Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Γυναικεία πορτρέτα στα Ομηρικά έπη - Χριστίνα Αργυροπούλου

Γυναικεία πορτρέτα στα Ομηρικά έπη - Χριστίνα Αργυροπούλου

Οι Εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ κυκλοφορούν το βιβλίο της Χριστίνας Αργυροπούλου με τίτλο «Γυναικεία πορτρέτα στα Ομηρικά έπη».

 

Οι γυναικείες μορφές στα ομηρικά έπη κινούν φανερά ή κρυφά τα νήματα στη ζωή των ανδρών και έχουν περισσότερη ελευθερία από τις γυναίκες των κλασικών χρόνων. Τα προρτρέτα τους συγκροτούνται από τα κύρια χαρακτηριστικά και τη δράση τους. Η Εκάβη είναι μια τραγική και υπερήφανη μάνα, ενώ ο θρήνος της για τον Έκτορα συγκλονίζει. Η Πηνελόπη παρουσιάζεται ως πιστή σύζυγος, καλή μάνα, άριστη οικονόμος του οίκου του Οδυσσέα, συνετή και ευφυής. Η Θέτις γνωρίζει ότι ο γιος της, ο Αχιλλέας, είναι ολιγόχρονος, αν βγει στη μάχη. Όμως, για να απαλύνει τον πόνο του, τρέχει στον θεό Ήφαιστο, που κατασκευάζει τα νέα όπλα του ήρωα σε μια νύχτα.Έτσι, τα δραματικά γεγονότα επιταχύνονται και η δράση οδηγείται από κορύφωση σε κορύφωση, παρασύροντας στο παιχνίδι τής ζωής και του θανάτου τον Αχιλλέα και τον αναγνώστη. Η Ήρα έχει προβλήματα με τον πατριαρχικό και "ερωτύλο" σύζυγό της, τον Δία. Οπότε, επιννοεί δόλους, στήνει παγίδες και σκηνές ζηλοτυπίας και διεκδικεί τα δικαιώματά της ως αδελφή και ομόκλινή του. Ως Αργεία υποστηρίζει σταθερά τους Αχαιούς κατά των Τρώων, συνεργαζόμενη με τη θεά Αθηνά, που σταθερά είναι με το μέρος των Αχαιών. Οι πολεμικές σκηνές εναλλάσσονται με τις ειρηνικές και ανθρώπινες σκηνές, που εικονογραφούνται και αναδεικνύουν τον εξαίρετο ομηρικό ανθρωπισμό.

 

 

Η Χριστίνα Αργυροπούλου γεννήθηκε στο Σκούρα Πατρών. Αποφοίτησε από το Α' Γυμνάσιο Θηλέων Πατρών και από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Πήρε με άριστα τη διδακτορική της διατριβή από το Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (ULB) με θέμα "Η Γλώσσα στην ποίηση του Ε. Κακναβάτου" και το DEA από το ίδιο Πανεπιστήμιο (ULB) με άριστα και με θέμα "Γλώσσα και εξουσία στην Ελλάδα 1967-1994". Αποφοίτησε με άριστα από το Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης και έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια ως επιμορφούμενη, εκ των οποίων δύο ήταν ετήσια στη Μεθοδολογία της Ιστορίας και στη Διδασκαλία της μητρικής γλώσσας σε Πανεπιστήμια της Μελβούρνης (Αυστραλία). Μιλάει πολύ καλά Αγγλικά και Γαλλικά.

Έχει υπηρετήσει ως φιλόλογος σε γυμνάσια και λύκεια της Ελλάδας και του εξωτερικού (Μελβούρνη και Ευρωπαϊκό σχολείο του Λουξεμβούργου), έχει διδάξει σε ΑΕΙ εσωτερικού και εξωτερικού, άσκησε συμβουλευτικό και καθοδηγητικό έργο ως σχολική σύμβουλος στον Πειραιά (1999) και ερευνητικό, παιδαγωγικό και επιστημονικό έργο ως σύμβουλος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (2000-2006). Συμμετέχει με εισηγήσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με θέματα λογοτεχνίας, διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, διαπολιτισμικά, πολυγραμματισμού, και παιδαγωγικά. Έχει πλούσιο ερευνητικό, συγγραφικό και αρθρογραφικό έργο σε ελληνικά και ευρωπαϊκά λογοτεχνικά και παιδαγωγικά περιοδικά.

Σχετικές ειδήσεις
Παραμύθια με την Ξένια στην Καλαμάτα
16.11.2016 11:01
Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Βιβλιοθήκη του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στην παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλογεροπούλου σε εικονογράφηση Φίλιππου Φωτιάδη Παραμύθια με την Ξένια για να την ακούσετε να αφηγείται ζωντανά ένα από τα παραμύθια του βιβλίου!
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.