Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Γιώργος Απέργης - Luna Park στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Γιώργος Απέργης - Luna Park στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Ο Γιώργος Απέργης ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους συνθέτες, στη δεύτερη εμφάνισή του στη Στέγη, παρουσιάζει ένα δυνατό οπτικοακουστικό έργο σε ένα επίκαιρο θέμα.


Ο ελληνικής καταγωγής Γιώργος Απέργης, σε συνεργασία με το IRCAM, ασκεί μια βαθιά κριτική για τους ολοένα και πιο διαπεραστικούς τρόπους που η παρακολούθηση διαμεσολαβεί τη θέση μας στη κοινωνία αλλά και τη σχέση με τους εαυτούς μας.


O Γιώργος Απέργης, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες παγκοσμίως και πρωτοπόρος του μουσικού θεάτρου, έρχεται για δεύτερη φορά στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014. Η παραγωγή Luna park του IRCAM, του κυριότερου οργανισμού έρευνας στην ακουστική και την μουσική στην Ευρώπη σήμερα, διερευνά την έννοια της παρακολούθησης στη σύγχρονη κοινωνία.  Τέσσερις μουσικοί και ηθοποιοί βρίσκονται επί σκηνής, ενώ video, μουσική και περφόρμανς συνδυάζονται με μαεστρία στην παράσταση αυτή, δημιουργώντας ένα δυνατό οπτικοακουστικό έργο.


O ίδιος ο συνθέτης λέει για το έργο του:

«Πώς είναι να βλέπεις χωρίς να σε βλέπουν; Πώς είναι να παρακολουθείς τους γείτονές σου στο σπίτι τους, στο δρόμο, στην καθημερινή τους ζωή, παραμένοντας πίσω από μια οθόνη; Στο Luna Park, ο ένας παρακολουθεί τον άλλον.

Οι 4 ερμηνευτές, τοποθετημένοι δίπλα-δίπλα, έχουν αποκλειστικά εικονική επαφή, ποτέ φυσική ή άμεση, υποχρεωμένοι να περνάνε πάντα από το “κύκλωμα”: μικρόφωνα, κάμερες, οθόνες, κρυφά μεγάφωνα.

Ο καθένας κοιτάζεται στην κάμερα του, όπως μέσα σε ένα βαθύ πηγάδι, με μια σχεδόν ερωτική σχέση τόσο με την κάμερά του όσο με την εικόνα του ιδίου. […] Γνωρίζοντας ότι παρακολουθούμε τους εαυτούς μας, αλλάζουμε στάση, ξεφεύγουμε, γινόμαστε άλλοι.

Μέσα σε αυτό τον τεχνολογικό μηχανισμό, ποια είναι η θέση του σώματος; Ποιος
ο ρόλος του; Πώς αντιδρά στις μηχανές που αυτονομούνται; Μήπως γίνεται αποκλειστικά “μάτι” και “αυτί”; Έτσι, οι ερμηνευτές γίνονται οι ίδιοι κάμερες, μικρόφωνα. Αρχίζουν να μιλούν στη θέση τους, εξιστορώντας αυτά που βλέπουν, διηγούμενοι μικρές σκηνές που έχουν δει, παρακολουθήσει, βιντεοσκοπήσει...
Ανάλογα με την εικόνα που προβάλλεται και με το τι διαδραματίζεται στη σκηνή , θα υπάρχουν παιχνίδια εγγύτητας, συσσωρεύσεις, αναμείξεις. Μπορεί να είναι διασκεδαστικό ή αγχωτικό, όπως ένα καρουζέλ του λούνα παρκ.»


Μουσική & Σκηνοθεσία: Γιώργος Απέργης
Σκηνογραφική εγκατάσταση & Φωτισμοί: Daniel lévy
Κείμενα: Γιώργος Απέργης και François Régnault
Ψηφιακή υλοποίηση μουσικής: Greg Beller
Καλλιτεχνική συνεργασία στη σκηνοθεσία: Emilie Morin
Βίντεο: Yann Philippe
Ηχοληψία: Maxime le Saux
Με τους: Eva Furrer, Johanne Saunier, Richard Dubelski, Mike Schmid
Παραγωγή: IRCAM


Ανάθεση του IRCAM, του Centre Georges Pompidou και του Φθινοπωρινού Φεστιβάλ της Βαρσοβίας

Σχετικές ειδήσεις
Pierrot Lunaire, του Arnold Schonberg στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
18.03.2016 13:49
Το διασημότερο έργο του Άρνολντ Σένμπεργκ και ένα από τα πλέον εμβληματικά του μουσικού μοντερνισμού, ο Φεγγαρίσιος Πιερότος, γίνεται παράσταση μουσικού θεάτρου μέσα από τη σύμπραξη του dissonArt ensemble, του συνθέτη Δημήτρη Μαρωνίδη και του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Ευκλείδη.
Το «άλλο» σπίτι, το νέο εγχείρημα της ομάδας Εν Δυνάμει στη Στέγη
17.12.2015 14:17
Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών υποδέχεται στη Μικρή Σκηνή, την παράσταση Το «άλλο» σπίτι, το νέο εγχείρημα της Ομάδας «Εν Δυνάμει», σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου. Η ομάδα «Εν δυνάμει», που αποτελείται από άτομα με και χωρίς αναπηρίες, δημιουργεί παραστάσεις με ευαισθησία και χιούμορ, με το σύνθημα: η ζωή είναι καλύτερη όταν τη μοιραζόμαστε όλοι μαζί δημιουργικά.
Πίστη, αγάπη, ελπίδα, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση στη Στέγη
30.11.2015 09:59
Το συγκλονιστικά καίριο έργο του Έντεν φον Χόρβατ "Πίστη, αγάπη, ελπίδα" θα παρουσιαστεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από 19 Δεκεμβρίου 2015 έως 3 Ιανουαρίου 2016, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση.
Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη από το ΚΘΒΕ στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Βέροιας
25.11.2015 10:05
«Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη», η αυθεντική αναπαράσταση της πιο συγκλονιστικής Δίκης στην ιστορία του πολιτισμού, θα παρουσιαστεί στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, στη Βέροια, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015, στις 21.00.
Ακρόαση για μια διαδήλωση: 17 Νοεμβρίου 1973/ 2015 – Η φοιτητική εξέγερση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
12.11.2015 15:58
Θέλετε να διαδηλώσετε ενάντια στον ολοκληρωτισμό, να μιλήσετε στο ραδιοφωνικό σταθμό των φοιτητών, να γράψετε συνθήματα;