστική είναι η γραφή;

Ελένη Ουζουνίδου: Τα σοβαρά κι ουσιώδη ερωτηματικά σαφώς και είναι κοινά. Από εκεί και πέρα πιστεύω πως υπάρχουν μεγάλοι συγγραφείς και δευτερεύοντες.

Cul.N.: Με τη Λούλα Αναγνωστάκη έχετε βρεθεί για να μιλήσετε για την παράσταση και να αναλύσετε τους ρόλους των έργων της; Αν ναι, πώς ήταν η εμπειρία;

Ελένη Ουζουνίδου: Δεν είχα την τύχη να την γνωρίσω.

Cul.N.: Επόμενα καλλιτεχνικά σχέδια υπάρχουν;

Ελένη Ουζουνίδου: Ναι, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο έργο του Κάρλο Γκολντόνι, «Καυγάδες στη Κιότζα» σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου από 19 Μαρτίου.

Η παράσταση «I Love U» θα παρουσιάζεται από τις 10 Μαρτίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης