Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο της έκθεσης Εκ νέου, Μια νέα γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών (σε επιμέλεια: Δάφνης Βιτάλη, Δάφνης Δραγώνα, Τίνας Πανδή) παρουσιάζει την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, στις 20.00, μια διαφορετική ανάγνωση από την εικαστικό Πάκυ Βλασσοπούλου.

Με αφορμή το έργο της Explosions in the sky, Welcome ghosts, 2013, που παρουσιάζεται στην έκθεση, η Πάκυ Βλασοπούλου θα αφηγηθεί την ιστορία του καλλιτεχνικού βιβλίου με τίτλο Το Κλεμμένο Σερβίτσιο: Πλούτος & Πειρατεία, Οικογένειες & Πολιτική. Μια σύντομη εικονογραφημένη ιστορία για το πώς και το γιατί τα αντικείμενα κατασκευάζονται, χρησιμοποιούνται και συσσωρεύονται, 2013, της ομάδας Οι αρχιτέκτονες της Φάλαινας (Ίρις & Λήδα Λυκουριώτη, www.a-whale-s-architects.net).

Το Κλεμμένο Σερβίτσιο βασίζεται στο πραγματικό γεγονός μιας δικαστικής διαμάχης που εκτυλίχθηκε σε ένα νησί του Αιγαίου πριν από δύο χρόνια μεταξύ των μελών μιας οικογένειας ως αποτέλεσμα της κλοπής ενός κεραμικού σκεύους-οικογενειακού κειμηλίου.

Η καλλιτέχνις επιλέγει το συγκεκριμένο βιβλίο γιατί «στην ιστορία του περιγράφεται η ζωή ενός αντικειμένου και η επίδραση που ασκεί στην κοινωνία των ανθρώπων. Το αντικείμενο συνδέεται με τον τόπο παραγωγής του, την Ιστορία αυτού του τόπου αλλά και του ευρύτερου χάρτη, τις ιστορίες των ανθρώπων που κατέχουν το αντικείμενο και την αξία που το αντικείμενο φέρει».

Η Πάκυ Βλασσοπούλου, διερευνά στο έργο της τη σχέση της ύλης και του συναισθήματος στην τέχνη και στην καθημερινότητα. «Η ανάγνωση», αναφέρει, «δεν επιθυμεί να εξηγήσει το έργο που εκτίθεται στο ΕΜΣΤ αλλά να το προεκτείνει, να κινηθεί παράλληλα και να φωτίσει την ανθρώπινη σχέση με τα αντικείμενα».
 

Η έκθεση Εκ νέου, Μια νέα γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών θα διαρκέσει έως 23 Απριλίου 2014.