Η παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, «Αίας» του Γιάννη Ρίτσου, μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις την περσινή θεατρική σεζόν, έρχεται στο θέατρο Αυλαία.

Ο ποιητικός μονόλογος, με τον Κώστα Κοζικόπουλο, θα φιλοξενηθεί στο Θέατρο Αυλαία για 5 μόνο παραστάσεις, την περίοδο 19-23 Φεβρουαρίου 2014. Ο «Αίας» γράφτηκε από τον ποιητή στην εξορία της Λέρου και της Σάμου (1967-69). Η ιστορία του ομηρικού ήρωα με το τραγικό τέλος έδωσε την αφορμή στον Γ. Ρίτσο να συνδέσει την αρχαία αφήγηση με τον 20ο αιώνα.

Τα ομηρικά γεγονότα είναι αυτούσια, τότε που ο γιγάντιος και ανίκητος Τελαμώνας σε παράκρουση αυτοκτονεί. Ο ποιητής όμως μεταφέρει σε ένα σημερινό τοπίο τις υπαρξιακές συγκρούσεις του ήρωα. Η δόξα, ένα άδειο πουκάμισο, η ματαιότητα της εκδίκησης και στο τέλος η αναζήτηση της βαθύτερης ουσίας του ανθρώπου.

Ο Ρίτσος, έχοντας ζήσει εξορίες, διωγμούς, βασανιστήρια, εμπνέεται από το μύθο και μεταφέρει την υπαρξιακή αγωνία του ήρωα στη σύγχρονη εποχή, μιλάει για το σύγχρονο άνθρωπο. Η πίκρα της αδικίας σε ένα κόσμο διαπλοκής και διαφθοράς, η ματαιότητα της εκδίκησης, η αδυναμία συμφιλίωσης με την πραγματικότητα, ο άξιος που γίνεται απόκληρος και συντρίβεται στο περιθώριο, αλλά και η ευτυχία των καθημερινών στιγμών, η βαθύτερη ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης είναι μερικά από τα μοτίβα που διαπνέουν το έργο.

Όλα αυτά δοσμένα μέσα από την άφθαστη πένα του ποιητή ο οποίος μέσα από ένα σφυροκόπημα εικόνων δημιουργεί ένα λόγο που είναι παρών στη σύγχρονη εποχή καταργώντας το στερεότυπο της ποίησης σαν μια απρόσιτη και δύσβατη τέχνη. Καταφέρνει δηλαδή να συγκινήσει και να προβληματίσει ταυτόχρονα ώστε από τη συνάντηση αυτή νικητής βγαίνει πάντα ο ποιητής και απλόχερα κερδισμένος ο θεατής, ώστε να μη μείνουν «τα τραγούδια μας πάνω απ’ τις σκάλες των αιώνων ταριχευμένα, ωραία και ανώφελα πουλιά».

Επιμέλεια παράστασης – Ερμηνεία: Κώστας Κοζικόπουλος
Βοηθός: Κώστας Ζιώγας
Φφωτογραφίες: Φανή Κατσαμάκη
Παραγωγή: ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης