Η ιδρύτρια της σχολής και ομάδας SELI KANOU, Άννα Καραμήτσου, παρουσιάζει ένα σεμινάριο αφρικάνικου χοορύ με live συνοδεία κρουστών, στη σχολή Χοροδημιουργίες στη Θεσσαλονίκη.

Ο αφρικάνικος χορός στην παράδοση αλλά και στην τεχνική του χρησιμοποιεί γυμνά πέλματα, την λεκάνη και την περιοχή του στέρνου. Τα πέλματα μας ενώνουν με τη γη, η λεκάνη είναι το κέντρο του σώματος μας και το στέρνο είναι η περιοχή του σώματος όπου «κρατάμε» όλα τα έντονα συναισθήματα και τις εντάσεις μας. Κινώντας το στέρνο μέσα από τον αφρικάνικο χορό οδηγούμαστε στο ξεμπλοκάρισμα τυχόν συσσωρευμένων συναισθημάτων, απελευθερωνόμαστε από το «κράτημα» αυτό με επακόλουθο να αναπνέουμε καλύτερα και να αισθανόμαστε πιο «ελαφρείς».

Ο αφρικάνικος χορός βοηθά στην αποβολή του άγχους/ στρες και προκαλεί ευεξία. Λόγω του ότι είναι ομαδικός χορός δημιουργεί μία πραγματική αίσθηση «ασφάλειας» βοηθώντας στην υπέρβαση αναστολών, την ανάπτυξη της επικοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί αμοιβαίο σεβασμό και αλληλοεκτίμηση ανάμεσα στα μέλη της ομάδας. Ο αφρικάνικος χορός είναι οργανικός χορός και απευθύνεται σε όλα τα σώματα (σωματότυποι) και όλες τις ηλικίες. Είναι απλός και προσιτός, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για την παρακολούθησή του. Χαρακτηρίζεται από ρυθμικότητα, εσωτερικό ρυθμό και επανασύνδεση με το σώμα και τη γη, είναι ένας ευφορικός χορός που τονώνει την αυτοπεποίθηση μέσα από την ομαδικότητα και τη συνεργασία.

Ο αφρικάνικος χορός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα αφρικάνικα κρουστά. Ο ήχος των κρουστών, και πιο συγκεκριμένα ο ήχος του Djembe (ένα από τα πιο δυναμικά κρουστά του κόσμου, πολύ εκφραστικό και με μεγάλη δυνατότητα επικοινωνίας) παραπέμπει στους χτύπους της καρδιάς και χτίζει μία εκρηκτική ατμόσφαιρα γεμάτη πολυρυθμίες και γήινους παλμούς που σε συνδυασμό με τα γυμνά πέλματα, προκαλεί την ενεργοποίηση ολόκληρου του σώματος. Ο συνδυασμός της πολυρυθμίας με την κίνηση προκαλεί ευφορία και απόλυτη ένωση στην συνολική συνύπαρξη μουσικών και χορευτών.
 

Στη συνοδεία αφρικάνικων κρουστών ο Αντώνης Παπαδόπουλος (djembe) και η Νατάσα Παυλάτου (doundoun).