Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Dido and Aeneas: η όπερα του Henry Purcell στον Πολυχώρο Vault

Dido and Aeneas: η όπερα του Henry Purcell στον Πολυχώρο Vault

Ο Πολυχώρος Vault παρουσιάζει την όπερα σε τρεις πράξεις του Henry Purcell “Dido and Aeneas” σε σκηνοθεσία Παναγώτη Αδάμ για 20 μόνο παραστάσεις από την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου μέχρι την Μ. Τρίτη 15 Απριλίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 19:15.


Το διάσημο σκηνικό έργο του “Διδώ και Αινείας” σε λιμπρέτο του Nahum Tate, είναι ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου λυρικού ρεπερτoρίου. Βασισμένο στην Αινειάδα του Βιργιλίου, ανήκει στην κατηγορία της Όπερας Δωματίου και πρωτοπαρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 1688 στο Josias Priest girl’s school στο Chelsea London. Από τότε η «Διδώ» έχει τύχει εξαιρετικής επιτυχίας με διάσημα ανεβάσματα στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου.


Μεγάλες τραγουδίστριες όπως η περίφημη κοντράλτο Kathleen Ferrier, η Kirsten Flagstad, η Tatiana Troyanos, η Janet Baker, η Jessye Norman κ.α. χάρισαν την φωνή τους στην θρυλική βασίλισσα της Καρχηδόνας και στο περίφημο «Lamento» της Διδούς “When I am laid in Earth” το οποίο στην τελευταία σκηνή περιγράφει συγκλονιστικά την απελπισία και τον θάνατο της ηρωίδας και ανήκει στης χρυσές σελίδες της οπερατικής ιστορίας!


Λίγα λόγια για το έργο

Καρχηδόνα! Στο παλάτι της η βασίλισσα Διδώ είναι ανήσυχη…Ο έρωτας της για τον Τρώα ήρωα Αινεία που έχει φτάσει στο βασίλειο δεν είναι αρκετός για να την κάνουν ευτυχισμένη… άσχημα προαισθήματα βαραίνουν και σκιάζουν την σκέψη της για το μέλλον της και τον λαό της! Η αδερφή της Μπελίντα και η κυρία επί των τιμών της με τη βοήθεια των αυλικών προσπαθούν να την καθησυχάσουν ώστε να δεχθεί να παντρευτεί τον Αινεία!


Εκείνος καταφτάνει και οι δυο νέοι συμφωνούν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου! Σε μια σκοτεινή σπηλιά η Μάγισσα σχεδιάζει την καταστροφή της βασίλισσας και της Καρχηδόνας…επικαλείται τα πνεύματα του κακού και τους εξηγεί το σχέδιο της:

Ένα πνεύμα θα εμφανιστεί στον Αινεία με την μορφή του Ερμή, μεταφέροντας του ψεύτικη εντολή του Δία με την οποία θα τον διατάζει να εγκαταλείψει  την Καρχηδόνα και την Διδώ και να φύγει με τον στόλο του για την Ιταλία όπου και θα ιδρύσει την Νέα Τροία…την Ρώμη! Η Μάγισσα θα κάψει την Καρχηδόνα και θα βυθίσει τον στόλο του Αινεία! Στο δάσος κατά την διάρκεια ενός κυνηγιού που λαμβάνουν μέρος οι δυο νέοι και οι φίλοι τους για να γιορτάσουν τον επικείμενο γάμο τους, η Μάγισσα δημιουργεί μια καταιγίδα…όλοι φεύγουν και το σκοτεινό πνεύμα εμφανίζεται στον Αινεία μεταφέροντας του τα άσχημα νέα! Ενώ οι ναύτες ετοιμάζουν την αναχώρηση τους και η Μάγισσα σχεδιάζει την τρικυμία που θα καταστρέψει τον στόλο, ο Αινείας θλιμμένος, υποκύπτοντας στις δήθεν εντολές του Δία, αποχαιρετά την βασίλισσα στο παλάτι της! Η Διδώ  συντετριμμένη αυτοκτονεί…  


Λίγα λόγια για το συνθέτη

Ο Henry Purcell (1659-1695) θεωρείται ως ένας από τους σπουδαιότερους Άγγλους συνθέτες/οργανίστες και γενικότερα ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της εποχής του Μπαρόκ. Ανάμεσα στα έργα του καταμετρούνται δεκάδες τραγούδια με συνοδεία, καντάτες, μια τεράστια συλλογή με ύμνους, λειτουργίες και ανθέμια καθώς και πολλά έργα για πληκτροφόρο, αλλά και για σύνολα με βιόλες ντα γκάμπα. Ξεχωρίζει το "Πένθιμο Εμβατήριο" για την κηδεία της Βασίλισσας Μαρίας Β΄.


Λίγα λόγια για το σκηνοθέτη

O Παναγιώτης Αδάμ sπούδασε σχέδιο στη σχολή του Θ. Παπιώτη, σκηνογραφία στη σχολή Ι.Α.S, Πιάνο στο Εθνικό Ωδείο και κατόπιν μαθήτευσε και δούλεψε  δίπλα στη γλύπτρια Τινα Παραλή, ειδικευόμενος στη γλυπτική θεάτρου. Το 1994 φοιτά στη σχολή του «Θεάτρου Τέχνης» Καρόλου Κούν. Έχει πάρει μέρος στις παραστάσεις : Ευριπίδη «Άλκηστις» , Ιονέσκο «Το Παιχνίδι της Σφαγής» του Γ. Λαζάνη, M. Γκάτσο «Ένα Καπέλο Γεμάτο Βροχή», Μ Κορρέ «Ο Μίδας Έχει Αυτιά Γαϊδάρου», Αριστοφάνη «Αχαρνείς» του Α. Μιχόπουλου, Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης»  σκην. Χ. Καλαβρούζος.

Σκηνοθέτησε τις παραστάσεις: Ξ.. Καλογεροπούλου «Ελίζα», «Ο Χιονάνθρωπος των Χριστουγέννων» , «Μότσαρτ. Τα πρώτα χρόνια», «Η πιο παράξενη ιστορία που έχω ακούσει», G.Puccini «Madama Butterfly», «Μύθοι και Παρα-μύθοι» 2008. Το καλοκαίρι του 2008 πήρε μέρος σαν βοηθός σκηνοθέτη στην παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» (Σκην. Χ. Καλαβρούζος), Φ.Γκ.Λόρκα «Οι Φασουλήδες με το Ρόπαλο», Ρομπέρ Τομά «Η Παγίδα» 2008, «Γυάλινα Πηγάδια», performance installation 2010, Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, 2012,  «Μετά από όνειρο» σκηνική σύνθεση (Ομάδα Σοίστρο) 2013.

Συμμετείχε επίσης στην μικρού μήκους ταινία «Πάμε Πάλι» (Σκηνικά - Κοστούμια) σε σκηνοθεσία Δ. Γιαμλόγλου. Ως γλύπτης δούλεψε με τους σκηνογράφους: Γ. Ζιάκα, Γ. Πάτσα, Α. Δαγκλίδη, Ε. Νάθενα, Λ. Πεζανού, Α. Βέττα και με το ζωγράφο Α. Φασιανό.


Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Αδάμ
Μουσική διδασκαλία / Διεύθυνση ορχήστρας- continuo: Δημήτρης Βεζύρογλου
Μουσική διδασκαλία χορωδίας: Valery Oreshkin
Σκηνικά - Κοστούμια: Ευαγγελία Γρηγοριάδου
Κατασκευή κοστουμιών: Ηλιάνα Γκοτζαρίδη
Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Παπαμιχαήλ
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανασούλα
Φωτογραφία: Νικολέττα Γιαννούλη
Αφίσα : Αλέξανδρος Βενιέρης
Video teaser: Δήμητρα Κολλά (μουσική επιμέλεια Μάνος Αντωνιάδης)
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λουκάς Θεοδοσόπουλος
Παραγωγή: “BackUp”

Διανομή:

Dido: Ελένη Λιώνα / Μαρίνα Βουλογιάννη
Aeneas: Νίκος Ζιάζιαρης / Σωτήρης Τριάντης
Belinda: Ευτέρπη Κατσαμάτσα
Sorceress: Πωλ Ζαχαριάδης
Second Woman/First Witch: Πένυ Δεληγιάννη
Second Witch/Spirit : Μαριάνθη-Ιππολύτη Κατσάρη
Sailor: Στέλιος Κέλερης

Η Dido και ο Aeneas θα παρουσιάζονται σε διπλή διανομή

Ορχήστρα:

1ο βιολί: Αναστασία Μηλιώρη
2ο βιολί: Πέτρος Χρηστίδης / Οδυσσέας Ζαφειρόπουλος
βιόλα: Κωνσταντίνος Γούζιος
τσέλο (basso continuo): Αντιγόνη Σεφερλή

Η χορωδία απαρτίζεται από μέλη του φωνητικού συνόλου «ΜΕΛΩΔΟΙ»

Soprani: Άνθια Μέγα-Χαβρέ, Ελίνα Κανάρη, Έλλη Μουχτάρη, Εύα Μιχελιδάκη.
Alti: Ιφιγένεια Κοβάνη, Πάνθεια Νουργκοστάρ, Ευφορία Λεβέντη.
Tenori: Στάυρος Ζουλιάτης, Γιώργος Φλαμουρίδης.
Bassi: Νίκος Παινέζης, Valery Oreshkin.

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Σχετικές ειδήσεις
Η όπερα «Φροσύνη» από την Ομάδα Ραφή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
27.12.2016 17:11
Το αριστούργημα της Επτανησιακής Σχολής και του λαμπρού εκπροσώπου της Παύλου Καρρέρ, η Όπερα «Φροσύνη» παρουσιάζεται από την Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή το Σάββατο 14, την Κυριακή 15 και τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 8:00 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του Κύκλου Όπερα στο Μέγαρο.
Ο Alex Mentis στον Πολυχώρο Αθηναΐς
09.11.2016 16:19
Ο Alex Mentis έρχεται για μια και μοναδική παράσταση στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου και παρουσιάζει τη δισκογραφική του δουλειά The Big Picture.
Giuseppe Verdi - Ernani: όπερα σε τέσσερις πράξεις από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων
09.09.2016 16:58
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων στην όπερα του Giuseppe Verdi «Ernani», σε συναυλιακή μορφή με ελληνικούς υπέρτιτλους, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20.30 στο Αίθριο Μουσείου Μπενάκη.
«Λεόντιος και Λένα», η νέα όπερα του Κορνήλιου Σελαμσή στο Φεστιβάλ Αθηνών
21.07.2016 16:03
Η νέα όπερα του Κορνήλιου Σελαμσή, «Λεόντιος και Λένα», η οποία βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Μπύχνερ, παρουσιάζεται για δύο παραστάσεις στις 28 και 31 Ιουλίου 2016 στο Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Ο Κορνήλιος Σελαμσής γοητεύτηκε από το έργο του Μπύχνερ και, θεωρώντας ότι ταιριάζει απόλυτα στο οπερατικό ιδίωμα, το παρουσιάζει ως ολοκληρωμένη όπερα, σε εξ’ ολοκλήρου νέο και πιο ομοιογενές ποιητικό κείμενο-λιμπρέτο του Γιάννη Αστερή.
Αλτσίνα: όπερα σε τρεις πράξεις του G.F. Handel στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής
18.05.2016 10:35
To Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής συνεργάζεται με την Ομάδα Λυρικού Θεάτρου Ραφή και φιλοξενεί για πρώτη φορά στην ιστορία του παράσταση όπερας, ως έναν φόρο τιμής στον Λευτέρη Βογιατζή, παρουσιάζοντας το μπαρόκ αριστούργημα «Αλτσίνα» του G.F. Handel.