Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Βαγγέλης Στεφανόπουλος: Το Singlarity είναι σχεδιασμένο για αυτούς που τους αρέσει να αφοσιώνονται στην εμπειρία της μουσικής ακρόασης

Βαγγέλης Στεφανόπουλος: Το Singlarity είναι σχεδιασμένο για αυτούς που τους αρέσει να αφοσιώνονται στην εμπειρία της μουσικής ακρόασης

Οι Singularity Project ανεβαίνουν στη σκηνή του Gazarte για μία ξεχωριστή τζαζ συναυλία , την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014. Ο Βαγγέλης Στεφανόπουλος, υπεύθυνος για τις πρωτότυπες συνθέσεις που πλαισιώνουν τους αυτοσχεδιασμούς του γκρουπ και ένα από τα δυνατά ονόματα της νέας ελληνικής τζαζ σκηνής, απάντησε στις ερωτήσεις μας για τους Singularity Project αλλά και το ήδη γνωστό Vagelis Stefanopoulos Trio, το επερχόμενο live και το αναμενόμενο cd! Καλή "Προακρόαση" λοιπόν…!

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

Culturenow.gr: Singularity Project! Πώς προέκυψε το σχήμα; Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα της βραδιάς της 16ης Φεβρουαρίου!

Βαγγέλης Στεφανόπουλος: Το project προέκυψε από την καθαρή αγάπη για την μουσική και την αμοιβαία εκτίμηση που έχουμε ο ένας για τον άλλο. Ξεκίνησε χωρίς ιδιαίτερες βλέψεις οι οποίες όμως στην συνέχεια εμποτίστηκαν στο μυαλό μου όταν συνειδητοποίησα πόσο καλό είναι το αποτέλεσμα που βγαίνει από αυτή την σύμπραξη αλλά και πόσο ευχάριστη η διαδικασία.  

Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει μερικές παλιότερες συνθέσεις μου από το “Sailing on a marsipus” με αρκετά παραλλαγμένες ενορχηστρώσεις αλλά και καινούργιες συνθέσεις γραμμένες ειδικά για αυτό το σχήμα.

 

Cul.N.: Ήδη το Vagelis Stefanopoulos Trio έχει παρουσιάσει πολύ όμορφες συναυλιακές τζαζ βραδιές! Το Singularity Project  προέκυψε από μία ανάγκη μουσικής διεύρυνσης;

Β.Σ.: Στο “Sailing on a marsipus” του τρίο μπορεί κάποιος να ακούσει επιρροές από την Αφρικάνικη και την Αφροκουβανέζικη παράδοση. Ο Deji και ο Yoel που πρεσβεύουν αυτά τα ιδιώματα ολοκληρώνουν αυτήν την πλευρά με τον καλύτερο τρόπο. Επίσης, συν αυτών των δυο, έχοντάς έναν σολίστα όπως τον David Lynch στην ομάδα ταυτίζει τον ρόλο μου περισσότερο με αυτόν του συνθέτη παρά του σολίστα. Αυτό το γεγονός μου επιτρέπει να βλέπω την μουσική από άλλη σκοπιά και είναι κάτι που απολαμβάνω αρκετά. Επίσης το να έχεις στην παλέτα σου τα χρώματα και τις ικανότητες αυτών των μουσικών το θεωρώ προνόμιο και για αυτό και έχω δουλέψει όσο μπορούσα για να προσφέρω στην ομάδα τις καλύτερες μου συνθέσεις.

 

Cul.N.: Οι μουσικές του σχήματος (Singularity Project) είναι διαφορετικές και καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος ειδών. Θα θέλατε να μας συστήσετε τον ήχο του σχήματος;

Β.Σ.: Ο ήχος του σχήματος είναι εκ της φύσεως των οργάνων που το απαρτίζουν πιο ισχυρός από του τρίο. Τα μέλη του Singularity Project προέρχονται από διάφορες γωνιές του πλανήτη (Κούβα, Νιγηρία, Ελλάδα, ΗΠΑ) και αυτό σε συνδυασμό με το ειδικό βάρος του καθενός από τους μουσικούς είναι ένα στοιχείο που κάνει το γκρουπ αυθεντικό και ιδιαίτερο. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα σε κάποιον να περιμένει να ακούσει ένα αρκετά δυναμικό και ποικίλο σύνολο από συνθέσεις, αυτοσχεδιασμούς χωρίς εγωπάθεια και διάθεση εντυπωσιασμού και ενορχηστρώσεις που καθηλώνουν είτε χαϊδεύοντας ή σοκάροντας τον ακροατή.

 

Cul.N.: Αναμένεται το νέο σας άλμπουμ; Πότε να το περιμένουμε και πώς θα το χαρακτηρίζατε;

Β.Σ.: Το Singlarity είναι σχεδιασμένο για αυτούς που τους αρέσει να αφοσιώνονται στην εμπειρία της μουσικής ακρόασης. Είναι από τα άλμπουμ που απολαμβάνει κανείς μόνος του γιατί η μαγεία κρύβεται στις λεπτομέρειες αλλά και στην διαδοχή των ιδεών που σχετίζονται μεταξύ τους σαν ένα κινηματογραφικό σενάριο . Η ημερομηνία κυκλοφορίας είναι ακόμα υπό συζήτηση με το πιο πιθανό σενάριο να οριστεί για το τέλος της χρονιάς.

   

Cul.N.: Μετά το Gazarte θα ακολουθήσουν και άλλες εμφανίσεις παρουσίασης του cd;

Β.Σ.: Το Gazarte είναι για μένα ο ιδανικός χώρος για να παρουσιάσω την μουσική που αγαπώ, όπως της αξίζει και είναι σίγουρα η καλύτερη αφετηρία για ένα τέτοιο project. Οι προσπάθειες μας αυτή τη στιγμή στρέφονται προς το εξωτερικό παρόλα αυτά ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε κάποιες εμφανίσεις σε μερικούς από τους υπέροχους ανοιχτούς χώρους που διαθέτει η χώρα μας σε αφθονία.

 

Οι Singularity Project ανεβαίνουν στη σκηνή του Gazarte για μία ξεχωριστή τζαζ συναυλία, την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Μύρων Μιχαηλίδης: Η Λυρική πρέπει να έχει παλέτα συνολικής προσφοράς στην κοινωνία
27.01.2017 13:59
Το όνομα του Μύρωνα Μιχαηλίδη έχει συνδεθεί με την μεγάλη περίοδο της εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Εκατοντάδες Έλληνες θεατές που μέχρι πρότινος δεν είχαν επαφή με το λυρικό τραγούδι, προσήλθαν στο Ολύμπια, το Μέγαρο Μουσικής και το Ηρώδειο για να απολαύσουν διαχρονικές όπερες. Αποδείχθηκε ένας από τους πιο παραγωγικούς καλλιτεχνικούς διευθυντές και συνέπεσε η δική του θητεία με την προετοιμασία και τη μεταφορά του οργανισμού στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η ευθύνη μεγάλη και όπως λέει χαρακτηριστικά: «Είναι ο αγώνας μας συνεχώς. Να συνεργαζόμαστε ώστε να βρίσκουμε λύσεις μέσα στην κρίση και να απομακρύνουμε τις δυσκολίες. Κάνουμε το ωραιότερο πράγμα που υπάρχει, τη μουσική και θέλουμε να φέρνουμε τον κόσμο σε επαφή μαζί της».
Μουσική περί Έρωτος στις Άλλες Παράλληλες του Πόρτα
17.01.2017 13:04
Λίγο πριν ανοίξει η Πόρτα για τις Άλλες Παράλληλες, ζητήσαμε από τους καλλιτέχνες Mislav Rezic, Νέλλη Μαυροειδή, Κορνήλιο Σελαμσή, Τάση Χριστογιαννόπουλο και το σύνολο Ventus Ensemble να μας δώσουν το στίγμα από τις "τολμηρές" συναυλίες κλασικής μουσικής που πρόκειται να παρακολουθήσουμε.
Μανώλης Μητσιάς: Ένα ταξίδι στην μελοποιημένη ποίηση
28.11.2016 14:15
Ο Μανώλης Μητσιάς έχει σφραγίσει με τη φωνή του εξαιρετικές δισκογραφικές δουλειές, σε αρκετές από τις οποίες περιλαμβάνονταν πασίγνωστα μελοποιημένα ποιήματα. Κάποιες τέτοιες στιγμές θα μας θυμίσει και στην μουσική παράσταση «Είμαστε από καλή γενιά», που οργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Κωστής Κριτσωτάκης: Η σύνθεση είναι για μένα ένα συναρπαστικό παιχνίδι όπου πάντα υπάρχει θέση για το απρόβλεπτο
24.11.2016 13:47
Με αφορμή το Λονδίνο και τους συνθέτες που σχετίστηκαν με αυτό, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), στα πλαίσια του αφιερώματος της στην πόλη αυτή, συνεχίζει τον κύκλο συναυλιών της με θέμα «Οι πόλεις της μουσικής», στην αίθουσα του Μεγάρου Αθηνών, την Παρασκευή 25/11/16, στις 20:30, παρουσιάζοντας δυο φημισμένα και αγαπημένα έργα των Έντουαρτ Έλγκαρ (Κονσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα σε μι ελάσσονα, έργο 85) και Φέλιξ Μέντελσον (Ιταλική Συμφωνία).
Πέτρος Κλαμπάνης: Ένας Έλληνας jazzman με δύναμη και αέρα ...Νέας Υόρκης!
27.04.2016 12:04
Προερχόμενος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης Πέτρος Κλαμπάνης, πρόκειται να εμφανιστεί μαζί με το προσωπικό του 6μελές γκρουπ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο GAZARTE, στις 6 και 8 Μαΐου, αντίστοιχα. Λίγο πριν τις συναυλίες του επί ελληνικού εδάφους, βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη συνεργασία του με σπουδαίους μουσικούς, τα επόμενα καλλιτεχνικά του σχέδια, το “αισιόδοξο” και “χρωματιστό” άλμπουμ του που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2017, καθώς και για το μεγάλο του όνειρο …να δημιουργήσει μία ταινία γύρω από τη μουσική της Ελλάδας!