Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Τoujours un peu plus loin, έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Κολτούκη στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Τoujours un peu plus loin, έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Κολτούκη στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών παρουσιάζεται η ατομική έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Κολτούκη με τίτλο: “toujours un peu plus loin” - πάντα λίγο πιο μακριά.


Μέσα απο 31 ασπρόμαυρες φωτογραφίες που εστιάζουν στον άνθρωπο και απεικονίζουν την καθημερινότητα, το μυστήριο και την ποίηση της ζωής , ο καλλιτέχνης επιχειρεί να μας οδηγήσει, σαν μια υπαρξιακή Οδύσσεια , στο βάθος του εαυτού μας για να ξαναβρούμε την χαμένη μας αθωότητα, και να σώσει όσο μπορεί εκείνη τη ματιά που δε γίνεται παρά να ανήκει μόνο στους χαμένους παραδείσους.


Αν και μας φέρνει εικόνες μακρινές απ' όλο τον κόσμο, Κούβα, Ρωσία, χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Αφρική, Άπω Ανατολή κλπ, μας κάνει να συνειδητοποιούμε ότι το πιο μακριά μπορεί να είναι πολλές φορές και το πιο κοντινό. Εξ ού και ο τίτλος της έκθεσης τον οποίο εμπνεύστηκε απο τον άπατρι ταξιδιώτη και τυχοδιώκτη τον χάρτινο ήρωα Corto Maltese του Hugo Pratt και το άλμπουμ “toujours un peu plus loin”.


Ο Κολτούκης πολίτης του κόσμου και  παθιασμένος ταξιδιώτης  μαγεμένος απο την περιπετειώδη ζωή του Corto Maltese  ενδιαφέρεται για όλους τους ξεχασμένους ανθρώπους. Ανώνυμους, παιδιά φτωχογειτονιών, τους εργάτες, τις μητέρες και τους ερωτευμένους, μέσα σε ατμοσφαιρικά τοπία.  Με το δικό του βλέμμα αφυπνίζει  και το δικό μας κάνοντας την καρδιά μας να χτυπάει και να αναρωτιόμαστε έαν θα μπορούσαμε  “να ζούμε ποιητικά την κάθε στιγμή και να τη βλέπουμε πάντα με τα καινούργια αθώα μάτια των παιδιών”.


To ζητούμενο ο άνθρωπος πάντα και παντού, η ανθρώπινη στιγμή μέσα στο χρόνο καθώς επίσης και το όνειρο για μια ζωή ελεύθερη και συναρπαστική μακριά απο κανόνες, δεσμέυσεις και περιορισμούς. Εικαστικός με μεγάλη ευαισθησία, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ταξιδεύει με συνοδοιπόρο τη φωτογραφική του μηχανή, φωτογραφίζοντας χωρίς να τον νοιάζουν τα τουριστικά μέρη θέλοντας να πιάσει τον παλμό, και να πάρει τη γεύση του κάθε μέρους που επισκέπτεται. Μακριά απο τα στούντιο , το καθημερινό περιβάλλον , την ασφάλεια, την οικογένεια και την εξουθενωτική ρουτίνα, περιπλανιέται, με μποέμικη διάθεση  έχοντας μια ποιητική προσέγγιση της καθημερινότητας,  αναζητώντας την ουσία της στιγμής, τους ανθρώπους που του προσφέρουν την ακτινοβολία της νεότητάς τους, την αγωνία της εφηβείας τους, τον πόνο της αγάπης τους και των σωθικών τους. Δεν είναι ότι δεν γνωρίζει τη φρίκη αυτής της ζωής. Επίτηδες όμως επιλέγει να ανακαλύπτει και να ξετρυπώνει τα θαυμαστά της δώρα.   


Ο Βασίλης Κολτούκης σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Στην τέχνη της φωτογραφίας μυήθηκε απο τη συνάντηση που είχε   με τον σπουδαίο γάλλο φωτογράφο και ουμανιστή Edouard Boubat. Οι φωτογραφίες του Κολτούκη πέρα απο την αισθητική απόλαυση και το ταξίδι αυτογνωσίας, που μπορούν να μας προσφέρουν μπορούν να ειδωθούν και ως μια διεργασία επούλωσης μπροστά στην άκρατη κατανάλωση, την απληστία, τον εγωϊσμό και γενικώς στο τέλμα που μαστίζει τις ανεπτυγμένες κοινωνίας.


Όπως λέει και ό ίδιος “η ματιά μου κουβαλά τον ποιητικό ρεαλισμό. Ξεφεύγει δηλαδή απο την πραγματικότηατα και επιχειρεί να ανοίξει ορίζοντες στο όνειρο, τη φαντασία τη νοσταλγία.”


Το εικαστικό έργο του Βασίλη Κολτούκη έχει παρουσιασθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά έντυπα.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση της Νέλλας Γκόλαντα στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
21.02.2017 17:17
Η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζει την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017 την ατομική έκθεση της Νέλλας Γκόλαντα με τίτλο: Η εμπλοκή του χώρου: από τα Χαρακτικά στα “Κατοικημένα Γλυπτά Τοπία”.
Crossing the lines: έκθεση του STMTS στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
23.11.2016 13:54
Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 στις 7.30 μ.μ. εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής «Crossing the lines» τoυ STMTS.
Déjà vu: ομαδική έκθεση φωτογραφίας στο cafe-bar Mob
26.09.2016 12:32
Mία κρυφή αποστολή, 65 φωτογραφίες, άπλετο φως. Το Photoglobe Seminars αναλαμβάνει αυτήν τη φορά μία σημαντική, κρυφή αποστολή: Να «φωτίσει» με φωτογραφίες του έναν όροφο στην πόλη.
Jazz Moments: έκθεση φωτογραφίας του Ανδρέα Ζαχαράτου στην Αίθουσα Τέχνης ΙΑΝΟS
29.03.2016 14:08
Η Αίθουσα Τέχνης ΙΑΝΟS εγκαινιάζει την Τρίτη 5 Απριλίου την έκθεση φωτογραφίας του Ανδρέα Ζαχαράτου, με τίτλο Jazz Moments.
Έκθεση ζωγραφικής της Αμαλίας Ζογλοπίτου στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
29.02.2016 14:14
Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζεται η δεύτερη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Αμαλίας Ζογλοπίτου την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016 στις 7.30 μ.μ.