Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Ίγμα, η Ανατολή. Ένα ταξίδι στην προϊστορία – Αγγέλα Μάλμου

Ίγμα, η Ανατολή. Ένα ταξίδι στην προϊστορία – Αγγέλα Μάλμου

Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο της Αγγέλας Μάλμου, με τίτλο «Ίγμα, η Ανατολή. Ένα ταξίδι στην προϊστορία».

Το βιβλίο Ίγμα, η Ανατολή τιμήθηκε το 2012 από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά με το βραβείο που αθλοθέτησαν οι εκδόσεις Κέδρος στη μνήμη της σπουδαίας συγγραφέα Κίρας Σίνου, που ασχολήθηκε συστηματικά στα βιβλία της με την προϊστορία.

Σήμερα ελάχιστα ευρήματα μαρτυρούν την καθημερινότητα των πρώτων ανθρώπων. Είμαστε όμως σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο άνθρωπος, ως κοινωνικό oν, έζησε από την αρχή σε οργανωμένες ομάδες, μέσα στις οποίες αναπτύχθηκαν οι σχέσεις και αναδείχτηκαν οι αδυναμίες και τα προτερήματα των μελών τους. Το βιβλίο αυτό μας μεταφέρει στο πολύ μακρινό εκείνο παρελθόν του ανθρώπινου είδους. Η μικρούλα Ιγμ έζησε σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη. Εκείνη ανήκε στο είδος του ανθρώπου του Νεάντερταλ. Την ίδια όμως περίοδο έκανε την εμφάνισή του ένα νέο ανθρώπινο είδος, ο άμεσος πρόγονος των σύγχρονων ανθρώπων, ο Homo Sapiens, δηλαδή ο σοφός άνθρωπος, όπως τον ονόμασαν οι μελετητές ανθρωπολόγοι. Ο αγώνας επιβίωσης του κατώτερου πολιτισμικά είδους του ανθρώπου του Νεάντερταλ έγινε τότε ακόμη δυσκολότερος. Η Ιγμ, με τη συμπαράσταση του καλού της φίλου Σά-γιου, με τη βοήθεια του κουταβιού της του Γκούλι και με όπλα της την εξυπνάδα, τη φαντασία, τη σύνεση και τον αλτρουισμό, κατορθώνει να φέρει ελπίδα και μέλλον στη φυλή της.

Μια περιπέτεια που μας ταξιδεύει στα προϊστορικά χρόνια, όπως τα έζησαν οι πρόγονοί μας στον ελλαδικό χώρο.

 

Η Αγγέλα Μάλμου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο, αλλά στα χρόνια της εφηβείας της εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στα Χανιά, τον τόπο καταγωγής της. Σπούδασε προσχολική αγωγή και ειδικεύτηκε στην εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Συνέχισε τις σπουδές της στο τμήμα Μεσαιωνικών και Νεότερων Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής. Στα χρόνια που ακολούθησαν απέκτησε master στην Παιδική Λογοτεχνία από το τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Υπηρέτησε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως νηπιαγωγός και για εννέα χρόνια ήταν σχολική σύμβουλος Π.Α. Δυτικής Κρήτης. Το 2005 τιμήθηκε με έπαινο από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για τα προγράμματα φιλαναγνωσίας που εφάρμοσε κατά καιρούς στα σχολεία και τον ίδιο χρόνο βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά με το βραβείο θεατρικού έργου για παιδιά για το κείμενό της Κρητών θυσία. Την επόμενη χρονιά βραβεύτηκε και πάλι με το ίδιο βραβείο από τον ίδιο φορέα για το θεατρικό της έργο Λυγερή. Το 2012, συμμετέχοντας για τρίτη φορά στο διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς στην κατηγορία του μυθιστορήματος με θέμα τη ζωή των προϊστορικών ανθρώπων, βραβεύεται για την Ίγμα της, με αθλοθέτη εκδοτικό οίκο τον ΚΕΔΡΟ. Κείμενά της, πεζά και έμμετρα, έχουν δημοσιευτεί σε ανθολογίες, εφημερίδες και περιοδικά, ενώ θεατρικά έργα της έχουν ανέβει από διάφορες θεατρικές ομάδες. Παράλληλα ασχολείται με τη ζωγραφική και την αγιογραφία. Με την ιδιότητα της εικονογράφου έχει κάνει τις ζωγραφιές σε τρία παιδικά βιβλία. H Ίγμα, η Ανατολή είναι το πρώτο της κείμενο που γίνεται βιβλίο.

Σχετικές ειδήσεις
 H Ελευθερία και το ταξίδι της ελληνικής σημαίας - Πηνελόπη Μωραΐτου
17.10.2016 09:53
Από τις Εκδόσεις Πορφύρα κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο, H Ελευθερία και το ταξίδι της ελληνικής σημαίας της Πηνελόπης Μωραΐτου σε εικονογράφηση Πέγκυς Φούρκα.
Αν θες να πας ταξίδι στο φεγγάρι - Αργυρώ Πιπίνη
04.10.2016 13:25
Από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο, Αν θες να πας ταξίδι στο φεγγάρι, της Αργυρώς Πιπίνη, εικονογράφηση Εριφύλης Αράπογλου.
Το «Δώρο» από το ΚΘΒΕ στο 4ο Φεστιβάλ Θεάτρου για παιδιά και εφήβους της ΔΕΘ
19.08.2016 14:20
«Το Δώρο» μετά το μεγάλο καλοκαιρινό ταξίδι του στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστεί στο Παιδικό Φεστιβάλ της ΔΕΘ, που τελεί υπό την αιγίδα του ΚΘΒΕ, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016 στις 19.00, στην υπαίθρια σκηνή του μεγάλου Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης.
Το ταξίδι των ζώων στην Ελλάδα - Μάνος Μακαρίδης
08.07.2016 12:01
Από τις εκδόσεις Οσελότος κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο, Το ταξίδι των ζώων στην Ελλάδα του Μάνου Μακαρίδη
Το δικό τους ταξίδι - Αργυρώ Πιπίνη
23.06.2016 11:37
Από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο Το δικό τους ταξίδι της Αργυρώς Πιπίνη σε εικονογράφηση Μαριλένας Μελισσηνού.