Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

To Piano στα forte του: Ο Δημήτρης Βασιλάκης σε μία συναυλία Μπαρόκ σε σολ

To Piano στα forte του: Ο Δημήτρης Βασιλάκης σε μία συναυλία Μπαρόκ σε σολ

«Το piano στα forte του» έχει την χαρά και την τιμή να παρουσιάσει τον πιανίστα του Ensemble Intercontemporain Δημήτρη Βασιλάκη σε ρεσιτάλ πιάνου στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014, στις 8:30 μ.μ.


Ο αθηναίος πιανίστας , πολιτογραφημένος Γάλλος εδώ και χρόνια, έχει συνεργαστεί με κορυφαίους σύγχρονους συνθέτες, μ.ά. με τον Ξενάκη και τον Boulez, ενώ έχει ηχογραφήσει το Καλώς Συγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο του J.S. Bach.


Στις 15 Φεβρουαρίου ο Βασιλάκης θα παρουσιάσει σονάτες του Scarlatti, τα Valses nobles et sentimentales του Ravel, και τις Παραλλαγές Goldberg του Bach.     


Αναλυτικό πρόγραμμα

Mauric Ravel (1875-1937): Valses nobles et sentimentales
Domenico Scarlatti (1685-1757): 4 Σονάτες για πληκτροφόρο όργανο, Largo (σολ ελάσσονα), Κ. 125 (σολ μείζ.), Κ. 427 (σολ μείζ.),  Κ. 454 (σολ μείζ.)
Johann Sebastian Bach (1685-1750): Παραλλαγές Goldberg, BWV 988


O Δημήτρης Βασιλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967, όπου και ξεκίνησε να μελετά πιάνο στο Ολυμπιακό Ωδείο και αργότερα κοντά στην Ντόρα Μπακοπούλου . Συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο των Παρισίων (Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris), απ'όπου αποφοίτησε ομόφωνα με την ανώτατη βαθμολογία στο πιάνο (υπό τον Gérard Frémy), στην μουσική δωματίου και στην συνοδεία. Μεταξύ των δασκάλων του ήταν και οι Monique Deschaussées και György Sebők.


Είναι σολίστ του Ensemble Intercontemporain από το 1992, όπου δούλεψε στενά με τον Pierre Boulez. Έδωσε την πρώτη εκτέλεση του Incises του Boulez (η ηχογράφηση του οποίου συμπεριελήφθη στην συνολική ηχογράφηση του έργου του συνθέτη στην Deutsche Gramophon), και συμμετείχε στην ηχογράφηση των έργων Repοns και Sur Incises του ιδίου. Έχει επίσης συνεργαστεί με συνθέτες όπως οι Γιάννης Ξενάκης, Luciano Berio, Karlheinz Stockhausen και György Kurtàg. Ο δίσκος Le Scorpion, με τα κρουστά του Στρασβούργου, σε μουσική του Martin Matalon, κέρδισε το Grand Prix της Académie Charles-Cros στην κατηγορία Σύγχρονης Μουσικής το 2004.


Ο Δημήτρης συμμετείχε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ άλλων στο Salzburg (με τον βαρύτονο Gérard Souzay σε τραγούδια του Schumann), την Λουκέρνη, το Εδιμβούργο, το Καράκας (A Tempo), το Maggio Musicale Fiorentino, το Autumn Festival της Βαρσοβίας, το Isang Yun στην Ν. Κορέα, το Ottawa Chamber Music και τα Proms του Λονδίνου. Έχει εμφανιστεί σε αίθουσες όπως η Φιλαρμονική του Βερολίνου (υπό την διεύθυνση του Sir Simon Rattle), το Carnegie Hall (Ν. Υόρκη), το Royal Festival Hall (Λονδίνο), την Salle Pleyel (Παρίσι), το Concertgebouw (Άμστερνταμ), το Ηρώδειο , το Ίδρυμα Gulbenkian (Λισαβώνα) και το Teatro Colon του Μπουένος Άιρες. Ως σολίστ, έχει συνεργαστεί με ορχήστρες όπως η συμφωνική της Suisse Romande, η Εθνική ορχήστρα της Lille, η Φιλαρμονική του Μπουένος Άιρες, και η Ορχήστρα της Όπερας των Τιράνων.


Το ρεπερτόριου του Δημήτρη εκτείνεται από τον Bach έως σύγχρονους ανερχόμενους συνθέτες, και περιλαμβάνει το σύνολο του πιανιστικού έργου των Ξενάκη και Boulez. Οι πολυάριθμες ηχογραφήσεις του περιλαμβάνουν τις Παραλλαγές Goldberg και το Καλώς Συγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο του J.S. Bach (Quantum), μια συλλογή σπουδών των Fabiàn Panisello και György Ligeti (Νeos), και την πρώτη συνολική ηχογράφηση των έργων για πιάνο του Pierre Boulez.

Σχετικές ειδήσεις
Ο Κάρολος Ζουγανέλης στο Ωδείο Αθηνών
24.02.2017 15:53
«Το piano στα forte του» έχει την τιμή να παρουσιάσει τον διεθνή Κάρολο Ζουγανέλη σε ρεσιτάλ πιάνου στην αίθουσα Άρης Γαρουφαλής του Ωδείου Αθηνών το Σάββατο 4 Μαρτίου 2017, στις 8:30μμ.
Ο Αποστόλος Παληός με παραλλαγές και πρελούδια στο Ωδείο Αθηνών
07.02.2017 16:45
«Το piano στα forte του» έχει την τιμή να παρουσιάσει τον βιρτουόζο Απόστολο Παληό σε ρεσιτάλ πιάνου στην αίθουσα Άρης Γαρουφαλής του Ωδείου Αθηνών το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017, στις 8:30μμ.
Jazz Democracy Εν Κινήσει: Ο Δημήτρης Βασιλάκης παρουσιάζει ποιήματα στο Νομισματικό Μουσείο
20.09.2016 17:19
Ο διεθνούς φήμης σαξοφωνίστας, τραγουδιστής, συνθέτης και εκπαιδευτικός Δημήτρης Βασιλάκης σε μία ξεχωριστή εμφάνιση στο Café του Νομισματικού μουσείου.
Αυγουστιάτικη πανσέληνος με τον Δημήτρη Βασιλάκη στη Βραυρώνα
16.08.2016 13:03
Ο Δήμος Μαρκοπούλου και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου (Κ.Δ.Ε.Μ.), σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, συνδιοργανώνουν συναυλία του διεθνούς φήμης σαξοφωνίστα, τραγουδιστή και συνθέτη Δημήτρη Βασιλάκη και σας προσκαλούν την Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2016 και ώρα 9:00 το βράδυ στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βραυρώνας, για να απολαύσουμε μαζί μία εξαιρετικά ατμοσφαιρική τζαζ συναυλία, με στοιχεία ηλεκτρονικής μουσικής και φόντο την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο!
Ρεσιτάλ μπαρόκ βιολιού με το DissensoDuo στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων
19.04.2016 15:09
Την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016, στην αίθουσα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, το DissensoDuo θα παρουσιάσει έργα για δυο βιολιά και τσέμπαλο του 17ου αιώνα, με την Antoinette Lohmann.