Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Ο Βούδας και η Αγάπη - Λάμα Όλε Νύνταλ

Ο Βούδας και η Αγάπη - Λάμα Όλε Νύνταλ

Ο Εκδοτικός οίκος Διαμαντένιος Δρόμος κυκλοφορεί το βιβλίου του Λάμα Όλε Νύνταλ, με τίτλο «Ο Βούδας και η Αγάπη» σε μετάφραση του Στράτου Κεχαγιόγλου.

 

«Ο Βούδας και η Αγάπη». Δυο διαχρονικές έννοιες!

Από τη μια, ο Βούδας, που σημαίνει το «αφυπνισμένο» και «πλήρως εξελιγμένο πνεύμα» και από την άλλη, η αγάπη, που στο Βουδισμό είναι μια από τις απόλυτες ιδιότητες του πνεύματός μας.

Ίσως πολλοί έχουν την αόριστη και αβάσιμη ιδέα πως ο Βουδισμός είναι μια θρησκεία ή ένα σύστημα διδασκαλιών και μεθόδων που εφαρμόζεται σε συνθήκες μοναχισμού, αγαμίας και απάρνησης. Μπορεί ο ιστορικός Βούδας Σακυαμούνι μετά τη φώτισή του να έζησε ως μοναχός και να είχε πολλούς μοναχούς ως μαθητές, όμως πολλοί άλλοι μαθητές του ήταν λαϊκοί και αρκετοί από αυτούς «γιόγκι», δηλαδή άνθρωποι που έζησαν μαζί με σύντροφο και πραγμάτωσαν, μέσω της συντροφικότητας, τη φώτιση.

 

Ο λαϊκός βουδιστής δάσκαλος Όλε Νύνταλ, τα τελευταία σαράντα χρόνια περιοδεύει δυο φορές το χρόνο σ’ ολόκληρη την υφήλιο και έχει χιλιάδες λαϊκούς μαθητές σε όλο τον κόσμο. Είναι γνώστης τόσο των ύψιστων θεωρήσεων και μεθόδων του Βουδισμού όσο και των δρώμενων του κόσμου και της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Στο παρόν βιβλίο, εξερευνά την αγάπη και τη συντροφικότητα, από τη βουδιστική σκοπιά. Εξηγεί πώς μια βουδιστική προσέγγιση των σχέσεων μπορεί να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε το πνεύμα μας, να εγκαταλείψουμε τις άσχημες συνήθειες και να αξιοποιήσουμε τη συντροφική ζωή για την ανάπτυξή μας και για το όφελος όλων των γύρω μας.

Δίχως δογματισμό και ηθικολογία, αλλά με σοφία και ένα ελεύθερο πνεύμα, εξηγεί τον καρμικό σύνδεσμο μεταξύ των ανθρώπων, τη θεμελιώδη τάση για αναζήτηση της ευτυχίας μέσω της ερωτικής σχέσης και παρέχει πρακτικές συμβουλές για όλα τα ζητήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα σύγχρονο ζευγάρι: προσκόλληση, χωρισμό, οικογένεια, διαζύγιο, υιοθεσία, θάνατο του συντρόφου κ.ά.

Επίσης αναλύει όλο το σύστημα των βουδιστικών διδασκαλιών σχετικά με την απόλυτη ιδιότητα που γενικά ονομάζουμε αγάπη, δηλαδή τα ονομαζόμενα Τέσσερα Αμέτρητα, τα οποία είναι: η Αμέτρητη Αγάπη, ως ευχή ώστε όλα τα όντα να είναι ευτυχισμένα, η Αμέτρητη Ευσπλαχνία, ώστε όλα τα όντα να απαλλαγούν από κάθε δυστυχία, η Αμέτρητη Συμμετοχική Χαρά για όλα τα ουσιαστικά πράγματα που συμβαίνουν στους άλλους και η Αμέτρητη Αταραξία, που είναι η κορωνίδα της ευγενούς αυτής ιδιότητας, δηλαδή η διατήρηση της ίδιας φιλεύσπλαχνης στάσης προς όλους, εχθρούς ή φίλους, καλούς ή κακούς.

Το τελευταίο μέρος του βιβλίου εστιάζει στις βουδιστικές τάντρες, δηλαδή στις ύψιστες βουδιστικές θεωρήσεις και μεθόδους. Εδώ, μέσω της ένωσης των ιδιοτήτων και ενεργειών του άνδρα και της γυναίκας επιτυγχάνεται η φώτιση, δηλαδή η πλήρης ανάπτυξη του πνεύματος.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως οι διαλογισμοί που παρατίθενται σε κάθε κεφάλαιο αποτελούν ένα πρακτικό εργαλείο για τον καθένα που εμπνέεται από τις θεωρήσεις αυτές, ώστε η άμεση εμπειρία να επαληθεύσει τη διανοητική κατανόηση.                  

 

«Στην πραγματικότητα, στον τομέα της αγάπης και της διαίσθησης οι σοφοί άνδρες πάντα άκουγαν τις γυναίκες τους. Σ’ αυτή την αρένα, οι κυρίες είναι οι μεγάλοι παιδαγωγοί. Εάν ένας άνδρας προσπαθήσει να κατανοήσει τις εσωτερικές καταστάσεις

της γυναίκας, το δυνατό και γοητευτικό φάσμα των συναισθημάτων της, αρχικά θα εκπλαγεί, αλλά στη συνέχεια θα εισαχθεί σε ένα πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό. Στην πορεία θα δει τον εαυτό του ως φίλο της, ως προστάτη και βοηθό της και θα της προσφέρει ασφάλεια, αυτοπεποίθηση και χαρά. Η ώριμη γυναίκα από την πλευρά της με φυσικό τρόπο θα μελετήσει τί μπορεί να κάνει για τον άνδρα και πιθανά για τη μελλοντική οικογένειά τους. Ο καθένας που επιθυμεί να απολαύσει μια ευτυχισμένη σχέση, δεν θα πρέπει να σκέφτεται το τι μπορεί να αποκομίσει. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το τι μπορεί να δώσει…»

Σχετικές ειδήσεις
Παραμύθια με την Ξένια στην Καλαμάτα
16.11.2016 11:01
Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Βιβλιοθήκη του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στην παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλογεροπούλου σε εικονογράφηση Φίλιππου Φωτιάδη Παραμύθια με την Ξένια για να την ακούσετε να αφηγείται ζωντανά ένα από τα παραμύθια του βιβλίου!
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.