Το 33ο Φεστιβάλ Πάτρας 2014 αφιερωμένο στον ιδρυτή του Ανδρέα Δ. Ανδριόπουλο, ανοίγει τις πύλες του με μία σπουδαία εκδήλωση αντάξια του ιδρυτικού Προέδρου και δημιουργού του. Μετά το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών«Η Λίμνη των Κύκνων», η πρώτη σύνθεση για μπαλέτο του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, από τα Κρατικά Μπαλέτα της Μόσχας έρχεται στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στις 10 Φεβρουαρίου 2014.

H “Λίμνη των Κύκνων”, η διάσημη και διαχρονική ιστορία αγάπης με την αξεπέραστη μουσική του Pyotr Ilyich Tchaikovsky, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Μπολσόϊ στις 4 Μαρτίου του 1877 . Ήταν η πρώτη σύνθεση για μπαλέτο του μεγάλου συνθέτη. Ο χρόνος τον δικαίωσε. Παρόλο που αρχικά αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη, η συνέχεια ήταν αποθεωτική. Η “Λίμνη των Κύκνων” εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του που κερδίζει σταθερά χρόνο με το χρόνο μία από τις πρώτες θέσεις στην καρδιά των θεατών παγκοσμίως. Όχι μόνο θεωρείται σε κάθε εποχή μια σύγχρονη παράσταση μπαλέτου, αλλά η τρυφερή ιστορία του πρίγκιπα Ζίγκφριντ και της πριγκίπισσας Οντέτ είναι σημείο αναφοράς στο παγκόσμιο κεφάλαιο της ερωτικής θεματολογίας.


Η ιστορία της παράστασης αφηγείται τις αισθηματικές περιπέτειες ενός νέου πρίγκιπα και μιας όμορφης πριγκίπισσας που ένας κακόβουλος μάγος μεταμορφώνει σε λευκό κύκνο. Η ιστορία βασίζεται σε ρωσικά λαϊκά παραμύθια καθώς και σε ένα αρχαίο γερμανικό μύθο που ο Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι έντυσε μεταξύ 1975 και 1876 με τη μοναδική μουσική του και το μεταμόρφωσε σε ένα διαχρονικό μπαλέτο.


Σήμερα, η “Λίμνη των Κύκνων” θεωρείται ένα από τα διασημότερα μπαλέτα όλων των εποχών. Κι αυτό, γιατί ενσαρκώνει όσο κανένα άλλο όλη τη γκάμα των ανθρώπινων συναισθημάτων, από την ελπίδα μέχρι την απόγνωση, από τον τρόμο μέχρι την τρυφερότητα, από τη μελαγχολία μέχρι την έκσταση.


Συντελεστές:


Διευθυντής Μπαλέτου
Vyacheslav Gordeeev

Χορογραφίες L.Ivanov, M.Petipa, A.Gorsky, V.Gordeev

Μουσική Pyotr Ilyich Tchaikovsky

Οργανισμός Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων

33ο Φεστιβάλ Πάτρας 2014 – ΘΕΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ