Το Megaron Plus παρουσιάζει τη διάλεξη του διεθνώς αναγνωρισμένου Αρχιτέκτονα Τοπίου, Διευθυντή της βραβευμένης Εταιρείας Reed Hilderbrand LLC στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης και Καθηγητή στο Graduate School of Design του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επίκεντρο το φαινόμενο της σκιάς στο έργο του.

Μια ηγετική φυσιογνωμία στο χώρο της διδασκαλίας και της πρακτικής εφαρμογής της αρχιτεκτονικής τοπίου, ο αμερικανός καθηγητής στο Graduate School of Design του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και Διευθυντής της βραβευμένης Εταιρείας Αρχιτεκτονικής Τοπίου Reed Hilderbrand LLC στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, Γκάρυ Χίλντερμπραντ, φθάνει καλεσμένος του Megaron Plus στην Αθήνα, τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, για μια διάλεξη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που επικεντρώνεται στο φαινόμενο της σκιάς στο έργο του. Έναν προβληματισμό σχετικά με τα δέντρα και το ρόλο τους στη διαμόρφωση της φιλοσοφίας ενός αρχιτεκτονικού σχεδιασμού τοπίου που στόχο έχει την προστασία και τη βελτίωση του φυσικού, περιαστικού, αστικού και ευρύτερου περιβάλλοντος όσο και την ευαισθητοποίηση κοινού και φορέων γύρω από την αειφόρο ανάπτυξη.

Την εκδήλωση – που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) – συντονίζει ο αρχιτέκτων-αρχιτέκτων τοπίου Θωμάς Δοξιάδης.

Ο Χίλντερμπραντ εξετάζει τη σκιά και το αποτύπωμά της στο χώρο – στοιχεία που κυριαρχούν στη μυθολογία και την τέχνη, στο κινηματογραφικό φιλμ νουάρ όσο και στο σύγχρονο αστικό τοπίο – ως αφορμή για να τεθούν σημαντικά ερωτήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή: «πώς μπορούμε να έχουμε οικολογικά και χωροταξικά οφέλη από την ύπαρξη της σκιάς στο περιβάλλον των σύγχρονων πόλεων και τοπίων; Πώς πρέπει να δομείται ο χώρος που περιβάλλεται από δέντρα;».

Στο πλαίσιο της διάλεξής του, ο καθηγητής θα αναφερθεί ακόμη σε ιστορικά παραδείγματα που ανακινούν το θέμα της υιοθέτησης υγιών και φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων όπως επίσης σε πρόσφατα, αντιπροσωπευτικά έργα του. Έργα διαφορετικής κλίμακας, αυστηρά επινοημένα και προσεκτικά δομημένα σε χώρους των σύγχρονων πόλεων όσο και στην ύπαιθρο τα οποία «παντρεύουν» τα ιδιαίτερα εγγενή χαρακτηριστικά ενός τόπου με μια αναγνωρίσιμη έκφραση του σύγχρονου σχεδιασμού που στηρίζεται στις παραδοσιακές πρακτικές της αρχιτεκτονικής τοπίου ενώ ταυτόχρονα εναγκαλίζεται βαθειά τον μοντερνισμό. Φαινομενικά μινιμαλιστικά έργα που αξιολογούν και αξιοποιούν όλες τις ιστορικές, πολιτιστικές, οικολογικές και κλιματολογικές παραμέτρους ενός τόπου, τα οποία προκύπτουν ως αποτέλεσμα του συνδυασμού προσωπικών κινήτρων και αξιών – όπως αναφέρεται στο βιβλίο «Visible/Invisible. Landscape Works of Reed Hilderbrand» των Ρ. Χάρισον-Π. Γουόκερ (2012) που συνοψίζει τις θεμελιακές αρχές της ομώνυμης εταιρείας – όπως είναι το ενδιαφέρον για την «οικονομία των μέσων», η «μελετημένη χρήση των πηγών και των ιδεών», η «έγνοια για το φυσικό τοπίο» και ο «σεβασμός στη ‘χωροταξία’ της φύσης».

Ο Γκάρυ Χίλντερμπραντ συνλειτουργεί με τον Νταγκ Ριντ την εταιρεία Reed Hilderbrand LLC στη Βοστώνη εδώ και περίπου είκοσι χρόνια. Το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο έχει διακριθεί με πάνω από 60 εθνικά και περιφερειακά βραβεία σχεδιασμού ενώ φέτος τιμήθηκε με το βραβείο Firm of the Year από την Αμερικανική Εταιρεία Αρχιτεκτόνων Τοπίου. Ο Γκάρυ Χίλντερμπραντ είναι Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Τοπίου στο Harvard Graduate School of Design από το 1990, με αντικείμενο τη μελέτη σχεδιασμού, την τεχνολογία τοπίου και τη χρήση των φυτών ως βιώσιμου μέσου στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Όπως επίσης, ένας διακεκριμένος συγγραφέας και κριτικός της εφαρμοσμένης αρχιτεκτονικής τοπίου του εικοστού αιώνα. Ο Γκάρυ Χίλντερμπραντ είναι διπλωματούχος του SUNY College of Environmental Science and Forestry και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, όπου φοίτησε με υποτροφία του Charles Eliot Τraveling. Εχει τιμηθεί με το Rome Prize της Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Είναι μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Αρχιτεκτόνων Τοπίου, σύμβουλος και μέλος της συντακτικής επιτροπής του Land Forum του Harvard Design Magazine και του Landscape Architecture Magazine.