Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Ydroviόtopos. Μέρος ΙΙ: η δεύτερη έκθεση στην Cheapart Halandri

Ydroviόtopos. Μέρος ΙΙ: η δεύτερη έκθεση στην Cheapart Halandri

H Cheapart Halandri εγκαινιάζει το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014 το δεύτερο μέρος της ομαδικής έκθεσης Ydroviόtopos.


Οι καλλιτέχνες της έκθεσης με αφορμή τον υδροβιότοπο σχολιάζουν και πειραματίζονται άλλοτε με φυσικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που συναντάμε σε έναν υγρότοπο (βιοποικιλότητα, οργάνωση της ζωής , επίθεση της φύσης στον τεχνολογικό πολιτισμό) και άλλοτε μέσα από πιο διευρυμένες έννοιες (στερεότυπα αναψυχής, εικόνες γέννησης - θανάτου και φανταστικών βαλτότοπων, ερμηνείες που αφορούν στην ίδια την ύπαρξη του καλλιτέχνη, αυτόνομη ή σαν μέρος της λειτουργίας του συνόλου της καλλιτεχνικής παραγωγής).


Στην έκθεση Υδροβιότοπος οι καλλιτέχνες αποτελούν το οικοσύστημα μέσα από το οποίο αναπτύσσονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δουλειάς τους.


Με την παρουσίαση και του δεύτερου μέρους της έκθεσης διαπιστώνουμε μέσα από το έργο 15 συνολικά σύγχρονων εικαστικών, ότι ο Υδροβιότοπος αποτελεί ένα ιδανικό τόπο παραμονής, πνευματικής καλλιέργειας, ανάπτυξης και εξέλιξης καλλιτεχνικών ιδεών.


Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης Υδροβιότοπος συμμετέχουν οι: Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, Μπάμπης Καραλής, Βίλλη Μανωλάκου, Ειρήνη Μπαχλιτζάνακη, Σταύρος Μπονάτσoς, Νίνα Παππά, Γιώργος Τσεριώνης.


Υδροβιότοπος ή υγρότοπος ονομάζεται κάθε περιοχή που καλύπτεται εποχικά ή μόνιμα από ρηχά νερά, ή που δεν καλύπτεται ποτέ από νερά, αλλά το υπόστρωμά της είναι υγρό για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο έτος. Το υπόστρωμα των υγροτόπων μπορεί να είναι έδαφος, άμμος, χαλίκια κ.λπ.


Οι υγρότοποι έχουν ιδιαίτερη οικολογική σημασία, η οποία οφείλεται στην ποικιλότητα των ειδών και στις πυκνότητες των πληθυσμών που κατοικούν σε αυτούς, στη συνήθως υψηλή τους παραγωγικότητα και στις ευνοϊκές συνθήκες αναπαραγωγής που επικρατούν εντός των ορίων τους. Η βιοποικιλότητα των υγροτόπων αποτελεί αξιόλογο τμήμα της βιοποικιλότητας της περιοχής που βρίσκονται. Πολλά είδη ζώων και φυτών που ευδοκιμούν σε υγροτόπους έχουν και άμεση εξάρτηση από αυτούς καθώς μπορούν να διακριθούν, ανάλογα με το επίπεδο οργάνωσης της ζωής, σε γενετική ποικιλότητα, ποικιλότητα ειδών και οικολογική ποικιλότητα. Προγράμματα γενετικής βελτίωσης καλλιεργούμενων φυτών, ζώων και  μικροοργανισμών εντός του οικοσυστήματος μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι τεχνολογικών καινοτομιών. Στους υδροβιότοπους φωλιάζουν ή και βρίσκουν τροφή πολλά είδη πουλιών. Επίσης αποτελούν σημεία συγκέντρωσης, ανεφοδιασμού ή ξεκούρασης κατά τις μετακινήσεις τους. Επιπλέον μπορεί να είναι και χώροι ξεχειμωνιάσματος.


Οι υγρότοποι προσφέρουν θαυμάσιες ευκαιρίες παθητικής αναψυχής (π.χ. απόλαυση τοπίου, φωτογράφιση, παρατήρηση πουλιών και φυτών) και ενεργητικής αναψυχής (ερασιτεχνική αλιεία, αθλήματα συνδεόμενα με το υγρό στοιχείο).


Η πολιτιστική αξία ενός υγροτόπου εξαρτάται από τη σύνδεση του με τη μυθολογία, ιστορία και λαογραφία της γύρω περιοχής.


Η ποικιλία των φυσικών γνωρισμάτων, η ποικιλότητα των ειδών, η ομορφιά των υδρόβιων πουλιών, και οι ποικίλες χρήσεις καθιστούν τους υγρότοπους ιδιαίτερα ελκυστικούς χώρους για έρευνα και εκπαίδευση. Λίγα συστήματα προσφέρουν τόσο μεγάλες ευκαιρίες για τη δοκιμή διεπιστημονικών προσεγγίσεων όπως τα υγροτοπικά.


Οι υγρότοποι προσφέρουν θαυμάσιες ευκαιρίες.


Επιμέλεια: Γιώργος Γεωργακόπουλος, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Φωτεινή Καπίρη

Σχετικές ειδήσεις
Η έκθεση «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος» στο Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης
13.02.2017 12:53
Το δεύτερο μέρος της έκθεσης «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος» εγκαινιάζεται την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στον εκθεσιακό χώρο του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης και διαρκεί έως τις 17 Μαρτίου.
Things and Wonders, έκθεση της Anna Vasof στην CHEAPART
27.01.2017 11:39
Η media artist Anna Vasof, παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα με τίτλο Things and Wonders, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στις 19:00 στην CHEAPART.
CHEAPART 2016: Παρελθόν και μέλλον, τα δύο πρόσωπα της CHEAPART
06.12.2016 12:13
Στο ίδιο ιστορικό κτίριο της Οδού Θεμιστοκλέους και Α. Μεταξά 25 στα Εξάρχεια που γεννήθηκε η CHEAPART και όλα αυτά τα χρόνια έχουν εκθέσει πάνω από 500 καλλιτέχνες, εγκαινιάζεται φέτος στις 9 Δεκεμβρίου στις 7:30 μμ. η CHEAPART 2016 με 80 επιλεγμένους εικαστικούς που θα σας ξεναγήσουν στο έργο τους.
Ασημαντότητες: ομαδική έκθεση στην Cheapart
30.09.2016 16:57
Η Cheapart εγκαινιάζει τη νέα σεζόν με την ομαδική έκθεση με τίτλο Ασημαντότητες.
Portrait Cabinet: ομαδική έκθεση στην Cheapart
24.03.2016 11:22
Η Cheapart εγκαινιάζει την Παρασκευή 1η Απριλίου 2016 την ομαδική έκθεση Portrait Cabinet, στην οποία 57 καλλιτέχνες δημιουργούν πάνω από 100 έργα σε έναν διάλογο με το πάντα επίκαιρο “πορτρέτο”.