Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Το Κλεμμένο Σερβίτσιο στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Κλεμμένο Σερβίτσιο στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο της έκθεσης Εκ νέου, Μια νέα γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών (σε επιμέλεια: Δάφνης Βιτάλη, Δάφνης Δραγώνα, Τίνας Πανδή) παρουσιάζει την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, στις 20.00, μια διαφορετική ανάγνωση από την εικαστικό Πάκυ Βλασσοπούλου.


Με αφορμή το έργο της Explosions in the sky, Welcome ghosts, 2013, που παρουσιάζεται στην έκθεση, η Πάκυ Βλασοπούλου θα αφηγηθεί την ιστορία του καλλιτεχνικού βιβλίου με τίτλο Το Κλεμμένο Σερβίτσιο: Πλούτος & Πειρατεία, Οικογένειες & Πολιτική. Μια σύντομη εικονογραφημένη ιστορία για το πώς και το γιατί τα αντικείμενα κατασκευάζονται, χρησιμοποιούνται και συσσωρεύονται, 2013, της ομάδας Οι αρχιτέκτονες της Φάλαινας (Ίρις & Λήδα Λυκουριώτη, www.a-whale-s-architects.net).


Το Κλεμμένο Σερβίτσιο βασίζεται στο πραγματικό γεγονός μιας δικαστικής διαμάχης που εκτυλίχθηκε σε ένα νησί του Αιγαίου πριν από δύο χρόνια μεταξύ των μελών μιας οικογένειας ως αποτέλεσμα της κλοπής ενός κεραμικού σκεύους-οικογενειακού κειμηλίου.


Η καλλιτέχνις επιλέγει το συγκεκριμένο βιβλίο γιατί «στην ιστορία του περιγράφεται η ζωή ενός αντικειμένου και η επίδραση που ασκεί στην κοινωνία των ανθρώπων. Το αντικείμενο συνδέεται με τον τόπο παραγωγής του, την Ιστορία αυτού του τόπου αλλά και του ευρύτερου χάρτη, τις ιστορίες των ανθρώπων που κατέχουν το αντικείμενο και την αξία που το αντικείμενο φέρει».


Η Πάκυ Βλασσοπούλου, διερευνά στο έργο της τη σχέση της ύλης και του συναισθήματος στην τέχνη και στην καθημερινότητα. «Η ανάγνωση», αναφέρει, «δεν επιθυμεί να εξηγήσει το έργο που εκτίθεται στο ΕΜΣΤ αλλά να το προεκτείνει, να κινηθεί παράλληλα και να φωτίσει την ανθρώπινη σχέση με τα αντικείμενα».
 

Η έκθεση Εκ νέου, Μια νέα γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών θα διαρκέσει έως 23 Απριλίου 2014.  

Σχετικές ειδήσεις
Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα: έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης
28.11.2016 17:09
Σημαντικές πτυχές της νεώτερης και σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την έννοια του τόπου και τη σημασία του ως πεδίου αισθητικής, καλλιτεχνικής και ευρύτερα πολιτισμικής αναζήτησης, θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του αφιερωματικού «Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016».
Διαιρεμένες μνήμες 1940-1950: Έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
17.11.2016 11:31
Στις 7 Δεκεμβρίου 2016 θα εγκαινιαστεί η νέα έκθεση με τίτλο ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 1940-1950. Η απόσταση ανάμεσα στην ιστορία και το βίωμα, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Είναι μία έκθεση του Goethe-Institut Thessaloniki σε συνδιοργάνωση με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου.
Η περίπτωση Καποδίστρια: oμαδική εικαστική έκθεση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
06.10.2016 12:16
Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 στις 20.00 εγκαινιάζεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο η ομαδική εικαστική έκθεση Η Περίπτωση Καποδίστρια σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού. Η έκθεση αποτελεί ένα μικρό αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα πολιτικό Ιωάννη Καποδίστρια, όπου ζωγραφικά και γλυπτά έργα διακεκριμένων και ανερχόμενων Ελλήνων εικαστικών συνομιλούν με αντικείμενα του Κυβερνήτη από τις συλλογές του Μουσείου.
Γλυπτικός Λόγος: Έκθεση σύγχρονης γλυπτικής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
15.07.2016 15:57
Με ιδιαίτερη συγκίνηση τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, εγκαινιάζει στο ανανεωμένο Αίθριο του Μουσείου την παρουσίαση έργων καταξιωμένων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος.
Παιχνίδι και Αντικείμενο Θεάτρου: Έκθεση του Σωτήριου Μίχου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
30.06.2016 15:29
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση Σ. Μίχου Παιχνίδι και Αντικείμενο Θεάτρου_ΔΩΡΕΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΜΙΧΟΥ (1936-2010), από τις 7 Ιουλίου έως τις 30 Οκτωβρίου 2016.