Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Watercolors: έκθεση του Χρήστου Ραφτόπουλου στη Morgan Art Consulting

Watercolors: έκθεση του Χρήστου Ραφτόπουλου στη Morgan Art Consulting

Ο Ελληνοαυστραλός καλλιτέχνης Χρήστος Ραφτόπουλος παρουσιάζει στη Morgan Art Cinsulting, την έκθεση Watercolors.


Το χρώμα, σαν μια σκέψη που αναπτύσσεται από μια διάθεση’

Στήβεν Γουάλας, Ο άντρας με την μπλε κιθάρα


Ο Χρήστος Ραφτόπουλος σπούδασε εικαστικά και γραφικές τέχνες αλλά μόνο μετά από μια πετυχημένη καριέρα σαν φωτογράφος άρχισε να ζωγραφίζει αφού εγκατέλειψε το Λονδίνο για το νησί καταγωγής του την Ιθάκη τo 1991.

Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει απόχρωση πιο κυρίαρχη από την μπλε—από την κυκλοθυμική της θάλασσα μέχρι το απέραντο κάδρο του βιολετί ουρανού. Ο ποιητής Γουάλας Στηβενς συνέδεσε το μπλε χρώμα με τη σκέψη και το νου, κάτι συγχρόνως πέρα από εμάς αλλά και μέσα μας. Το πράσινο αντιπροσώπευε τη φύση και το χάος, την υλική γη. Ακριβώς όπως γινόμαστε ο τόπος που κατοικούμε, το τοπίο που καταλαμβάνει την ψυχή μας και πλημμυρίζει την όραση μας, αυτές οι ακούραστες φόρμες υλοποιούν τις στιγμές μέσα στις οποίες συλλήφθηκαν ως επακόλουθα των φευγαλέων αντιδράσεων του καλλιτέχνη—σε μία άρια όπερας, ένα συναίσθημα, μια ανάμνηση, ένα όραμα.

Η παραπλανητική τους απλότητα είναι μια εκδήλωση της επιθυμίας για αμεσότητα της έκφρασης. Οι μονότονες παλέτες δίνουν προνόμιο στην αγνότητα της χειρονομίας με μια λεπτή κυριαρχία υφών και τεχνικών για εντυπωσιακά ακατέργαστες, εν τούτοις εφήμερες συνθέσεις που αποδίδουν μια αίσθηση στιγμιαίας κίνησης στον αέρα. Θα μπορούσανε να είναι ενσαρκώσεις φυσικών στοιχείων ή ακόμα και δελτία καιρού. Τα σχήματα μεταλλάσσονται μπροστά στα μάτια σαν να απεικονίζουν τις μεταμορφώσεις ανθρώπινων συναισθημάτων, στελεχών της μουσικής, ή απλά απαλές, αυθόρμητες εκρήξεις. Σε ένα από τα έργα της έκθεσης, μια ερωτική σχισμή από βαθύ μωβ κατευνάζεται από ένα απαλό χάδι ανάλαφρων πινελιών, προκαλώντας την εξέλιξη του πάθους από σπλαχνικό σε ονειρικό. Σκεφτείτε αυτές τις ιδιότροπες εικόνες σαν μουσικές παρτιτούρες για air guitar.

Ακούστε μόνο με τα μάτια σας.

Cathryn Drake


Τα πορτρέτα των Ιθακήσιων του Ραφτόπουλου παρουσιάστηκαν στην έκθεση «Τα Παιδιά του Οδυσσέα» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα το 1997. Η Τζοάννα Παπαδοπούλου Αβέρωφ είναι μια διεθνής σύμβουλος τέχνης με εξειδίκευση στη μεταπολεμική και σύγχρονη τέχνη. Επιμελήθηκε την αναδρομική έκθεση Nonda: Έξι δεκαετίες τέχνης, 1940–2000, στο Μουσείο Μπενάκη το 2006–7. Η Αβέρωφ ίδρυσε την εταιρία Morgan Art Consulting στην Νέα Υόρκη το 2001.

Αυτή είναι η δεύτερη έκθεση στο νέο χώρο της εταιρίας στην Αθήνα.

Σχετικές ειδήσεις
Καταφύγια έρωτος: Έκθεση του Χρήστου Κεχαγιόγλου στην Ώχρα Μπλε
21.07.2016 11:39
Ο Χώρος Τέχνης Ώχρα Μπλε οργανώνει την ατομική έκθεση του ζωγράφου Χρήστου Κεχαγιόγλου με τίτλο «Καταφύγια έρωτος», από τις 22 Ιουλίου μέχρι και 16 Αυγούστου 2016.
... έλα να παίξουμε: Έκθεση του Χρήστου Κουτσούκη στην Γκαλερί Cube
15.03.2016 14:57
Η Γκαλερί Cube, φιλοξενεί από την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 την καινούρια δουλειά του Χρήστου Κουτσούκη με τίτλο “... έλα να παίξουμε”, που είναι η δεύτερη ατομική του έκθεση στο χώρο, μετά τις “Στιγμές” (Φεβρουάριος 2012).
εἰ ἦς ὧδε: έκθεση του Χρήστου Παλλαντζά στη γκαλερί Ευριπίδη
09.02.2016 17:04
Μετά από 10 χρόνια αδιάκοπης καλλιτεχνικής δημιουργίας και σημαντικών εκθέσεων στο εξωτερικό, ο καταξιωμένος ζωγράφος Χρήστος Παλλαντζάς επιστρέφει δυναμικά στην Αθήνα παρουσιάζοντας τη νέα του Έκθεση με τίτλο «εἰ ἦς ὧδε» (εάν ήσουν εδώ) στην Γκαλερί Ευριπίδη.
Από το ίχνος στην τρισδιάστατη έκφραση: Έκθεση των Φώτη Ραφτόπουλου και Χρήστου Σκαλκώτου στον Τεχνοχώρο
30.11.2015 11:17
Την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015 μετά τις 8 μ.μ, εγκαινιάζεται στον Τεχνοχώρο η έκθεση γλυπτικής των Φώτη Ραφτόπουλου και Χρήστου Σκαλκώτου με τίτλο «Από το ίχνος στην τρισδιάστατη έκφραση».
Έκθεση του Χρήστου Δεληδήμου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
29.10.2015 11:50
Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ατομική έκθεση του Χρήστου Δεληδήμου με τίτλο “Something Nests Inside You, Something Will Not Be The Same”. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Δεκεμβρίου 2015.