Με το σεμινάριο Το θέατρο “εκ του μηδενός” (Γραφή και υποκριτική: από την πρώτη ιδέα ως την παράσταση)», η θεατρική συγγραφέας Νίνα Ράπη (Λονδίνο) και η σκηνοθέτις Χρύσα Καψούλη (Βερολίνο, Αθήνα) προτείνουν μια πρωτότυπη και ολοκληρωμένη εισαγωγή στη θεατρική δημιουργία.

Έχοντας και οι δυο μια πλούσια πείρα στον τομέα της διδασκαλίας (εργαστήρια δημιουργικής γραφής στο Λονδίνο και στην Αθήνα για τη Ν. Ράπη, master classes υποκριτικής για την Χ. Καψούλη), σχημάτισαν την ιδέα ενός σεμιναρίου που θα επέτρεπε στους συμμετέχοντες να αντιμετωπίσουν την θεατρική πράξη από τη σύλληψη της αρχικής ιδέας και τη συγγραφή ενός έργου μέχρι την αναμέτρηση με το κοινό.

Το σεμινάριο «Το θέατρο εκ του μηδενός» αποτελείται από δύο διακριτές ομάδες εργασίας (μια ομάδα συγγραφής υπό την επίβλεψη της Ν. Ράπη, μια ομάδα υποκριτικής υπό την επίβλεψη της Χ. Καψούλη), οι οποίες, μετά από μια απαραίτητη προετοιμασία, θα λειτουργήσουν σε συνδυασμό η μία με την άλλη: οι συμμετέχοντες στην ομάδα υποκριτικής θα καλούνται να δουλέψουν για τη σκηνή τα κείμενα που θα παραχθούν από την ομάδα συγγραφής, και οι συγγραφείς θα εξελίσσουν περαιτέρω τα κείμενά τους με βάση τη σκηνική τους επεξεργασία.
Η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί μ’ έναν μικρό κύκλο παραστάσεων.

Ενόψει των παραστάσεων, οι τελευταίες τρεις εβδομάδες θα αφιερωθούν πλήρως στις πρόβες.

Νίνα Ράπη

Τα θεατρικά της Νίνας Ράπη (Kiss the Shadow, Angelstate, Edgewise, Reasons to Hide, Lovers, Ithaca…) καθώς και τα μονόπρακτά της, έχουν βραβευτεί, παρασταθεί ή αναγνωσθεί στην Αγγλία, στην Πορτογαλία, στην Ινδία και στην Ελλάδα (Εθνικό θέατρο, Αναγνώσεις 2010). Το τελευταίο έργο της, Άγριες Νότες, θα ανεβεί την άνοιξη στο Riverside Studios (Λονδίνο). Δοκίμια για τα έργα της εκδόθηκαν στην Αγγλία, στον Καναδά και στην Ιταλία. Δίδαξε δημιουργική/θεατρική γραφή στα Πανεπιστήμια του Λονδίνου και του Greenwich για πολλά χρόνια. Διετέλεσε επίσης ιδρύτρια και αρχισυντάκτρια του πρωτοποριακού λογοτεχνικού περιοδικού Brand Literary Magazine.
www.nina-rapi.com

Χρύσα Καψούλη

Απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης, της Δραματικής Σχολής του Πέλου Κατσέλη και της Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέχισε σπουδές θεάτρου, φωνής και κίνησης στην Freie Universitát του Βερολίνου. Η συνεργασία της με το ΚΘΒΕ άρχισε το 1987.Το 1998, δημιούργησε ως art director την εταιρεία θεάτρου-χορού DameBlanche.

Σκηνοθέτης και ηθοποιός (Υλικό Μήδεια, Η Γυναίκα της Ζάκυνθος, Λόλα Βάλλερυ Στάιν, Ονείρου Οδύσσεια, Οι Γάτες έχουν Επτά Ζωές, Οδυσσέας-Ιθάκη-Όμηρος, Ιουδίθ, Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας…), συνεργάστηκε με τους Μ. Lohman (Βιέννη), Tilo Criga, Αττίλα Ρέτλυ, Δημήτρη Καμαρωτό και Μιχάλη Δέλτα. Έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές παραγωγές (Δεύτερη Λύση, θέατρο του Νέου Κόσμου) και είχε τον ομώνυμο ρόλο στη Γυναίκα του Γκόρκι (Κινητήρας Studio, 2011).
Δίδαξε υποκριτική (1987-1994) στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, στο μεταπτυχιακό του Αγγλικού Τμήματος του ΑΠΘ, στο Δημοτικό Θέατρο Καβάλας καθώς και σε πολλά σεμινάρια, σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης, την Ανώτερη Σχολή Χορού Αμαλίας Στρινοπούλου και το Study Space (Θεσσαλονίκη). Συνεργάζεται με το θέατρο Χώρα και το Κέντρο Ψυχοθεραπείας μέσω Δράματος και διδάσκει στο Θέατρο των Αλλαγών. Τη θεατρική περίοδο 2012-2013 παρουσίασε τον Επισκέπτη (Τ. Ουίλλιαμς), την Αφροδίτη στον Άδη (Θέατρο στο Λουτρό των Αέρηδων) και το Δέντρο της Μαρίας Λαϊνά (Θέατρο Σημείο).

http://www.dameblanche.gr/