Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Ο νέος Ιερός Λόχος της Θήβας. Η θεσσαλική επενάσταση του 1878 – Αθανάσιος Καραπέτσας

Ο νέος Ιερός Λόχος της Θήβας. Η θεσσαλική επενάσταση του 1878 – Αθανάσιος Καραπέτσας

Από τις Εκδόσεις Ν. & Σ. Μπατσιούλας κυκλοφορεί το βιβλίο του Αθανάσιου Καραπέτσα, με τίτλο «Ο νέος Ιερός Λόχος της Θήβας. Η θεσσαλική επανάσταση του 1878» σε επιμέλεια του  Νίκου Μπατσιούλα.

Στις 24 Απριλίου 1877, η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία έχοντας στο πλευρό της αρκετά βαλκανικά κράτη. Η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά με καθυστέρηση, όμως οι Έλληνες βρίσκονται σε αναβρασμό βλέποντας τον πόλεμο αυτό μια ευκαιρία για να ελευθερωθούν οι υπόδουλοι Έλληνες της Θεσσαλίας, Ηπείρου και Μακεδονίας. Έτσι, τον Ιούλιο του 1877 γεννιέται από τους Λουκά Μπέλλο, Σπύρο Κουκούλεζα και Γεώργιο Πετούση η ιδέα της αναβίωσης του ιστορικού Ιερού Λόχου της Θήβας με στόχο την συμμετοχή του στον αναμενόμενο απελευθερωτικό αγώνα. Η ιδέα βρήκε υποστηρικτές στη Θήβα και έγινε πραγματικότητα, ενώ το σθένος και ο πατριωτικός ενθουσιασμός των Θηβαίων σύντομα επηρέασε όλους τους Έλληνες δημιουργώντας αντίστοιχους Ιερούς Λόχους, όπως αυτόν της Λαμίας ή των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και αυτού της Πάτρας με την ονομασία Αχαϊκός Λόχος.

Τελικά στις 21 Ιανουαρίου 1878 πραγματοποιείται η εισβολή των ελληνικών στρατευμάτων στη Θεσσαλία και πέντε μέρες αργότερα ο Ιερός Λόχος αποχωρεί από τη Θήβα. Λαμβάνει μέρος στις μάχες στον Πλάτανο, στα Φάρσαλα και στον Δομοκό, σε έναν μάταιο αγώνα αφού την ίδια περίοδο υπογραφόταν η ανακωχή μεταξύ Ρωσίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν επιθυμούσαν την συνέχιση του πολέμου.

 

 

Ο Καραπέτσας Αθανάσιος γεννήθηκε στη Στυλίδα Φθιώτιδας. Είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας, του Παντείου Πανεπιστημίου (Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης) και του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ζει και εργάζεται στη Θήβα από το 1987 ως δάσκαλος. Σήμερα είναι διευθυντής στο 6ο Δημοτικό Σχολείο.

 Έχει εκδώσει τα βιβλία: 

 • Όνειρα Ελπίδας, Θήβα 2002. (Ποιητική συλλογή)
 • Τάκης Λάππας, ο άνθρωπος που μας έμαθε τη γλώσσα του ’21, Εκδ. Κουλτούρα, Αθήνα 2002.
 • Το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας στις πλαγιές του Ελικώνα, Εκδ. Επτάλοφος, Αθήνα 2004.
 • Η Γερόντισσα της Ευαγγελίστριας Ανθούσα, Εκδ. Επτάλοφος, Αθήνα 2005.
 • Ιερός Λόχος Θηβών 1878, Εκδ. Κουλτούρα, Αθήνα 2006.
 • Η Μεταρρύθμιση του 1899, Μια χαμένη σελίδα στην ιστορία της εκπαίδευσης. Εκδ. Κουλτούρα. Αθήνα 2007.
 • Τα πέταλα της λήθης, Εκδ. Κουλτούρα, Αθήνα 2008. (Ποιητική συλλογή)
 • Σπύρος Ματσούκας, ο βάρδος της λευτεριάς. Εκδ. Μπατσιούλας, Αθήνα 2009.
 • Θύμιος Δάλκας. Ο δάσκαλος, ο ιστορικός. Έκδοση του Μορφωτικού Συλλόγου Λεβαδείας, Λεβάδεια 2010.
 • Η Παναγιά του Ελικώνα. Εκδ. Μαΐστρος Αθήνα 2011.
 • συλλογή , Εκδ. Momentum 2012.
 • Ο παπα-Μελέτης Θανάσου, 45 χρόνια διακονίας, Θήβα 2012
 • Στα μονοπάτια της αγάπης του Θεού, Εκδ. Αρχονταρίκη 2013
 • Σαν παραμύθι σαν αλήθεια, Αθήνα 2013
 • Ο νέος Ιερός Λόχος της Θήβας, Εκδ. Ν. & Σ. Μπατσιούλας, Αθήνα 2014

Έχει δημοσιεύσει λογοτεχνικά κείμενα και επιστημονικά άρθρα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας.

Σχετικές ειδήσεις
Παραμύθια με την Ξένια στην Καλαμάτα
16.11.2016 11:01
Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Βιβλιοθήκη του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στην παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλογεροπούλου σε εικονογράφηση Φίλιππου Φωτιάδη Παραμύθια με την Ξένια για να την ακούσετε να αφηγείται ζωντανά ένα από τα παραμύθια του βιβλίου!
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.