Η θεατρική ομάδα Ευ(φ)ορία του πολιτιστικού τμήματος του Συλλόγου εφοριακών, Ν. Θεσσαλονίκης, Ν. Κιλκίς και Ν. Χαλκιδικής, σε συνεργασία με το θέατρο Σοφούλη, παρουσιάζει την κωμωδία του Γκολντόνι, Όταν οι γυναίκες το γλεντούν.

        
Μετά την επιτυχημένη παράσταση «Ποια Ελένη;» που η θεατρική ομάδα Ευ(φ)ορία παρουσίασε την περασμένη θεατρική περίοδο, φέτος επανέρχεται με την σπαρταριστή κωμωδία του Ιταλού κλασικού κωμωδιογράφου και αναμορφωτή του θεάτρου Κάρλο Γκολντόνι, Όταν οι γυναίκες το γλεντούν.

Λίγα λόγια για το έργο

Καρναβάλι στη Βενετία. Όλη η πόλη ζει στο ρυθμό του Καρναβαλιού. Για τους βενετσιάνους, άνδρες και γυναίκες, αφεντικά και υπηρέτες, υπάρχει μόνο μία υποχρέωση στο διάστημα αυτό: να διασκεδάσουν! Και το παιχνίδι στήνεται αμέσως: Μια ευχάριστη ζάλη, ένα ξέφρενο στροβίλισμα όπου άνδρες και κυρίως οι γυναίκες παίζουν με τον έρωτα καλυμμένοι πίσω από την ασφάλεια που δίνουν οι μάσκες του Καρναβαλιού. Ένας γοητευτικός περαστικός, μια άτακτη κυρία και η φίλη της, μια περασμένης ηλικίας θεία που δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειές της για ανεύρεση γαμπρού, παιχνιδιάρες υπηρέτριες και άπιστοι σύζυγοι, ερωτευμένοι νέοι, ένας αιδεσιμότατος, ένας θεόκουφος στρατηγός, υπηρέτες, ορίστε η πινακοθήκη της ξέφρενης αυτής κωμωδίας, με τους καταιγιστικούς ρυθμούς φάρσας.

Ερωτικές παγίδες, πόθοι, παρεξηγήσεις και παιχνιδάκια στήνονται σε αυτή τη ρωγμή της κανονικής ζωής όπου όλα επιτρέπονται. Με το τέλος του Καρναβαλιού όλοι θα πρέπει να γυρίσουν στην κανονικότητά τους και να περιμένουν για έναν ολόκληρο χρόνο μέχρι το επόμενο Καρναβάλι.

Ο Κάρλο Γκολντόνι (1707-1793) υπήρξε ο μεγάλος ανανεωτής του ιταλικού θεάτρου δημιουργώντας την «κωμωδία χαρακτήρων» και στρέφοντας το βλέμμα του προς την πραγματική ζωή και τους ανθρώπους της. Έγραψε παραπάνω από διακόσιες κωμωδίες συνολικά, οι περισσότερες από τις οποίες αγαπήθηκαν πολύ στις μέρες του αλλά και σήμερα ακόμη βρίσκουν πολύ συχνά το δρόμο τους προς τη σκηνή, δικαιώνοντας τον συγγραφέα τους.

Η κωμωδία αυτή παραστάθηκε για πρώτη φορά στη Ρώμη το 1758 ενώ στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1969 σε σκηνοθεσία του Κυριαζή Χαρατσάρη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Σκηνοθεσία-Διασκευή: Παυλίνα Χαρέλα
Μουσική επιμέλεια: Μελέτης Νίγδελης – Παυλίνα Χαρέλα
Κοστούμια: Βεστιάριο Κ.Θ.Β.Ε
Χορογραφίες: Ευ(φ)ορία
Φωτισμοί: Μάνος Κόνσογλου
Hairstyling– Επιμέλεια μακιγιάζ: Giorgio
Βοηθός σκηνοθέτη: Όλγα Βαηνά
Trailer: Γιάννης Τσότσος

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Χαράλαμπος Αθανασιάδης, Νίκος Βαρδάρης, Όλγα Βαηνά, Αλεξάνδρα Γιαλούρη, Νέλλυ Γιαπουντζή, Όλγα Δάικου, Αλέξης Ζαχόπουλος, Σεβαστιανή Λευθεριώτη, Χρήστος Καραβασίλης, Δημήτρης Κιουρτσίδης, Θεολογία Μήλιου, Μίνα Μπαδάκη, Giorgio Μπέκας, Ηλίας Πρωτιβιώτης, Εμμανουήλ Τέλης, Πέρσα Σαπλαχίδου, Δήμητρα Τακαβάκογλου, Αθανασία Τοπαλίδου, Πελαγία Τσίκουλα