Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορίας του Σικελικού Θεάματος, τις εκδόσεις Καστανιώτη και το Εθνικό Θέατρο, διοργανώνει ενόψει της προσεχούς πρεμιέρας της παράστασης «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» του Λουίτζι Πιραντέλλο που ανεβαίνει από το Εθνικό Θέατρο, ένα τιμητικό αφιέρωμα με ομιλίες και έκθεση φωτογραφικών τεκμηρίων για το μεγάλο Ιταλό νομπελίστα συγγραφέα Λουίτζι Πιραντέλλο τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 19.00.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Ανταίος Χρυσοστομίδης, μεταφραστής και συγγραφέας (από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησε πρόσφατα το θεατρικό έργο «Ένας πατέρας είναι πάντα χρήσιμος» του Στέφανο Πιραντέλλο σε δική του μετάφραση), Sarah Zappulla Muscarà, Καθ. Ιταλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Κατάνιας και Enzo Zappulla, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ιστορίας του Σικελικού Θεάματος.

Οι ομιλητές θα εστιάσουν στα κύρια ορόσημα που σημάδεψαν τόσο την προσωπική ζωή του Λουίτζι Πιραντέλλο, από τα μέλη της πολύπαθης οικογένειάς του μέχρι την αγαπημένη του ηθοποιό Marta Abba, όσο και την καλλιτεχνική του πορεία, από τις πρώτες επιτυχίες της σικελικής περιόδου στις μεγάλες διεθνείς περιοδείες. Επίσης, θα αναφερθούν στη μορφή και το έργο του Στέφανο Πιραντέλλο, πρωτότοκου γιου του Λουίτζι, ο οποίος διατέλεσε γραμματέας, διαχειριστής και συνεργάτης του πατέρα του, αλλά υπήρξε επίσης και συγγραφέας που μέχρι πρότινος παρέμενε ξεχασμένος, έχοντας επιλέξει να δοθεί το έργο του στη δημοσιότητα μονάχα μετά το θάνατό του, για να μη συνθλιθεί από το βάρος του ονόματος που έφερε και την αναπόφευκτη σύγκριση. Το έντονο αυτοβιογραφικό στοιχείο του έργου του μάς επιτρέπει να εμβαθύνουμε στο δύσκολο και σύνθετο καλλιτεχνικό σύμπαν του πατέρα του, Λουίτζι.

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στα ιταλικά με ελληνική μετάφραση.

Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφικών τεκμηρίων “Οι Pirandello. Η οικογένεια και η εποχή της μέσα από εικόνες” που έχουν επιμεληθεί οι Enzo Zappulla και Sarah Zappulla Muscarà και προωθείται από το Ινστιτούτο Ιστορίας του Σικελικού Θεάματος.

Η έκθεση είναι ένα συναρπαστικό, πρωτόγνωρο εικονογραφικό ταξίδι στην ιστορία μιας από τις πιο πολύπαθες και πολυσύνθετες οικογένειες μεταξύ δέκατου ένατου και εικοστού αιώνα, η οποία διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στο παγκόσμιο πολιτιστικό προσκήνιο.

Γύρω από τον κύριο πρωταγωνιστή, τον Luigi Pirandello, παρουσιάζονται η οικογένειά του με καταγωγή από το Αγκριτζέντο, η σύζυγος Antonietta Portolano, τα παιδιά, ο πρωτότοκος Stefano, που ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του, και αυτός επίσης από πολλές απόψεις εξαιρετικός δραματουργός και πεζογράφος, ο Fausto, που επρόκειτο να γίνει ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους της Ρωμαϊκής Σχολής, η Lietta, η οποία είχε έναν άτυχο γάμο με ένα Χιλιανό διπλωμάτη, τον Manuel Aguirre, οι νύφες, Olinda Labroca, Pompilia D’Aprile, τα εγγόνια, η μούσα του και ερμηνεύτρια Marta Abba.

Εκτός από τις φωτογραφίες του στενού οικογενειακού πυρήνα, παρουσιάζονται εκείνες στις οποίες απεικονίζεται παρέα με φίλους, συγγραφείς, ηθοποιούς, εκπροσώπους της σύγχρονης ιντελιγκέντσιας. Επίσης, παρουσιάζονται τεκμήρια από τις πιο σημαντικές περιοδείες του Luigi Pirandello στο εξωτερικό, από την εκλογή του σε ακαδημαϊκό της Ιταλίας και από την απονομή του Βραβείου Νόμπελ.

Η έκθεση, αποτύπωση μιας ολόκληρης εποχής, ρίχνει φως σε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες της εποχής.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα εκτεθούν επίσης παλαιότερες και νεότερες ιταλικές εκδόσεις των έργων του Πιραντέλλο, κριτικές πάνω στο έργο του, καθώς και ελληνικές μεταφράσεις.