Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση της Αλεξίας Ξαφοπούλου στη Nitra Gallery

Έκθεση της Αλεξίας Ξαφοπούλου στη Nitra Gallery

Την Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014, η Αίθουσα Τέχνης Nitra παρουσιάζει την τέταρτη ατομική έκθεση της Αλεξίας Ξαφοπούλου με τίτλο Black or Blue- Something old, Something new, Something black or blue.


Μέσα από τον τίτλο της έκθεσης, το oποίο αποτελεί το γνωστό παραδοσιακό τετράστιχο –έμμετρο από την Αγγλία του 19ου αι., ξεδιπλώνεται η νέα δουλειά της Αλεξίας Ξαφοπούλου. Με σπουδές στην Αγγλία και το Central Saint Martins, η δημιουργός επιστρέφει στις αποτυπωμένες εικόνες εκείνης της εποχής και τις επαναδιαπραγματεύεται μέσα από νέες ζυμώσεις στο παρόν. Παλιές εικόνες που γίνονται καινούριες στο σήμερα.


«Ζωγραφική από φωτογραφία και φωτογραφία από ζωγραφική, διαφορετικές τεχνικές, πινέλο και κλωστή, όλα θεμιτά και όλα διαθέσιμα, όλα καλλιεργούν την αβεβαιότητα του θεατή. Pixels ή ψηφίδες μωσαϊκού, ζωγραφικά και κεντημένα, κλωστές και φόρμες και κάθε ζωγραφικό μέσο, συνδέοντας την ζωγραφική με την αφηγηματική παράδοση, πολλά επίπεδα, και στρώματα αφηγήσεων.


Εικόνες που εκτυπώνω, σαρώνω, κόβω, αλλάζω, αναδεικνύω ή αφαιρώ στοιχεία, ένας αμφίσημος ρεαλισμός. Το χρώμα καθοριστικό. Επεμβαίνω με χρώμα, αλλάζω την αίσθηση και την ατμόσφαιρα. Μια αλλαγμένη πραγματικότητα που αρχίζει από τον πραγματικό κόσμο. Δημιουργώ την εικόνα και η  φωτογραφία παραμένει ένα εργαλείο τεκμηρίωσης. Διαφορές στην προοπτική και στην εστίαση, μια σκηνοθεσία στον καμβά. Εκεί όπου σταματάει η ζωγραφική διαδικασία, μένει κανείς να αναλογιστεί τι έχει συμβεί πριν από την άφιξή του σε αυτές τις περίεργα αποσπασματικές σκηνές»


Αλεξία Ξαφοπούλου


Η Αλεξία Ξαφοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στη Σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήριο του Γιώργου Γκολφίνου. Οι σπουδές της ολοκληρώθηκαν σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Central Saint Martins College of Art & Design. Είναι η τέταρτη ατομική της έκθεση και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων στην και στη δεύτερη και τρίτη Διεθνή Μπιενάλε του Πεκίνου.

Σχετικές ειδήσεις
16.02.2017 15:08
Η Nitra Gallery υποδέχεται το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τα εγκαίνια της έκθεσης της Μαρίας Πασχαλίδου σε επιμέλεια της Θούλης Μισιρλόγλου.
What is the time in Istanbul, έκθεση της Ardan Özmenoğlu στη Nitra Gallery στην Αθήνα
20.01.2017 11:22
Η Nitra Gallery ανοίγει τις πόρτες της στην αθηναϊκή εικαστική σκηνή με την ατομική έκθεση της Τουρκάλας εικαστικού Ardan Özmenoğlu με τίτλο ‘What is the time in Istanbul’.
Τόποι στη Μνήμη Ι: Έκθεση της Αλεξίας Ξαφοπούλου & του Χρήστου Κεχαγιόγλου στην Ώχρα Μπλε
18.04.2016 15:11
Ο Χώρος Τέχνης Ώχρα Μπλε ξεκινά τη νέα περίοδο με την έκθεση «Τόποι στη Μνήμη Ι / Land in Memory I» με τους εικαστικούς Αλεξία Ξαφοπούλου και Χρήστο Κεχαγιόγλου, που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016.
Black and White Stories. 44 Ζωγραφικά Μονοπλάνα: Έκθεση του Μίλτου Σκούρα στο ΚΜΣΤ
16.03.2016 13:00
44 ζωγραφικά μονοπλάνα που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως ζωγραφικά καρέ, ασπρόμαυρες ζωγραφικές συνθέσεις ή εικόνες που εκκρεμούν στη μέση μιας διήγησης με διαφορετικά σημεία εκκίνησης όπως ο κινηματογράφος, η ζωγραφική, η λογοτεχνία, η φωτογραφία και το κόμικς, είναι μια εν συντομία περιγραφή των έργων του Μίλτου Σκούρα στην έκθεση “Black and White Stories” που θα φιλοξενηθεί στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών, από τις 19 Μαρτίου έως τις 9 Ιουλίου 2016.
Ζωγραφική: έκθεση της Χρύσας Βουδούρογλου στην Eleftheria Tseliou gallery
03.03.2016 10:47
Η Eleftheria Tseliou gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Χρύσας Βουδούρογλου με τίτλο "Ζωγραφική". Η έκθεση ξεκινά την Τρίτη 8 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 16 Απριλίου 2016.