Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Εκτός Μπούκερ ο Σαλμάν Ρουσντί

Εκτός Μπούκερ ο Σαλμάν Ρουσντί
Ο Σαλμάν Ρουσντί, αφού κέρδισε πριν λίγους μήνες το βραβείο Μπούκερ των Μπούκερ για το βιβλίο του Τα παιδιά του μεσονυχτίου (βραβείο Μπούκερ 1969), στη φετινή απονομή δεν φαίνεται να είναι υποψήφιος…

Η κριτική επιτροπή των Βραβείων Μπούκερ φέτος έκανε την ανατροπή και δεν δίστασε να πετάξει έξω από τη λίστα των έξι υποψήφιων, το κατά πολλούς φετινό φαβορί, Σαλμάν Ρουσντί και το μυθιστόρημά του The Enchantress of Florence.
 
Εκτός από τον Ρουσντί, αισθητή έκανε την απουσία του και ο συγγραφέας του Netherland Τζόζεφ ο Νιλ για τον οποίο οι βρετανοί ειδήμονες έβαζαν το χέρι τους στη φωτιά ότι θα κερδίσει!

Το καινούριο φαβορί, που απέμεινε, ακούει στο όνομα Σεμπάστιαν Μπάρι, ο μοναδικός που στο παρελθόν, το 2005 συγκεκριμένα, ήταν και πάλι υποψήφιος για Μπούκερ με το βιβλίο του Μακριά Πολύ Μακριά (εκδ. Πόλις).

Το βιβλίο του Μπάρι The Secret Scripture θα βρεθεί αντιμέτωπο με το Sea of Poppies, το βιβλίο ενός από τους πιο αναγνωρισμένους Ινδούς συγγραφείς, του Αμιτάβ Γκος, καθώς και με τον αρθρογράφο της Independent Φίλιπ Χένσερ, με το βιβλίο The northern clemency.

Δύο πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς, ο 34χρονος Ινδός Αραβίντ Αντίγκα (Τhe white tiger) και ο Αυστραλός Στιβ Τολτζ (Α faction of the whole), είναι επίσης υποψήφιοι για τη μεγαλύτερη λογοτεχνική διάκριση της αγγλοσαξονικής λογοτεχνίας, ενώ μοναδική γυναικεία παρουσία αποτελεί η Λίντα Γκραντ με το βιβλίο της The clothes on Their Backs.

Σχετικές ειδήσεις
Ζωή εκτός τόπου - Έντουαρντ Σαΐντ
02.02.2017 11:52
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο, Ζωή εκτός τόπου του Έντουαρντ Σαΐντ σε μετάφραση Ελένης Λούση και σε πρόλογο Κατερίνα Σχινά.
Το Βραβείο Μυθιστορήματος του Αναγνώστη στον Ηλία Μαγκλίνη
15.06.2016 10:34
Η «Πρωινή γαλήνη» του Ηλία Μαγκλίνη απέσπασε το Βραβείο Μυθιστορήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης».
Στη Χαν Κανγκ και τον Χορτοφάγο το φετινό βραβείο Booker
19.05.2016 15:46
Στη Νοτιοκορεάτισσα Χαν Κανγκ απονεμήθηκε το βραβείο Booker 2016 για το βιβλίο της Ο Χορτοφάγος (The Vegetarian).
Εκτός έδρας - Ανδρέας Αντωνιάδης
25.04.2016 09:42
Οι εκδόσεις της Εστίας ανακοινώνουν την κυκλοφορία του βιβλίου Εκτός έδρας του Ανδρέα Αντωνιάδης.
Το Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας στον Αντώνη Γεωργίου και το
06.04.2016 15:28
Το Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας είναι μια φρέσκια ωραία πρωτοβουλία της Κοινότητας (ξεκίνησε το 2009) με σκοπό να προβάλλει πανευρωπαϊκά συγγραφείς που ξεχωρίζουν μέσα στη χώρα τους.