Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Σε φιλώ, Χέρμπερτ Άχτερνμπους στον Κινητήρα

Σε φιλώ, Χέρμπερτ Άχτερνμπους στον Κινητήρα

Το έργο του Χέρμπερτ Άχτερνμπους, με τίτλο Σε φιλώ παρουσιάζει ο Κινητήρας Studio, για λίγες παραστάσεις από τις 8 Μαρτίου 2014.


Λίγο πριν το Β' Παγκόσμιο πόλεμο γεννιέται στο ταραγμένο Μόναχο ένα αγόρι, ο  Χέρμπερτ. Σε πολύ τρυφερή ηλικία εγκαταλείπεται από τη μητέρα του, Λουίζε,  κάπου, σε κάποιο χωριό στο δάσος της Βαυαρίας. Εκεί μεγαλώνει με τη γιαγιά  του. Μοναδική επικοινωνία ανάμεσα στη μητέρα και το γιο αποτελεί η αλληλογραφία. Η Λουίζε παραμένει εγκλωβισμένη στο ναρκισσιστικό και  μελοδραματικό της κόσμο και ο Χέρμπερτ περνάει τα παιδικά και εφηβικά του  χρόνια επιζητώντας επίμονα, εναγώνια αλλά και μάταια την παρουσία της. Η  Μορφή της «ιδιάζουσας» και βασανισμένης θείας του, Έλλα, αποκαλύπτει τη  βαναυσότητα της εποχής.


Ο Γερμανός συγγραφέας Χέρμπερτ Άχτερνμπους γράφει για να εξιλεωθεί, να λυτρωθεί από το βάρος ενός ζοφερού παρελθόντος. Γράφει για να υπάρξει. Αυτοβιογραφείται.


Η παράσταση επιχειρεί να προσεγγίσει με τρυφερότητα, χιούμορ και κατανόηση τη  διαδρομή του Χέρμπερτ Άχτερνμπους. Σε έναν κόσμο κατακερματισμένο, κοιτάζει  κατάματα το παρελθόν και στεκεται όρθιος στο παρόν. Το χειμαρρώδες έργο του  διανοούμενου, ζωγράφου, κινηματογραφιστή και αβάν-γκαρτ καλλιτέχνη στην εξαιρετική μετάφταση και διασκευή των Γιώργου Δεπάστα κα Νίκου Μαστοράκη, διεισδύει στο  περιθώριο της υπαρξιακής αναζήτησης, υπονομεύοντας όλες  μας  τις βεβαιότητες.


Ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Παναγόπουλος (Α' Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου ΥΠΠΟ 2012) διασκεύαζει εκ νέου το κείμενο που πρωτοανέβηκε  το 1995 στο θέατρο Εμπρός. Είναι μόλις η τρίτη φορά -η δεύτερη ήταν το 1998  στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας- που παίζεται στη χώρα μας κείμενο του Άχτερνμπους.


Σκηνοθεσία - Διασκευή: Παναγιώτης Παναγόπουλος
Σκηνικά: Γιώργος Πλακωτάρης
Φωτισμοί: Λίνος  Μειτάνης
Φωτογραφίες:  Ελευθερία  Ευθυμιάτου
Βοηθός  σκηνοθέτη: Εύδοξία Παπαχρήστου

Ερμηνεύουν: Ιζαμπέλα Κυριαζή, Παρασκευή Πατελάκη, Φώτης  Τσοτουλίδης

Σχετικές ειδήσεις
Οι Κυνικοί στον Άδη επιστρέφουν στο Εργαστήρι Μαιρηβή
15.11.2016 15:46
Στο πλαίσιο της δραστηριότητας «Έλληνες κουκλοπαίκτες», παρουσιάζεται φέτος η παράσταση θεάτρου σκιών «Οι Κυνικοί στον Άδη» του Δημήτρη Μικιού, που απευθύνεται σε εφηβικό και ενήλικο κοινό, διασκευή από τους «Νεκρικούς Διαλόγους» του Λουκιανού.
Σκάσε ή Η χαμένη παντόφλα του Μανώλη Καρέλη, της Χριστίνας Σαμπανίκου στον Κινητήρα
17.10.2016 13:50
Οι Βίκυ Αδάμου και η Χριστίνα Σαμπανίκου - από τα βασικά μέλη του καλλιτεχνικού δικτύου του ΚΙΝΗΤΗΡΑ- επιστρέφουν στο σπίτι τους, τον Κινητήρα και παρουσιάζουν από τις 5 Νοεμβρίου σε επανάληψη για δεύτερη χρονιά την παράσταση που κέρδισε κοινό και κριτικούς «Σκάσε ή Η Χαμένη Παντόφλα του Μανώλη Καρέλη», μία μαύρη ανατρεπτική κωμωδία με θέμα την προσωπική κρίση ενός άνεργου εργένη σαραντάρη.
Αφιέρωμα στον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
16.09.2016 15:30
Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19:00 παρουσιάζεται στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου αφιέρωμα στον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα σε συνεργασία με τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.
Αγαπημένε μου Χέρμπερτ, του Χέρμπερτ Άχτερνμπους στο Θέατρο Τέχνης
24.03.2016 15:57
Το Θέατρο Τέχνης παρουσιάζει το αριστούργημα του Χέρμπερτ Άχτερνμπους «Αγαπημένε μου Χέρμπερτ» στη σκηνή της Φρυνίχου.
Η χώρα στον πάτο του Νίκου Περέλη στον Λύχνο Τέχνης και Πολιτισμού
16.03.2016 12:37
Η παράσταση Η χώρα στον πάτο του Νίκου Περέλη έρχεται από τις 21 Μαρτίου 2016 στον Λύχνο Τέχνης και Πολιτισμού.