Ο χώρος τέχνης Μεσόγειος εγκαινιάζει την ατομική έκθεση του διεθνώς αναγνωρισμένου Ρουμάνου καλλιτέχνη Dan Perjovschi με τίτλο “I come, I draw, I go”, την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014.

Ο Perjovschi θα σχεδιάσει επί τόπου στις επιφάνειες του χώρου εμπνεόμενος από την διεθνή καθημερινότητα, αλλά και τη ζωή στην Ελλάδα, όπως αυτή παρουσιάζεται στα ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Τα σχέδια της έκθεσης θα παραμείνουν στον χώρο για δέκα ημέρες αυστηρά, και στη συνέχεια, όπως συμβαίνει σε κάθε έκθεση του καλλιτέχνη, θα καλυφθούν με μπογιά.

Το έργο του Perjovschi

“[Τα σκίτσα του Perjovschi] παραλείπουν τις λεπτομέρειες επειδή αποτελούν τα ίδια λεπτομέρειες ενός ζωηρού πολιτικού μυαλού. Επειδή δεν έχουν σκοπό να μιλήσουν για τα πάντα με μιας.  Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα ότι κανένα σχέδιο δεν είναι ”το καλύτερο” και ικανό να εξηγήσει όλα τα υπόλοιπα. Μόνο με το συνδυασμό τους γίνονται οι δεσμοί προφανείς, οι συσχετισμοί αναδύονται, και η γέννησή τους σε συγκεκριμένο τόπο και χρονική στιγμή απομακρύνει τις αιώνιες αξίες. Η νευρικότητα, που πάντοτε χαρακτήριζε την πολιτική σκέψη, είναι το καύσιμό τους. “Περπατάω στους δρόμους, πίνω καφέ, βλέπω τηλεόραση, μιλάω μαζί σας, και μετά οι ζωγραφιες έρχονται αυθόρμητα. Τις αποθηκεύω στο σημειωματάριό μου..”  Ο Perjovschi χρησιμοποιεί τη δημοφιλή φόρμα της γελοιογραφίας και των κόμικς για τις συχνά μη δημοφιλείς αλήθειες του. Διαβάζει εφημερίδες και φτιάχνει εφημερίδες. Ζει σ’έναν κόσμο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των κάποτε ασήμαντων, κάποτε περίεργων προϊόντων τους. Αλλά με ποιό τρόπο θα μπορούσε να πει κανείς οτιδήποτε για τον κόσμο που αναδύεται από πάνω τους; Η έπαρση των μπουρζουά καλλιτεχνών είναι τόσο ξένη για τον Perjovschi όσο και οι αποδράσεις τους σε νεφελώδεις περιοχές. Δεν περιφρονεί τις ατάκες, που προσθέτουν μια ιδέα ελαφρότητας στα σοβαρά θέματά του. Γιατί οι ατάκες είναι το δόλωμα.”

– Julia Friedrich, The line that speaks

Dan Perjovschi: σύντομο βιογραφικό

Ο Dan Perjovschi γεννήθηκε το 1961. Ζει και εργάζεται στο Βουκουρέστι και το Sibiu της Ρουμανίας. Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις στους σημαντικότερους εκθεσιακούς χώρους της Ευρώπης και της Αμερικής.

Ενδεικτικά: 

Ατομικές εκθέσεις

 Unframed, Kiasma, Helsinki 2003

News from the Island, Reykjavik Art Museum, 2012

Not over, MACRO, 2011

Late News, Royal Ontario Museum, Toronto, 2010

What Happen to US?, MoMA, New York, 2007

I am not Exotic I am Exhausted, Kunsthalle Basel, 2007

The Room Drawing, Tate Modern, London, 2006

On the Other Hand, Portikus, Frankfurt, 2006

First of May, Moderna Museet, Stockholm, 2006

Naked Drawings, Ludwig Museum, Cologne, 2005.  Ομαδικές εκθέσεις  Aichi Triennale 2013

Paris Triennial 2012

Dublin Contemporary 2011

Freedom of Speech στο Nbk Berlin & Hamburg Kunstverein, 2010

Lyon Biennial, 2009

Τhe Sydney Biennial and Fifth Floor at Tate Liverpool, 2008

Magelanic Cloud στο Pompidou Center Paris

52nd Venice Biennial και Moscow Biennial, 2007

New Europe στο Generali Foundation Vienna και 9th Istanbul Biennial, 2005.   Έχει λάβει το βραβείο George Maciunas το 2004 και το βραβείο ECF Princess Margriet το 2013 (μαζί με τη Lia Perjovschi).

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Οινοποιείου Αλεξάκης και των Capsis Art Hotels. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε το συνεργατικό καφενείο «Ορτακιά» και τον «Καφενέ του Καγιαμπή» για τη βοήθειά τους.