Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Rising Stars: Η Λετίθια Μορένο και ο Γιάνος Μπαλάζ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Rising Stars: Η Λετίθια Μορένο και ο Γιάνος Μπαλάζ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ευρέως αναγνωρισμένη ως μια πραγματικά συναρπαστική και πολυτάλαντη βιολονίστρια, η 28χρονη Ισπανίδα Λετίθια Μορένο (Leticia Moreno), μαθήτρια του Ροστροπόβιτς τα τελευταία τρία χρόνια της ζωής του και πολυβραβευμένη καλλιτέχνιδα στη διάρκεια μιας 17χρονης καριέρας γεμάτης ηχηρές συνεργασίες , ανεβαίνει στη σκηνή της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος την Τετάρτη 5 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ.


Μαζί με τον επίσης νεότατο Γιάνος Μπαλάζ (Janos Balazs), τον 25χρονο ούγγρο πιανίστα που στην πατρίδα του θεωρείται αυθεντία στην εκτέλεση έργων του Λιστ και των ρομαντικών συνθετών, τα δύο αυτά «ανερχόμενα αστέρια» της μουσικής, φετινές προτάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (European Concert Hall Organisation-ECHO) υπόσχονται να αιχμαλωτίσουν κοινό και κριτικούς με τη δεξιοτεχνία, τη βαθιά ερμηνευτική τους δύναμη και τη σκηνική τους παρουσία στη διάρκεια μιας βραδιάς που περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά ρεσιτάλ: ένα ρεσιτάλ βιολιού με έργα Σεζάρ Φρανκ (Σονάτα για βιολί σε λα μείζονα), Μανουέλ ντε Φάλια (Suite populaire espagnole) και Μωρίς Ραβέλ (Tzigane), ένα συναρπαστικό ταξίδι στο ρομαντισμό, το λαϊκό εξωτισμό αλλά και την ουσία της ισπανικής κλασικής μουσικής που η μοναδική Λετίθια Μορένο θα πραγματοποιήσει συνοδεία της αμερικανίδας πιανίστας Ανα-Μαρία Βέρα.


Κι ένα ρεσιτάλ πιάνου με δημοφιλή έργα των Φέλιξ Μέντελσον (Andante & Rondo Capriccioso), Φρεντερίκ Σοπέν (Andante Spianato και Grande Polonaise, έργο 22) και Φραντς Λιστ (Pensée Des Morts & Mephisto Walz αρ.1), ικανά να αναδείξουν την τεχνική και την ευαισθησία του χαρισματικού νεαρού μουσικού. Η παρθενική εμφάνιση των Λετίθια Μορένο (πρόταση των L’Auditori της Βαρκελώνης και του Palau de la Música Catalana) και Γιάνος Μπαλάζ (του Palace of Arts της Βουδαπέστης, αντίστοιχα) στη χώρα μας πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Σειράς Rising Stars του Μεγάρου που υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Πολιτισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η Σειρά Rising Stars-Aνατέλλοντες αστέρες πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Προγράμματος «Πολιτισμός» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (ECHO), ενός δικτύου διεθνών συνεργασιών μεταξύ ευρωπαϊκών αιθουσών μουσικής, το οποίο στοχεύει στην προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών, στην ανάδειξη και διάδοση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και στην προβολή ανερχόμενων νέων ερμηνευτών ή μικρών σχημάτων από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α..


Κάθε χρόνο, ο ECHO επιλέγει έξι καλλιτέχνες με εξαιρετική επίδοση, οι οποίοι ως Rising Stars δίνουν συναυλίες στις αίθουσες-μέλη του ECHO. Από το 1995, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής μέσω του θεσμού των Rising Stars έχει συμβάλει στην ανάδειξη γνωστών, πλέον, καλλιτεχνών της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Μέσα από τις συναυλίες αυτές, νεαροί και διακεκριμένοι μουσικοί έρχονται σε επαφή με καινούργια ακροατήρια και έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουν στις μεγαλύτερες αίθουσες της Ευρώπης προγράμματα που έχουν επιλέξει οι ίδιοι. Είναι όλοι εξαιρετικοί στο είδος τους και αυστηρά επιλεγμένοι από τους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές των αιθουσών-μελών.

Σχετικές ειδήσεις
Οι Χορωδίες των Πανεπιστημίων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
22.11.2016 11:52
Τρία πολυφωνικά σύνολα ελληνικών πανεπιστημιακών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών (ΤΜΣ) ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια μεγάλη συναυλία χορωδιακής μουσικής που πραγματοποιείται το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του ετήσιου Κύκλου εκδηλώσεων του Μεγάρου Η ανθρώπινη φωνή.
Οι πόλεις της μουσικής - Μόσχα: συναυλία από την ΚΟΑ με τον Ούρος Λάγιοβιτς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
31.10.2016 15:47
Ο σπουδαίος Σλοβένος αρχιμουσικός Ούρος Λάγιοβιτς που ενθουσίασε το φιλόμουσο αθηναϊκό κοινό στις προηγούμενες συνεργασίες του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, επιστρέφει και πάλι στο πόντιουμ της Ορχήστρας, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Τo Koυαρτέτο Εγχόρδων της Φιλαρμονικής του Μονάχου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
14.10.2016 10:41
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται για μια ακόμη χρονιά τον Κύκλο Μουσικής Δωματίου, που φέτος αποτελείται από τρεις θεματικές ενότητες, η πρώτη από τις οποίες τιτλοφορείται «Μπετόβεν κοινός παρονομαστής».
Το Kyklos Ensemble «στα όρια του ρομαντισμού» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
14.07.2016 16:40
Το KYKLOS ENSEMBLE συνεχίζει τις αισθητικές του αναζητήσεις ερμηνεύοντας δημιουργίες καθοριστικές για την εξέλιξη όψεων της μουσικής του 20ού αιώνα, με δύο μοναδικές συναυλίες για τον ρομαντισμό, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η Νέλλη Σεμιτέκολο και ο Κωνσταντίνος Σφέτσας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
03.06.2016 16:39
Το Φεστιβάλ Αθηνών μας προσκαλεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια απολαυστική βραδιά μουσικής δωματίου από δύο καταξιωμένους σολίστ.