Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Ομάδα Ντουθ: Κανένα παιδί δε φοβάται το διαφορετικό, αντιθέτως, γοητεύεται από αυτό...

Ομάδα Ντουθ: Κανένα παιδί δε φοβάται το διαφορετικό, αντιθέτως, γοητεύεται από αυτό...

 

Η Ομάδα Ντουθ παρουσιάζει το Πατατί, την ιστορία μιας Πατάτας που κάνει ένα μακρύ ταξίδι προκειμένου να συναντήσει και να σώσει τη φίλη της, η οποία θεωρήθηκε δηλητηριώδης και απελάθηκε πίσω στην Παταγωνία!


Η  Μυρτώ Μακρίδη και η Ιωάννα Ραμπαούνη από την Ομάδα Ντουθ μιλούν στο Culturenow.gr για την ιστορία της Πατάτας, η οποία μας ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για να συνατήσουμε τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και των πολιτισμών τους, αλλά και τη σημασία της φιλίας και της αλληλεγγύης μεταξύ τους.Συνέντευξη Αθηνά Πούλιου
Culturenowgr: H θεατρική παράσταση Πατατατί ξεκίνησε το ταξίδι της τον Μάιο για να συνεχιστεί και τη χειμερινή περίοδο στη σκηνή του θεάτρου 104. Θα μας πείτε λίγα λόγια για την ιστορία της παράστασης, ποιύς χαρακτήρες θα συναντήσουν τα παιδιά στο Πατατατί;

Ομάδα Ντουθ:
Η ιστορία του Πατατατί είναι η ιστορία μιας πατάτας που αποφασίζει να κάνει το γύρο του κόσμου για να σώσει την καλύτερή της φίλη που τη στέλνουν πίισω στην πατρίδα της γιατί τη θεωρούν δηλητηριώδη. Σ’ αυτό της το ταξίδι θα γνωρίσει πατάτες απο διαφορετικούς πολιτισμούς. Από την Ελλάδα μέχρι το Βόρειο Πόλο η πατάτα θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει μια σοφή Κινέζα πατάτα που λατρεύει τις παροιμίες, μια Αφρικάνα πατάτα που χορεύει για να έρθει η βροχή, μια πατάτα από την Ισπανία που έχει το μυαλό της μόνο στο φλαμένγκο και πολλούς ακόμη διαφορετικούς χαρακτήρες.


C. N.: Το παραμύθι είναι ιδιαίτερα διδακτικό, όσον αφορά τη διαφορετικότητα, τη φιλία και την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων. Πώς αντιλαμβάνονται τα μικρά παιδιά αυτές τις τρεις έννοιες από τη μέχρι στιγμής εμπειρία σας από την παράσταση;

Ομ. Ντ.: Τα παιδιά γρήγορα αντιλαμβάνονται όλες αυτές τις έννοιες και αμέσως παίρνουν θέση υπέρ της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. Ταυτίζονται με την κεντρική ηρωίδα και σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της συμμετέχουν ενεργά εκφράζοντας τη γνωμη τους.


C. N.: Η αποδοχή του διαφορετικού είναι κάτι που πρέπει να μαθαίνεται και να καλλιεργείται σε κάθε άνθρωπο από μικρή ηλικία; Πιστεύετε ότι ο άνθρωπος από τη φύση του φοβάται έτσι κι αλλιώς το διαφορετικό;

Ομ. Ντ.: Κανένας δε γεννιέται έχοντας στο DNA του το ρατσισμό. Κανένα παιδί δε φοβάται το διαφορετικό. Αντιθέτως, γοητεύεται από αυτό και θέλει να το γνωρίσει. Άρα δε χρειάζεται να μαθαίνουμε σε ένα παιδί να αποδέχεται το διαφορετικό μιας και γι’ αυτό η ύπαρξη του διαφορετικού είναι μάλλον αυτονόητη και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πρόβλημα. Εμείς οι ενήλικες θα πρεπε να είμαστε πιο ανοιχτοί στη διαφορετικότητα και με τη στάση μας να τους δείχνουμε ότι είμαστε κατά του ρατσισμού.


C. N.: Στην παράσταση υπάρχουν συμβολισμοί που θα συνειδητοποιήσουν τα παιδιά μεγαλώντας; Η Υπηρεσία Ελέγχου Πατάτας και η Παταταγωνία τι συμβολίζουν στον πραγματικό μας κόσμο, όπως και οι Πατάτες φυσικά;

Ομ. Ντ.: Οι συμβολισμοί σε κάθε παραμύθι μεταφράζονται αλλιώς από το κάθε παιδί. Η εξουσία και το παράλογο αυτής έχουν κάθε φορά διαφορετικό πρόσωπο. Η πατάτα είναι ο κάθε άνθρωπος που έχει υποστεί κάποια μορφή βίας και ρατσισμού και αναγκάστηκε να επιστρέψει στη δική του «Παταταγωνία».


C. N.: Το θέμα της διαφορετικότητας και του ρατσιμού είναι πολύ "επίκαιρα" σήμερα και μας αποσχολούν καθημερινά... Όπως επίσης και η αλληλεγγύη είναι πολύ "επίκαιρη". Σε καιρούς που οι ρατσιστικές συμπεριφορές ανθούν όπως σήμερα, το αίσθημα αλληλεγγύης αυξάνεται. Εσείς ως καλλιτέχνες και ως άνθρωποι συμβάλλετε με μία παράσταση. Είναι γενικά μία στάση ζωής η δουλειά σας να είναι διδακτική πάνω σε τέτοιου είδους θέματα;

Ομ. Ντ.: Στάση ζωής είναι για μας η δουλειά μας να εκφράζει τα πιστεύω μας. Σίγουρα δε θέλουμε αυτό να γίνεται με διδακτισμό. Για μας είναι καλύτερο τα παιδιά-οι θεατές να αναγνωρίζουν τις όποιες ιδέες ή θέσεις του έργου μόνα τους και να επιλέγουν αυτά πόσο και πώς θα ταυτιστούν.

Πάντως, θεωρούμε πως πάντοτε οφείλουμε να μιλάμε για τετοια θέματα όπως ο ρατσισμός στα παιδιά γιατί ορίζονται σήμερα ως επίκαιρα αλλά δυστυχώς έιναι μονίμως ζωντανά και παραμένουν άλυτα.


C. N.: Το Πατατατί θα ολοκληρώσει τις παραστάσεις του με το τέλος της σεζόν ή υπάρχει συνέχεια; Μήπως ετοιμάζετε κάτι νέο;

Ομ. Ντ.: Το Πατατατί έχει ακόμη ένα μήνα παραστάσεων στο θέατρο 104 αλλά θα συνεχίσει το ταξίδι του στα σχολεία σίγουρα μέχρι την αρχή της επόμενης σεζόν που η ομάδα Ντουθ θα παρουσιάσει τη νέα της δουλεια.

 

Το Πατατατί παρουσιάζεται από την ομάδα Ντουθ κάθε Κυριακή στη σκηνή του θεάτρου 104. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Σχετικές ειδήσεις
Πέτρος Δαμουλής: Στα παιδιά πρέπει να μιλάς με τη γλώσσα της αλήθειας
08.02.2017 17:32
Ο Πέτρος Δαμουλής, εδώ και αρκετά χρόνια είναι αφοσιωμένος στο παιδικό θέαμα, δημιουργώντας ξεχωριστές παραστάσεις για το μικρό και μεγάλο κοινό, ενώ διαθέτει επίσης και μια αρκετά αναγνωρίσιμη… φωνή, αφού ζωντανεύει κατά καιρούς πάρα πολλούς ήρωες κινουμένων σχεδίων στη μικρή οθόνη.
Burger Project: Ευχόμαστε (και προσευχόμαστε για) περισσότερη αγάπη, συμφιλίωση και ενότητα
28.12.2016 12:11
Το Culture Now, με αφορμή την καινούργια δουλειά «Στην κιβωτό στις 8» του αγαπημένου σκιοπαίχτη Ηλία Καρελλά, ανακρίνει τους απίθανους Burger Project, οι οποίοι μας δίνουν μία πρόγευση από την παράσταση ενώ μας αποκαλύπτουν και τα επόμενα τους σχέδια που «σιγοψήνονται», με το αφοπλιστικό χιούμορ που τους διακρίνει εντός αλλά και εκτός σκηνής. Απολαύστε τους!
Σύλβια Δελικούρα: Το bullying είναι πλέον είναι πιο προσωπικό, ενώ παλαιότερα πιο ομαδοποιημένο
10.11.2016 14:11
Η Σύλβια Δελικούρα μπαίνει στο ρόλο της Ρόζας, ενός ζωηρού αλλα πολύ γλυκού κοριτσιού, και πρωταγωνιστεί στην παράσταση Ολόγυρα, Ολότελα, Ολόιδιοι, η οποία παρουσιάζεται στο Θέατρο Άνεσις για δεύτερη χρονιά.
Patari Project: Πόση μαγεία χωράει πάνω σε ένα πιάνο;
18.10.2016 15:31
Το “Πιάνω Παπούτσι πάνω στο Πιάνο”, βασισμένο σε μια ιδέα του Θωμά Μοσχόπουλου, ανεβαίνει και πάλι στο ΠΟΡΤΑ από τους Patari Project υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Σοφίας Πάσχου. Διαβάστε τη ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησαν οι Patari Project και σπεύσατε να δείτε την παράσταση!
Hippo Theatre Group: Οι αντιδράσεις των παιδιών είναι πάντα αυθόρμητες και αυθεντικές
29.09.2016 12:31
Οι Hippo Theatre Group (Φώτης Δούσος και Αλέξανδρος Ράπτης) μετρούν ήδη αρκετά χρόνια ως ομάδα και έχουν ταξιδέψει την έμπνευσή τους και το όραμα πάνω στο παιδικό θέατρο σε αρκετά σημεία του κόσμου, από τον Καναδά μέχρι την Αυστραλία. Φέτος παρουσιάζουν στο Θέατρο 104, την Ωραία Κοιμωμένη², σε διασκευή Καλλιόπης Φύκαρη και στην συνέντευξη που ακολουθεί μας μιλούν για την παράσταση, τον τρόπο που προσεγγίζουν το δύσκολο είδος του παιδικού θεάτρου και μας συστήνουν ακόμα καλύτερα την δραστήρια και δημιουργική ομάδα τους.