Ο Πολυχώρος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Ανοιχτή Πόλη παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Κλείτορα (Σπύρου Χαραλαμπόπουλου), με τίτλο Απόψε αρχίζει η επίθεση, από τις 2 έως τις 9 Φεβρουαρίου 2014.

Καταλαβαίνω τη σκληρή δουλειά που κάνεις για να εξαφανίσεις τους λόφους,
αφού αγαπάς τόσο πολύ τη θάλασσα.

Κλείτορας

Στη δεύτερη ατομική έκθεση του Κλείτορα (Σπύρου Χαραλαμπόπουλου) η εικόνα εξελίσσεται ταυτόχρονα με τη σκέψη. Οι πίνακες αποτελούν εικαστική καταγραφή της εσωτερικής κατάστασης κι ο ασυνείδητος (συν)ειρμός εκφράζεται μεταφορικά μέσα από μια φύση που υφίσταται επίθεση ή φιγούρες και συνθέσεις που αντανακλούν μεταβαλλόμενα συναισθήματα και διαθέσεις.

Ο κόσμος του Κλείτορα αντιμάχεται την πραγματικότητα με την αποδοχή, παραμένει ανοιχτός στην εισβολή και τη θεώρηση κι αφήνει στο θεατή χώρο να υπάρξει και να στοχαστεί, ίσως και να αναμετρηθεί με τις δικές του αμφιβολίες.

«ημερολόγιο / κείμενο / πυκνό / προσωπικό / προϋπάρχει του έργου / είναι το έργο / με αφήνει να δω μέσα στο/από το έργο / τίτλος / εικόνα / εύθραυστη / φευγαλέα / ανάμνηση αυτού που έχει ήδη γραφεί / υπόμνηση / επεξήγηση / ανάμεσα στις λέξεις διακρίνω την εικόνα / μέσα από τις εικόνες αντηχούν οι λέξεις»

«Το έργο του Κλείτορα μου επιτρέπει πολλαπλή θέαση. Με αναγκάζει να επιστρέψω στην αρχή. Από το σημείο εκείνο που άρχισε η θεώρηση. Χωρίς να μπορώ να προσδιορίσω με ακρίβεια το σημείο αυτό, επανέρχομαι ξανά και ξανά διαβάζοντας το έργο κάθε φορά εκ νέου.

Διαβάζω το έργο του Κλείτορα / Θεωρώ την εικόνα μου στο μέσο της εικόνας που διαβάζω»

Χριστίνα Παπαγεωργίου, Αρχιτέκτων – Γλύπτρια

Ο Κλείτορας (Σπύρος Χαραλαμπόπουλος) σπούδασε με υποτροφία στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, απ’ όπου αποφοίτησε το 2011. Το 2006 είχε αποφοιτήσει απο τη Σχολή Μαρμαρογλυπτικής της Τήνου απ’ όπου πήρε το πρώτο βραβείο από το Ίδρυμα της Παναγίας. Τον ίδιο χρόνο του απονεμήθηκε βραβείο γλυπτικής από το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και το 2005 βραβείο ζωγραφικής.

Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις και performance στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού και σε δημόσιους χώρους.