Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Τρόμος και Αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ, του Μ. Μπρέχτ στο Θέατρο Βαφείο

Τρόμος και Αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ, του Μ. Μπρέχτ στο Θέατρο Βαφείο

Το Θέατρο Βαφείο παρουσιάζει το έργο του Μπέρτολτ Μπρέχτ, Tρόμος και Αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ, σε σκηνοθεσία του Κώστα Καποδίστρια, από την Τρίτη 4 Μαρτίου 2014.


Το βιβλίο «Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ» περιλαμβάνει εικοσιτέσσερις (24) σκηνές που ο Μπρεχτ έγραψε εξόριστος (1935-1939). Όταν ο Μπρεχτ έγραφε αυτά τα μονόπρακτα, δεν είχε ακόμα αποκαλυφθεί όλη η φρίκη της φασιστικής εξουσίας. 'Ήταν όμως αισθητή στη βαριά ατμόσφαιρα της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής , με την καταπίεση, τη δυσπιστία και την υποκρισία, που κάποτε στάθηκαν πιο καταλυτικές κι από την ίδια την ωμή τρομοκρατία. Ο Μπρεχτ μας δείχνει σ' αυτές τις σκηνές, με διαύγεια που φτάνει ως τη φρίκη, πως «πολύ πριν φανούν από πάνω μας τα βομβαρδιστικά», οι γερμανικές πόλεις δεν ήταν κατοικήσιμες.


Τι κι αν γεννήθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα, τι κι αν δημιούργησε στον 20ό αιώνα, ο Μπρεχτ και το έργο του είναι του 21ου αιώνα. Ο ίδιος εξακολουθεί να είναι επίκαιρος, τα έργα του εξακολουθούν να παίζονται σε όλο τον κόσμο.  Κλείνοντας μέσα τους μια διάρκεια, όχι μόνο δεν καταλύθηκαν από το χρόνο, αλλά προβάλλονται και τιμώνται περισσότερο παρά ποτέ.


«Ο κυριότερος λόγος που ανεβάζουμε αυτή την παράσταση –σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο σκηνοθέτης της Κώστας Καποδίστριας- είναι η ανάγκη µας να παραστήσουμε σπουδαία κείμενα που γράφτηκαν από έναν μεγάλο τεχνίτη του θεάτρου, ο οποίος έλεγε: «Αν ο ηθοποιός δεν θέλει να είναι παπαγάλος ή µαϊµού, πρέπει να κάνει κτήμα του τη γνώση της εποχής του πάνω στην κοινωνική ζωή, παίρνοντας μέρος στους ταξικούς αγώνες».  Σε αυτά τα λόγια του Μπρεχτ συμπυκνώνεται όλη η κοσμοθεωρία του, που τον οδήγησε στις αναζητήσεις και τον τρόπο δουλειάς του, που άνοιξε δρόμους σε σημαντικές προτάσεις ερμηνείας και άφησε μεγάλα έργα προς χρήση των μεταγενέστερων.  Τα μονόπρακτα αυτά είναι εξαιρετικά επίκαιρα, ενώ οι ρόλοι προσφέρονται για σημαντικές ερμηνείες.  Όμως, πάνω και πέρα από όλα αυτά, ο βαθύτερος λόγος για το ανέβασμα της παράστασης, είναι ο θαυμασμός για τον τρόπο που ο Μπρέχτ χρησιμοποίησε τη δραματική τέχνη πειραματικά και δημιούργησε τις φόρμες που οδήγησαν στην αποκάλυψη ενός κόσμου παρηκμασμένου, προτείνοντας ταυτόχρονα τρόπους για την κατάργησή του. Κάτι που στην εποχή μας χρειαζόμαστε επειγόντως…».


«Ένας ξένος ταξιδιώτης που γύριζε απ' το Τρίτο Ράιχ και τον ρωτήσανε ποιος κυβερνάει στ' αλήθεια εκεί κάτω, αποκρίθηκε: Ο τρόμος». …Έτσι ο τρόμος κυβερνάει όχι μόνο τους κυβερνημένους, αλλά και τους κυβερνήτες.  Παραφράζοντας τον Μπρεχτ, η κοιλία της φρίκης δεν πρόκειται να παιδογονήσει αν δεν της επιτραπεί!


Μετάφραση: Αγγέλα Βερυκοκάκη
Σκηνοθεσία: Κώστας Καποδίστριας
Μουσική: Βασίλης Σταμάτης
Σκηνικά - Κοστούμια: Ειρήνη Παγώνη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Φένια Καρδιανού
Παίζουν: Βαγγέλης Ανδρέου , Εύα Ανδρονικίδου, Γιώργος Βούτος, Αρτέμης Γαβριλούκ, Χρυσή Γεράρδη, Τάκης Δεληγιάννης, Τόνια Μασέρα, Νίκος Σκουλάς, Ελένη Σταυράκη, Πένυ Χαλκιά.


Διάρκεια: 90 λεπτά (με διάλειμμα)


Η Ώρα του Εργάτη, Ο Σταυρός με την Κιμωλία, Η Εβραία, Γυρεύοντας τη Δικαιοσύνη και Ο Σπιούνος είναι τα πέντε μονόπρακτα από το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ» που παρουσιάζονται από την Τρίτη 4 Μαρτίου 2014 (και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9:00μμ) στο θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής (Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, σταθμός Μετρό Κεραμεικού, Βοτανικός, τηλ: 210-3425.637), σε μετάφραση Αγγέλας Βερυκοκάκη και σκηνοθεσία Κώστα Καποδίστρια. Πέντε ιστορίες στη Γερμανία της δεκαετίας του '30 που αποτυπώνουν την πορεία εκφασισμού της κοινωνίας.

Σχετικές ειδήσεις
Η δίκη του Μπρεχτ, στο Τρίκυκλο Upstage
05.12.2016 17:18
Η ανάκριση του Μπέρτολτ Μπρεχτ από την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του Κονγκρέσου. Μία δίκη που θα ήταν κωμική αν δεν ήταν τόσο δραματικά επικίνδυνη... Για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε θεατρική απόδοση από τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016 και κάθε Δευτέρα στις 21.00, από την ομάδα πείρα(γ)μα στο ΤΡΙΚΥΚΛΟ UPSTAGE.
Μάνα κουράγιο και τα παιδιά της, του Μπέρτολτ Μπρεχτ στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
10.10.2016 15:59
Η παράσταση του κλασικού αντιπολεμικού αριστουργήματος του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που γράφτηκε το 1939, ενώ ο συγγραφέας βρισκόταν αυτοεξόριστος στη Σουηδία, σηματοδοτεί μια διπλή επιστροφή στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ο Σέρβος σκηνοθέτης Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς επιστρέφει μετά από 13 χρόνια για να σκηνοθετήσει σε νέα μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα ένα από τα πιο επίκαιρα μπρεχτικά έργα.
Εγώ, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, από την Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα
24.06.2016 14:08
Με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου Γερμανού συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ, η Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα παρουσιάζει την παράσταση «Εγώ, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ», μία συρραφή κειμένων από θεατρικά έργα και ποιήματα του.
Αντιγόνη του Μπρεχτ από την ομάδα ΟΠΑ στο Altera Pars
24.05.2016 10:13
Η Θεατρική Ομάδα του Ο.Π.Α. (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) παρουσιάζει την «Αντιγόνη» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, από τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 στο Θέατρο Altera Pars.
Η πτωτική άνοδος του Αρτούρο Ουί, του Μ. Μπρεχτ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
07.03.2016 10:34
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί από την 1η Απριλίου το έργο του Μπερτολτ Μπρεχτ, Η πτωτική άνοδος του Αρτούρο Ουί, σε μετάφραση Αλέξανδρου Κοέν και σκηνοθεσία Αγγελικής Καρυστινού.