Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Η φθορά, από την ομάδα Ρέον

Η φθορά, από την ομάδα Ρέον

Η ομάδα Ρέον παρουσιάζει την παράσταση «Η φθορά, μια φανταστική ομιλία του Ραφαήλ Εσθητού σε ένα ανύπαρκτο κοινό» του Δημήτρη Τσεκούρα, στο καφενείο Μουριά στα Εξάρχεια, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15.


Ο Στάθης Κόκκορης στο ρόλο του Εσθητού και ο Βαγγέλης Κηπουρός (μπουζούκι) συνοδεύει ζωντανά, σε σκηνοθεσία Ορέστη Τάτση.  


Τι γίνεται όταν ένα «φανταστικό» πρόσωπο εισβάλλει σε ένα καφενείο που στέκει σε μια γωνιά των Εξαρχείων από το 1915, απευθύνεται στο «ανύπαρκτο» κοινό και διατείνεται πως δεν υπάρχει τίποτε ωραιότερο από την Φθορά;


Ποιο είναι το νόημα τής παράξενης φράσης «το αντίθετο τής Φθοράς είναι η Φθορά»; Ποια είναι η σχέση τής Φθοράς με την Αναρχία και η σχέση τής Αναρχίας με  τον Θεό; Γιατί οι Πολιτικοί είναι καρναβάλια και δεν έχουν μάθει να το βουλώνουν ποτέ; Τι παθαίνει ένα τοπίο από τον ταξιδιώτη που το ερωτεύτηκε; Γιατί δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από τον αποπροσανατολισμό; Τι σημαίνει Αναθανάτωση; Ποια είναι η σχέση τού Συγγραφέα με την Καθαριότητα; Γιατί η Γνώση είναι το αντίθετο τής Επιτάχυνσης; Τι δουλειά έχει ο Bach σε ένα καφενείο των Εξαρχείων; Γιατί δεν ακούμε; Ποιος αντιστέκεται στην Φθορά;


Ένας «ανύπαρκτος» κύριος ονόματι Ραφαήλ Εσθητός φεύγει για πρώτη φορά στην ζωή του από την Πάτμο και έρχεται να μας απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα και σε πολλά άλλα. Έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι «Φθορά είναι η ειδοποιός διαφορά όλων των εμφανισθέντων μέχρι στιγμής όντων από τον μη εμφανισθέντα μέχρι στιγμής πιθανό Θεό.»


Σημείωμα του σκηνοθέτη:

Προτεινόμενη συνθήκη για την παράσταση είναι μια ιδιότυπη ομιλία κι αντιστρόφως. Ο ομιλητής ή καλύτερα ο αγορητής αναζητά το διάλογο με τους ανθρώπους, την ανάδυση της αγοράς που τείνει να εξαφανιστεί. Ο «βυζαντινός» ήχος του μπουζουκιού υπογραμμίζει και ενίοτε εξηγεί ανοίγοντας τον δικό του διάλογο τόσο με το κοινό όσο και με τον ομιλητή.  Η αγόρευση εξελίσσεται σε μια ωδή στις ανθρώπινες σχέσεις και την μοίρα τους.


Σκηνοθεσία: Ορέστης Τάτσης
Επιμέλεια κοστουμιού: Ελένη Στρούλια
Φωτογραφίες: Δημήτρης Κασσάρας
Σχεδιασμός αφίσας: Παναγιώτης Ανδριανός

Παίζουν:
Ραφαήλ Εσθητός: Στάθης Κόκκορης
Συνοδεύει ζωντανά ο Βαγγέλης Κηπουρός (μπουζούκι)

Σχετικές ειδήσεις
Τρώας, του Δημήτρη Δημητριάδη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
09.02.2017 10:05
Η Ομάδα Σημείο Μηδέν παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «ΤΡΩΑΣ, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από τις 27 Φεβρουαρίου 2017 και για 12 παραστάσεις.
Homo Galacticus, από την ομάδα Inferno στο Θέατρο Vault
16.01.2017 16:39
Ο Πολυχώρος VAULT παρουσιάζει την παράσταση Homo Galacticus τη SCI/FI, αιματηρή κωμωδία της ομάδας Inferno, σε σκηνοθεσία Σταματίας Καγκελάρη και Δημήτρη Μαμιού.
O Nτέτεκτιβ, του Δημήτρη Χατζή στο Skrow Theater
30.12.2016 14:36
Το αριστούργημα του Δημήτρη Χατζή «Ο Ντέτεκτιβ» ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο Skrow από 18 Ιανουαρίου κάθε Τετάρτη & Πέμπτη στις 21:00.
Η εξομολόγηση ενός βαμπίρ - Η φθορά, του Δημήτρη Τσεκούρα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
07.10.2016 12:28
Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίoυ 2016 κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το έργο του Δημήτρη Τσεκούρα, Η εξομολόγηση ενός βαμπίρ - Η φθορά.
Αντεροβγάλτης, από την ομάδα Νοσταλγία στο Rabbithole
20.09.2016 16:46
Η ομάδα Νοσταλγία και το Rabbithole παρουσιάζουν την παράσταση Αντεροβγάλτης, μια θεατρική σειρά τεσσάρων επεισοδίων. Το 1ο επεισόδιο έχει τίτλο “Πώς κάτι που δεν είναι αλήθεια, είναι” και κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016.