Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Βυζαντινή έκθεση στο Λονδίνο

Βυζαντινή έκθεση στο Λονδίνο
Από τις 25 Οκτωβρίου 2008 έως τις 22 Μαρτίου 2009 θα φιλοξενηθεί στις κεντρικές αίθουσες της Royal Academy of Arts του Λονδίνου η μεγαλειώδης έκθεση Byzantium 330-1453. Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται μια τόσο μεγάλη βυζαντινή έκθεση στο Λονδίνο, όπως επίσης είναι η πρώτη φορά που η Royal Academy of Arts συνδιοργανώνει έκθεση με Ελληνικό Ίδρυμα , το Μουσείο Μπενάκη .

Η έκθεση θα παρουσιάσει τη βυζαντινή τέχνη από την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης (330 μ.Χ.) μέχρι την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς Τούρκους (1453 μ.Χ.). Περιλαμβάνει έργα που εκπροσωπούν όλα τα είδη της βυζαντινής τέχνης: ψηφιδωτά , τοιχογραφίες, έργα γλυπτικής σε χαλκό, μάρμαρο, ελεφαντοστό και στεατίτη, έργα μεταλλοτεχνίας, εικονογραφημένα χειρόγραφα, φορητές εικόνες, κοσμήματα, πολλά από τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά.

Έχουν επιλεγεί 400 αντικείμενα από τα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου (Μητροπολιτικό Μουσείο, Βρετανικό Μουσείο, Μουσείο του Λούβρου, Βατικανό, Θησαυρός του Αγίου Μάρκου, Ερμιτάζ, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού κλπ.) καθώς και από την Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Στην έκθεση συμμετέχουν 72 Ιδρύματα από περισσότερες των 20 χωρών.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε 9 θεματικές ενότητες: 1. Οι απαρχές της Βυζαντινής τέχνης, 2. Από τον Μ. Κωνσταντίνο και τον Ιουστινιανό μέχρι το τέλος της Εικονομαχίας, 3. Στο ιερό παλάτι, 4. Στο σπίτι, 5. Στο ναό, 6. Η τέχνη των εικόνων, 7. Το Βυζάντιο και η Δύση, 8. Το Βυζάντιο και οι γείτονές του και 9. Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. 

Το Byzantium 330-1453 θα φωτίσει το μεγαλείο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και παράλληλα θα προβάλει την ποικιλία, τη δύναμη και τη μακροβιότητα της καλλιτεχνικής της παραγωγής. Τα έργα που έχουν επιλεγεί προσφέρουν τεκμήρια για τους κτήτορες και τους καλλιτέχνες αλλά και για την κοινωνία μέσα στην οποία ζούσαν.

Την έκθεση έχουν επιμεληθεί δύο κορυφαίοι ιστορικοί της Βυζαντινής τέχνης, o Robin Cormack (Καθηγητής στο Ινστιτούτο Courtauld του Πανεπιστημίου του Λονδίνου) και η Μαρία Βασιλάκη (Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας- Μουσείο Μπενάκη), οι οποίοι συνεργάστηκαν με τον Dr Adrian Locke, υπεύθυνο του Τμήματος οργάνωσης εκθέσεων της Royal Academy of Arts.

Ο κατάλογος της έκθεσης περιλαμβάνει δεκατρία εισαγωγικά κείμενα για την ιστορία και την τέχνη του Βυζαντίου, λήμματα για το καθένα από τα 400 εκθέματα καθώς και πλούσια εικονογράφηση. Είναι πολύ σημαντικό που περισσότεροι από 100 κορυφαίοι Βυζαντινολόγοι από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στον κατάλογο της έκθεσης.
Σχετικές ειδήσεις
Μνημεία υπό την προστασία της Unesco στη Βουλγαρία: περιοδική έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
27.09.2016 16:33
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει την περιοδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Μνημεία υπό την προστασία της Unesco στη Βουλγαρία», στον χώρο υποδοχής (φουαγιέ) του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
FORM/Less: έκθεση της Μαρίας Φραγουδάκη στο Εβραϊκό Μουσείο
26.09.2016 16:54
Έπειτα από την τελευταία επιτυχημένη έκθεση της Μαρίας Φραγκουδάκη στη Royal Academy of Arts του Λονδίνου, η σύγχρονη Ελληνίδα εικαστικός επιστρέφει στην ελληνική σκηνή.
Εικόνες από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ: έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
21.09.2016 14:39
Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19:30 εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά η έκθεση «Εικόνες από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ. Η Ρωσική Ζωγραφική εικόνων μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης».
Τα 932 πορτρέτα της παράστασης ΒατΡαπουνζέλ: έκθεση παιδικής ζωγραφικής στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
13.09.2016 10:40
Η εταιρεία «Θέατρο ΡΕΤΡΟ» με σκοπό να τηρήσει την υπόσχεσή της στους μικρούς της θεατές και να αναδείξει τα έργα ζωγραφικής τους, διοργανώνει έκθεση με τίτλο «Τα 932 πορτρέτα της παράστασης ‘ΒατΡαπουνζέλ’», η οποία φιλοξενείται στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ: έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
15.03.2016 12:47
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 15 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου 2016 παρουσιάζει την έκθεση «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα». Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας και την Πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα.