Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Watercolors: έκθεση του Χρήστου Ραφτόπουλου στη Morgan Art Consulting

Watercolors: έκθεση του Χρήστου Ραφτόπουλου στη Morgan Art Consulting

Ο Ελληνοαυστραλός καλλιτέχνης Χρήστος Ραφτόπουλος παρουσιάζει στη Morgan Art Cinsulting, την έκθεση Watercolors.


Το χρώμα, σαν μια σκέψη που αναπτύσσεται από μια διάθεση’

Στήβεν Γουάλας, Ο άντρας με την μπλε κιθάρα


Ο Χρήστος Ραφτόπουλος σπούδασε εικαστικά και γραφικές τέχνες αλλά μόνο μετά από μια πετυχημένη καριέρα σαν φωτογράφος άρχισε να ζωγραφίζει αφού εγκατέλειψε το Λονδίνο για το νησί καταγωγής του την Ιθάκη τo 1991.

Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει απόχρωση πιο κυρίαρχη από την μπλε—από την κυκλοθυμική της θάλασσα μέχρι το απέραντο κάδρο του βιολετί ουρανού. Ο ποιητής Γουάλας Στηβενς συνέδεσε το μπλε χρώμα με τη σκέψη και το νου, κάτι συγχρόνως πέρα από εμάς αλλά και μέσα μας. Το πράσινο αντιπροσώπευε τη φύση και το χάος, την υλική γη. Ακριβώς όπως γινόμαστε ο τόπος που κατοικούμε, το τοπίο που καταλαμβάνει την ψυχή μας και πλημμυρίζει την όραση μας, αυτές οι ακούραστες φόρμες υλοποιούν τις στιγμές μέσα στις οποίες συλλήφθηκαν ως επακόλουθα των φευγαλέων αντιδράσεων του καλλιτέχνη—σε μία άρια όπερας, ένα συναίσθημα, μια ανάμνηση, ένα όραμα.

Η παραπλανητική τους απλότητα είναι μια εκδήλωση της επιθυμίας για αμεσότητα της έκφρασης. Οι μονότονες παλέτες δίνουν προνόμιο στην αγνότητα της χειρονομίας με μια λεπτή κυριαρχία υφών και τεχνικών για εντυπωσιακά ακατέργαστες, εν τούτοις εφήμερες συνθέσεις που αποδίδουν μια αίσθηση στιγμιαίας κίνησης στον αέρα. Θα μπορούσανε να είναι ενσαρκώσεις φυσικών στοιχείων ή ακόμα και δελτία καιρού. Τα σχήματα μεταλλάσσονται μπροστά στα μάτια σαν να απεικονίζουν τις μεταμορφώσεις ανθρώπινων συναισθημάτων, στελεχών της μουσικής, ή απλά απαλές, αυθόρμητες εκρήξεις. Σε ένα από τα έργα της έκθεσης, μια ερωτική σχισμή από βαθύ μωβ κατευνάζεται από ένα απαλό χάδι ανάλαφρων πινελιών, προκαλώντας την εξέλιξη του πάθους από σπλαχνικό σε ονειρικό. Σκεφτείτε αυτές τις ιδιότροπες εικόνες σαν μουσικές παρτιτούρες για air guitar.

Ακούστε μόνο με τα μάτια σας.

Cathryn Drake


Τα πορτρέτα των Ιθακήσιων του Ραφτόπουλου παρουσιάστηκαν στην έκθεση «Τα Παιδιά του Οδυσσέα» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα το 1997. Η Τζοάννα Παπαδοπούλου Αβέρωφ είναι μια διεθνής σύμβουλος τέχνης με εξειδίκευση στη μεταπολεμική και σύγχρονη τέχνη. Επιμελήθηκε την αναδρομική έκθεση Nonda: Έξι δεκαετίες τέχνης, 1940–2000, στο Μουσείο Μπενάκη το 2006–7. Η Αβέρωφ ίδρυσε την εταιρία Morgan Art Consulting στην Νέα Υόρκη το 2001.

Αυτή είναι η δεύτερη έκθεση στο νέο χώρο της εταιρίας στην Αθήνα.

Σχετικές ειδήσεις
Εικαστική έκθεση του Χρήστου Κατρούτσου στον Πολυχώρο Vault
14.11.2016 12:03
Ο Πολυχώρος VAULT, φιλοξενεί τη νέα έκθεση του εικαστικού, ποιητή και δοκιμιογράφου Χρήστου Κατρούτσου. Θα παρουσιαστούν φωτογραφίες και έργα ζωγραφικής του καλλιτέχνη με ερεθίσματα από σύγχρονα ζητήματα όπως το οικολογικό αλλά και διαχρονικά όπως το ζήτημα της υπαρξιακής αγωνίας.
Ανακαλύπτοντας το παρελθόν: Τοπίο και Νεκρή φύση: Έκθεση στην MaLou Art Consulting & Gallery
08.11.2016 11:28
Η MaLou Art Consulting & Gallery παρουσιάζει μια σειρά ομαδικών εκθέσεων με τίτλο ‘’Ανακαλύπτοντας το παρελθόν’’. Στην πρώτη έκθεση θα παρουσιαστούν επιλεγμένα έργα Ευρωπαίων, Ρώσων και Ελλήνων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα με θέμα ‘’Τοπίο και νεκρή φύση’’ από τη συλλογή της MaLou Art Consulting & Gallery.
«Code Red»: Εικαστική έκθεση του Χρήστου Προσύλη
01.11.2016 11:47
Η νέα εικαστική έκθεση του σκηνοθέτη, συγγραφέα, performer και new media artist Χρήστου Προσύλη με τίτλο «Code Red» που περιλαμβάνει digital art, ζωγραφική, video art installation, sound art και performance, πραγματοποιείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου», στο διάστημα 1-11 Νοεμβρίου 2016.
Καταφύγια έρωτος: Έκθεση του Χρήστου Κεχαγιόγλου στην Ώχρα Μπλε
21.07.2016 11:39
Ο Χώρος Τέχνης Ώχρα Μπλε οργανώνει την ατομική έκθεση του ζωγράφου Χρήστου Κεχαγιόγλου με τίτλο «Καταφύγια έρωτος», από τις 22 Ιουλίου μέχρι και 16 Αυγούστου 2016.
... έλα να παίξουμε: Έκθεση του Χρήστου Κουτσούκη στην Γκαλερί Cube
15.03.2016 14:57
Η Γκαλερί Cube, φιλοξενεί από την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 την καινούρια δουλειά του Χρήστου Κουτσούκη με τίτλο “... έλα να παίξουμε”, που είναι η δεύτερη ατομική του έκθεση στο χώρο, μετά τις “Στιγμές” (Φεβρουάριος 2012).