Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Οι Νέοι της Αθήνας – Youth of Athens: έκθεση φωτογραφίας της Pauliana Valente Pimentel

Οι Νέοι της Αθήνας – Youth of Athens: έκθεση φωτογραφίας της Pauliana Valente Pimentel

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, η Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Ελλάδα και η Galeria das Salgadeiras (Λισαβώνα) παρουσιάζουν, από 14 Φεβρουαρίου έως 9 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», την έκθεση φωτογραφίας και προβολή video Οι Νέοι της Αθήνας – Youth of Athens της Πορτογαλίδας φωτογράφου Pauliana Valente Pimentel σε επιμέλεια της Ana Matos.


Τον Μάιο του 2012, σε μια περίοδο πολλών κοινωνικών και πολιτικών εντάσεων, η Pauliana Valente Pimentel επισκέφθηκε την ελληνική πρωτεύουσα και, κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής αυτής διαμονής της, γνώρισε και συμβίωσε με διάφορους ανθρώπους, αναζητώντας το πορτραίτο των «νέων της Αθήνας». Σε μια τόσο ιδιαίτερη χρονική στιγμή της ιστορίας και της ταυτότητας της Ελλάδας, η Pauliana Valente Pimentel ενδιαφέρθηκε για τα παράδοξα στο συγκεκριμένο ιστορικό αποτύπωμα της δυτικής αυτής κοινωνίας, κοιτίδα στην Αρχαιότητα του πολιτισμού, της σκέψης, της φιλοσοφίας. Πρόκειται για τους «γενναίους πολεμιστές» που συναντάμε σε αυτή τη σειρά φωτογραφιών και το βίντεο, έργο της ίδιας (σε συμπαραγωγή με την Sofia Arriscado).  Μια καταγραφή ανάμεσα στην πραγματικότητα και την αυταπάτη, τον φόβο και την αβεβαιότητα, όντας η τελευταία μια αίσθηση που σίγουρα θα σημαδέψει τις πρώτες δεκαετίες αυτών των «μοντέρνων καιρών».


Μετά τη Λισσαβώνα και την Αθήνα η έκθεση θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη και στις Βρυξέλες.


Η έκθεση πραγματοποιείται με την πολύτιμη συνδρομή και οργανωτική μεσολάβηση της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Λισσαβώνα, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας  Νέας Γενιάς και την υποστήριξη του Ιδρύματος Calouste  Gulbenkian, της Epson Iberia, του οδηγού I Love Bairro Alto, της Eurostand και της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών –Αττικής & Αργοσαρωνικού. Χορηγός Φιλοξενίας: Kimon Athens Hotel.


Η Pauliana Valente Pimentel γεννήθηκε το 1975 στη Λισσαβώνα όπου ζει και εργάζεται. Ως φωτογράφος freelancer, ασχολείται με το φωτορεπορτάζ, από το 2000, δουλεύοντας για διάφορα περιοδικά, ξένα και πορτογαλικά.

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και λαμβάνει τακτικά μέρος σε συλλογικές εκθέσεις. Το 2005 συμμετείχε στα μαθήματα φωτογραφίας του Προγράμματος Δημιουργικότητας και Καλλιτεχνικής Δημιουργίας, τα οποία διοργάνωσε το Ίδρυμα Gulbenkian.

Αποτελεί μέλος της ομάδας φωτογράφων [Kameraphoto]. Εκτός από τα διάφορα βιβλία όπου δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες δικές της αλλά και άλλων φωτογράφων, το 2009 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο ‘VOL I’ από τον εκδοτικό οίκο Pierre von Kleist.

Επί πέντε χρόνια εκπροσωπούνταν από την Γκαλερί Σύγχρονης Τέχνης 3+1 και αυτή τη στιγμή εκπροσωπείται από την Γκαλερί Salgadeiras, στη Λισαβώνα.

Μέρος του έργου της ανήκει σε ιδιώτες συλλέκτες και σε ιδρύματα.

Σχετικές ειδήσεις
Το ταξίδι στον χρόνο, άνθρωπος: Έκθεση του Γιάννη Μπουλούμπαση
30.11.2016 12:32
Ο Χώρος Βιβλίου και Πολιτισμού Εν Πλω, θα φιλοξενήσει την έκθεση φωτογραφίας του γνωστού επαγγελματία φωτογράφου Γιάννη Μπουλούμπαση, με τίτλο «Ταξίδι στον χρόνο, άνθρωπος».
Έκθεση φωτογραφίας του Istvan Kerekes στην Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης
09.06.2016 11:40
Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης ΦΕΜ, παρουσιάζει από την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016, στο νέο εκθεσιακό της χώρο στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης, έκθεση φωτογραφίας του πολυβραβευμένου Ούγγρου φωτογράφου Istvan Kerekes.
Creative Photography: έκθεση φωτογραφίας από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο Ρομάντσο
06.06.2016 12:51
Για μια ακόμα χρονιά, οι νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες του τομέα Φωτογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, αναμένεται να κερδίσουν τις εντυπώσεις  στην έκθεση φωτογραφίας, που διοργανώνεται προς τιμήν τους στο Πολιτιστικό Κέντρο ”Romantso”.
Πολιτιστικά Τοπία - η προσωπική ματιά του φωτογράφου: έκθεση στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
12.05.2016 16:03
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) εγκαινιάζει την Τρίτη, 17 Μαΐου (18:00) έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Πολιτιστικά τοπία - Η προσωπική ματιά του φωτογράφου», στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο.
17 Νέοι Φωτογράφοι σε μία έκθεση φωτογραφίας στο Cinemarian
28.04.2016 13:00
Η Φωτογραφική Ομάδα Πορτοκαλί Κλείστρο παρουσιάζει στο Cinemarian 17 Νέους Φωτογράφους σε μία κοινή έκθεση φωτογραφίας.