Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Α.Ε. ακολουθώντας τις επιταγές της σύγχρονης μουσειολογίας και υιοθετώντας μία διευρυμένη νέα εκπαιδευτική πολιτική, ανοίγει τις πύλες του στο ευρύ κοινό συνδυάζοντας τη μουσειακή εμπειρία με την καλλιτεχνική δημιουργία και εφαρμόζει «Το θέατρο στο Μουσείο» (Museum Theatre ).


Πρόκειται για την παράσταση θεατρικών μονολόγων, που θα έχουν γράψει και προετοιμάσει θεατρικές ομάδες/καλλιτέχνες, γύρω από τα θέματα που πραγματεύεται το μουσείο . Θα είναι μια διαφορετική ερμηνευτική προσέγγιση, όχι όμως από την πλευρά των ειδικών, ιστορικών, μουσειολόγων, αρχαιολόγων, κ.λπ., αλλά από την πλευρά των καλλιτεχνών.


Οι οκτώ (8) καλύτεροι μονόλογοι, που θα προκύψουν έπειτα από διαγωνισμό, θα παρασταθούν στους χώρους της Τεχνόπολης.


Θεματική των μονολόγων

H θεματική των θεατρικών μονολόγων θα πρέπει να είναι εμπνευσμένη από το παλαιό εργοστάσιο Φωταερίου (π.χ. οι άνθρωποι που εργάστηκαν στο εργοστάσιο, οι συνθήκες εργασίας, οι συνθήκες διαβίωσης στο Γκάζι, οι προσπάθειες επιχειρηματικότητας, τα τεχνολογικά επιτεύγματα, κ.ά.)


Για την πληρέστερη κατανόηση της θεματικής του μουσείου, θα δοθεί στις ομάδες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό ένα κείμενο με πληροφορίες για το εργοστάσιο φωταερίου και θα μπορούν, κατόπιν συνεννόησης, να επισκεφτούν και να περιηγηθούν τους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.


Σε ποιους απευθύνεται ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε θεατρικές ομάδες ή / και σε μεμονωμένους καλλιτέχνες που θα γράψουν και θα ανεβάσουν έναν μονόλογο. Συνεπώς, απαιτούνται δυνατότητες θεατρικής γραφής, σκηνοθεσίας, υποκριτικής.


Διάρκεια

Η διάρκεια των μονολόγων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον είκοσι λεπτά και να μην ξεπερνά τη μισή ώρα.


Παραστάσεις & Χρηματικό Έπαθλο

Οι καλύτεροι οκτώ (8) μονόλογοι που θα επιλεγούν θα παρουσιαστούν το διήμερο 14/5 - 15/5/2014 στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων 2014, που έχει ως θέμα για το φετινό εορτασμό: «Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν».

Στο τέλος της κάθε μέρας το κοινό θα ψηφίσει την καλύτερη παράσταση μονόλογου της ημέρας. Τέλος, η Επιτροπή Αξιολόγησης θα κρίνει ποια από τις δύο καλύτερες παραστάσεις που ψήφισε το κοινό θα λάβει το χρηματικό έπαθλο (1000€).


Υποβολή

Οι θεατρικές ομάδες / μεμονωμένοι καλλιτέχνες θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά ή ταχυδρομικώς μέχρι τις 23 Μαρτίου 2014:
• το μονόλογο (θεατρικό κείμενο) και
• τη φόρμα συμμετοχής στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία τους (όνομα καλλιτέχνη/ομάδας, στοιχεία επικοινωνίας/τηλέφωνο, email, διεύθυνση, τίτλος έργου, κ.λπ.) την οποία μπορούν να βρουν στη διεύθυνση: http://www.technopolis-athens.com/web/guest/home


Η Επιτροπή Αξιολόγησης θα λάβει στα χέρια της τους μονολόγους, χωρίς να αναφέρεται το όνομα του συγγραφέα. Τα στοιχεία θα βρίσκονται στη διάθεση του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου που θα τα αποκαλύψει όταν πλέον η Επιτροπή Αξιολόγησης επιλέξει τους οκτώ (8) καλύτερους μονολόγους που θα παρασταθούν.


Οι υποβολές των μονολόγων θα γίνουν ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά στην παρακάτω διεύθυνση με την ένδειξη για το διαγωνισμό: «Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου»:

«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων Α.Ε.
Πειραιώς 100
118 54 Γκάζι
E-mail: gasmuseum@athens-technopolis.gr


Επιτροπή Αξιολόγησης

Η Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελείται από την κα Γκαζή Ανδρομάχη, (μουσειολόγος, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Παν/μίου), την κα Τζωρτζίνα Κακουδάκη (Θεατρολόγος- σκηνοθέτης) και την κα Λαρίσα Βέργου (Ηθοποιός & Tακτικό μέλος στο Δ.Σ του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α - Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων).


Σημαντικές Ημερομηνίες

Υποβολές μονολόγων: 1/3/2014 - 23/3/2014

Αποτελέσματα οκτώ καλύτερων μονολόγων που θα κληθούν για παράσταση: 3/4/2014

Παραστάσεις μονολόγων στους χώρους του ΒΜΦ: 14/5/2014 - 15/5/2014

Τελικά Αποτελέσματα: 15/5/2014


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ. 210-3475535, fax. 210 3413228, email: gasmuseum@athens-technopolis.gr (υπεύθυνη: Δέσποινα Ανδριοπούλου, Μουσειολόγος-Μουσειοπαιδαγωγός στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου)

Σχετικές ειδήσεις
Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου - «Γκάζι, 1984…»: Κάλεσμα συμμετοχών
23.11.2016 14:37
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, συμβαδίζοντας με τις σύγχρονες μουσειολογικές και εκπαιδευτικές τάσεις, διοργανώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά το «Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου», ένα πρωτότυπο project βασισμένο στην τεχνική του museum theatre, με θέμα «Γκάζι, 1984…».
Ανοιχτό Μουσείο: Η νέα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
10.11.2016 12:38
Το Ανοιχτό Μουσείο είναι η νέα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με στόχο να γνωρίσει στο ευρύ κοινό τις πολύπλευρες εργασίες που διενεργούνται για την έρευνα, τη συντήρηση και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων.
Δράσεις Σεπτεμβρίου στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
14.09.2016 15:40
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, και αυτόν το Σεπτέμβριο, συμμετέχει στις Δράσεις Πολιτισμού 2016 και στις φετινές Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με μια σειρά δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Ευρωπαϊκό Μουσείο 2016: Δύο ελληνικά μουσεία ανάμεσα στις υποψηφιότητες
06.04.2016 16:19
Δύο ελληνικά μουσεία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας και το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Eλένης Γαρεδάκη (Χανιά Κρήτης), βρίσκονται ανάμεσα στις υποψηφιότητες για τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Μουσείου 2016.
Design for Growth: Ημερίδα από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το  INNOVATHENS
11.03.2016 10:43
Είναι εφικτό να αξιολογήσουμε το προϊόν της δημιουργικής βιομηχανίας με οικονομικούς όρους; Πώς μπορεί το βιομηχανικό design να συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας οικονομίας; Μπορεί να δημιουργηθεί ένα ενιαίο brand identity για την Ελλάδα; Πώς οι νέες τεχνολογίες επηρεάζουν τις εξελίξεις στο design;