Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων: Μώμος ο Πατρεύς

6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων: Μώμος ο Πατρεύς

Ο «Μώμος ο Πατρεύς» αποτελεί το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων και είναι μια ιδέα που υλοποιήθηκε από το "Ρεφενέ" Ε.Σ. Πάτρας. Φέτος, για 6η χρονιά, ερασιτεχνικοί Θίασοι απ' όλη την Ελλάδα θα συναντηθούν στην Πάτρα στις 6, 7, 8 και 9 Φεβρουαρίου 2014 στη σκηνή του Κινηματοθεάτρου Πάνθεον.

 

Ο 6ος Μώμος έρχεται. Τον είδαν, φούρναρη μασκαρεμένο, στη Τρίπολη, δάσκαλο στη Παραμυθιά , καθηγητή στα Γιάννινα… τον άκουσαν να φυσάει τη τρουμπέτα του στα δάση της Χαλκιδικής, στα λιμάνια του Αιγαίου, στις χωματερές της Κερατέας, … τον μάζεψαν μεθυσμένο, στην Αίγινα, στην Αμάρυνθο, στα Σπάτα, στην Ακράτα … τον συνέλαβαν ερωτευμένο, στα καντούνια της Κέρκυρας, στ’ αμφιθέατρα του Ζωγράφου και στα μπαράκια της Πάργας... τον φυλάκισαν για τη φαρμακερή του γλώσσα, στις Φιλιάτες, στο Ίλιον, στα Φιλιατρά, στην Π. Φώκαια και το Λαγονήσι … μα δεν υπάρχει κλειδωνιά να τον κρατήσει, νόμος, να τον περιορίσει. Έρχεται, λένε… κι είναι μανιασμένος!

 

Το θέατρο και το καρναβάλι έλκουν την καταγωγή τους από θρησκευτικές τελετές αφιερωμένες στη γονιμότητα. Ύμνοι που απευθύνονταν κάποτε στους θεούς, ξόρκιζαν (λοιδορούσαν-σατίριζαν) κάθε ανεπιθύμητο πνεύμα που αντιστρατευόταν την γονιμοποιό δύναμη. Πολύ αργότερα, όταν χάθηκε η σοβαρή πρόθεση, οι πανηγυριώτικοι στίχοι παρέμειναν κάτω από την επικύρωση του παλαιού εθίμου, φέρνοντας τη σάτιρα μέχρι τις μέρες μας. Επειδή λοιπόν πολλά είναι τα κακώς κείμενα στον αιώνα της παραφουσκωμένης λογικής, προσκλήθηκαν ερασιτεχνικοί θίασοι απ’ όλη την Ελλάδα, να συμβάλλουν, στον «ΜΩΜΟ» της χρονιάς (το χλευαστικό σχόλιο, τη λεκτική αυθάδεια, το ανατρεπτικό χιούμορ). Μια σπονδυλωτή δηλαδή, θεατρική παράσταση , που συνθέτουν θίασοι από κοινού -κάθε χρόνο, στο Πατρινό Καρναβάλι - σατιρίζοντας εξουσιαστικούς μηχανισμούς και συνήθειες, ήθη και εποχές, πρόσωπα και σύνολα. Ως τίτλος του Φεστιβάλ επιλέχτηκε το ψευδώνυμο του Ηλία Α. Συνοδινού - Πατρινού σατιρικού συγγραφέα - όπως περιγράφεται στο ομώνυμο βιβλίο του εκλεκτού λογοτέχνη & δημοσιογράφου Νικολάου Πολίτη.

 

Αρωγοί στην προσπάθεια μας αυτή στάθηκαν ο Δ. Πατρέων, η Δ.Ε.Π.Α.Π., το Καρναβαλικό Εργαστήρι & το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Σκοπός μας η επανασύνδεση της σάτιρας με το Πατρινό Καρναβάλι μέσα από την τέχνη του θεάτρου. Στόχος μας αφενός η παλιά καλή επιθεώρηση και αφετέρου η δημιουργία ενός κόμβου καρναβαλικών πολιτιστικών συναντήσεων στην Πρωτεύουσα του Καρναβαλιού.


Για παράλληλες πληροφορίες και μια σύντομη ιστορική αναδρομή μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα: www.refenepatras.gr/mwmos.html
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΙΑΣΩΝΤΕΛΙΚΗ ΔΕΚΑΔΑ (κατά σειρά που ψηφίστηκαν)

 

1.ΑΙΓΙΝΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  "Ο Καποδίστριας" "Για γέλια & για δάκρυα" από το θεατρικό έργο "Με κλειστό στόμα μιλάμε καλύτερα" (ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ κείμενο του Γ. Μαρίνου)  

2. ΣΑΜΟΣ Θεατρική Ομάδα Σάμου Το στιγμιότυπο στο νεκροταφείο

 από το έργο "Κοίτα τους" του Μ. Ποντίκα 

3. ΠΑΤΡΑ Θεατρική Ομάδα  Εργαζομένων Πανεπιστημίου Πατρών    

«Η πρόταση» από το έργο "Φαύστα" του Μπόστ 

 4/5. ΑΘΗΝΑ 2014 Θεατρική Ομάδα «Οι ΑΣΤΟΥΡΘΟΙ»

"ΟΥΓΚ" ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ κείμενο της Μαρίας Περρή 

4/5. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ Θεσπρωτίας  Θεατρική Εταιρία Ανάπτυξης Τέχνης & Οράματος "Θέλω να σου σφίξω το χέρι" του Χ. Πίντερ 

6. ΙΕΡΙΣΣΟΣ Ν. Χαλκιδικής "ΓΚΑΡΓΚΑΝΙΑ" Θεατρική ομάδα πολιτιστικού συλλόγου "ΚΛΕΙΓΕΝΗΣ" "Οι γριές"  από τις "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη 

7. ΙΛΙΟΝ ΑΤΤΙΚΗΣ   Θεατρική Ομάδα "ΘεατρΙΛΙΟΝ"

«Παίδες εν … Κρίση» ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ κείμενο του Σταμάτη Μπαντούνα 

8. ΦΙΛΙΑΤΕΣ Θεσπρωτίας  Πολιτιστικός Σύλλογος Κέντρου Νεότητας Φιλιατών

Θεατρική Ομάδα Φιλιατών  «Διαφημίσεις» απόσπασμα από το θεατρικό έργο 

του Κώστα Μουρσελά  «Ω τι κόσμος Μπαμπά» 

9. ΠΑΤΡΑ Θεατρική Ομάδα  Πολιτιστικού Κέντρου  Εργαζομένων  Ο.Τ.Ε. 

«Η σχέση» απόσπασμα από το έργο  «Η Διαθήκη» του Μ. Ποντίκα 

10. ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ Εύβοιας Θεατρικό Εργαστήρι "Κύκλος" 

Απόσπασμα από το έργο «Η πινακοθήκη των ηλιθίων»  του Ν. Τσιφόρου ΕΠΙΛΑΧΟΥΣΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

11/12. ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ Χαλκιδικής Ομάδα Θεάτρου “ΑΜΑ ΚΑΤΣΕΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ”

 VERYRΟUND “Greece Anatomy”  (ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ κείμενο της Μελπομένης Χριστολιάκου) 

11/12. ΚΕΡΑΤΕΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΡΥΣΗΣ ΤΟΜΗΣ «ΘΕΣΠΙΣ» "Ο Οδυσσέας της Κυψέλης» (απόσπασμα από το έργο "Τα σκουπίδια" ) του Γιάννη Ξανθούλη 

13. ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ Χαλκιδικής Πολιτιστικός Φορέας “ΕΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ” 

«Ένα κερί αρκεί» ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ κείμενο της Κατερίνας Κοσμά ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

1. Περικλής Βασιλόπουλος (σκηνοθέτης-ηθοποιός-εκπρόσωπος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας) 

2. Έφη Θεοφιλά (εκπρόσωπος συλλόγου αποφοίτων του τμήματος θεατρολογίας Πανεπιστημίου Πατρών) 

3. Χριστίνα Κόκκοτα (φιλόλογος, θεατρολόγος, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου) 

4. Γιάννης Μουγγολιάς (δημοσιογράφος, μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν.) 

5. 11μελής αντιπροσωπεία του Ε.Σ.Π. «Ρεφενέ» (Μία ψήφος)

 

Σχετικές ειδήσεις
9o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας
08.02.2017 16:17
Η γιορτή του Ερασιτεχνικού θεάτρου και του Πατρινού Καρναβαλιού γίνεται φέτος στη σκηνή του κινηματοθεάτρου «Πάνθεον». Ερασιτέχνες απ’ όλη τη χώρα σατιρίζουν την καθημερινότητα μας, προσφέροντας ατελεύτητο γέλιο.
30οι Πανελλήνιοι Θεατρικοί Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων Δήμου Ζωγράφου
01.09.2016 11:20
Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου, διοργανώνει για 30η συνεχή χρονιά τους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων Δήμου Ζωγράφου, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν από 1/9/2016 έως και 20/9/2016, στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο καθώς και σε άλλους χώρους πολιτισμού του Δήμου.
35ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης
26.05.2016 15:12
Το 35ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα 3 - 19 Ιουνίου στην Παραλία του Λευκού Πύργου – άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η Αποστολή, του Χάινερ Μύλλερ από την ομάδα Σημείο Μηδέν στο 3ο Φεστιβάλ Εταιρικών Θιάσων
05.04.2016 10:50
Η Ομάδα Σημείο Μηδέν συμμετέχει και φέτος στο Φεστιβάλ Εταιρικών Θιάσων, που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Εταιρικών Θιάσων του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Ο.Ε.Θ.-Σ.Ε.Η.), υπό τη αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την στήριξη της Περιφέρειας Αττικής, παρουσιάζοντας για μία παράσταση, την νέα παραγωγή της, που είναι "Η Αποστολή" του Χάινερ Μύλλερ.
3ο Φεστιβάλ Εταιρικών Θιάσων στο Θέατρο Άλφα
07.03.2016 16:02
Ο Οργανισμός Εταιρικών Θιάσων του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Ο.Ε.Θ.-Σ.Ε.Η.), οργανώνει το 3ο Φεστιβάλ Εταιρικών Θιάσων, υπό τη αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την στήριξη της Περιφέρειας Αττικής, από 9/4/2016 έως 17/4/2016, στο θέατρο «ΑΛΦΑ» (Πατησίων 37 και Στουρνάρη).